Sport

Rossi három jó döntése

A magyar labdarúgó-válogatott szenzációs győzelmet aratott a vb-ezüstérmes felett. A játékosok jó teljesítménye mellett a horvátok elleni sikerhez Marco Rossi szövetségi kapitány három jó döntése is kellett.
Bőd Titanilla

2019. március 25. 16:02

- Somogyi Tibor felvétele

1. Öt friss ember a kezdőben

A gyors egymásutánban következő meccsek sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a rotálás. (Ezt nem ismerte fel Pavel Hapal, aki Walesben pont ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, mint Nagyszombatban.) Ha valaki ilyenkor kimarad a kezdőből, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy gyengén játszott az előző találkozón, bár a szlovákok ellen sem Lang, sem Korhut nem villogott, Kalmár sem hozta a tőle elvárt színvonalat. Kovács István nagyon kihajtotta magát, Kleinheislert pedig izomsérülés miatt le kellett cserélni, logikus volt a pihentetésük.

A kezdőbe így bekerült Dzsudzsák, Szoboszlai, Baráth, Nagy Dominik és Pátkai, és amellett, hogy egyénileg is mindannyian hozzátettek a játékhoz, az egész csapat frissebb, gyorsabb, erősebb lett általuk.

A horvátoknál is volt négy változás az azeriek elleni meccshez képest, de a vb-ezüstérmes (főleg az első gól után) mintha azt hitte volna, hogy a meccs majd magától „megnyerődik”. A magyarok ezzel szemben tettek is a győzelemért.

 

2. Visszatérés a 4-2-3-1-hez

Nagyszombatban a három/ötvédős rendszer nem vált be, főleg az első szlovák gól mutatta meg a szisztéma sebezhetőségét. Rossi szakmai alázatát mutatja, hogy bár szívügye ez a játékrendszer, felismerte, hogy a válogatottban a kevés gyakorlási lehetőség miatt nem biztos, hogy célravezető. Ahogy a mérkőzés után a szövetségi kapitány elmagyarázta, egy-két edzés alatt nem lehet automatizmusokat kialakítani, ahhoz három-négy hét közös felkészülés kellene, amelyre csak egy Eb-részvétel esetén volna lehetőség. A játékosok nyilatkozataiból is az tűnt ki, hogy komfortosabban érzik magukat a „hagyományos” négyvédős rendszerben, és szívesen vennék, ha a kvalifikáció végéig ez maradna a játékrendszer.

 

3. Mentális tréner

Rossi meccs utáni nyilatkozatából kiderült, a válogatottal immár egy mentális tréner is foglalkozik. Ez kimondottan az olasz szakvezető kérése volt, korábban nem volt ilyen funkció a nemzeti csapatnál, pedig kulcsfontosságú területről van szó. Bizonyára nem véletlen, hogy a magyar válogatott nem omlott össze sem a szlovákok elleni vereség után (több futballista úgy fogalmazott, nem is olvasott újságot, nem figyelte a kommenteket, amivel sok bosszúságtól és negatív érzéstől kímélték meg magukat), sem pedig a horvátok vezető gólja után. A mostani győzelemből pedig még nagyobb önbizalmat és erőt kovácsolhat a csapat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?