Rosbergé az első győzelem 2016-ban

A német Nico Rosberg pályafutása 15. futamgyőzel- mével zárult a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj. Mögötte csapattársa, a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton zárt, a dobogóra még a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel állhatott fel.

A német Nico Rosberg pályafutása 15. futamgyőzel- mével zárult a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj. Mögötte csapattársa, a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton zárt, a dobogóra még a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel állhatott fel. Nem múlt el nagy baleset nélkül a szezon első futama.

Az Albert Parkban megrendezett versenyhétvégét bombaformában kezdte a háromszoros világbajnok, Lewis Hamilton, aki mindhárom szabadedzést megnyerte, majd az időmérő edzésen is a leggyorsabbnak bizonyult. De ne rohanjunk ennyire előre! A kvalifikáció lebonyolítása az új szezonra megváltozott, az első kieső a Manor debütáló versenyzője, Pascal Wehrlein volt. Hamilton már percekkel az idő letelte előtt ünnepelhette karrierje 50. rajtelsőségét, Melbourne-ben ötödik alkalommal kaparintotta meg az első rajtkockát. A brit pilóta közel négy tizedmásodperccel előzte meg csapattársát, Rosberget, valamint nyolc tizedmásodperccel Vettelt. A szemtelenül fiatal Max Verstappen, aki a negyedik helyen zárt, ezúttal is bizonyította az időmérőn, hogy ebben az idényben is az élmezőnyt fogja ostromolni. Az új időmérő edzés lebonyolítása már az első nap után megbukott. Aki csak látta, átélte, kritikákkal illette, ahogy tette ezt a Forma–1 ura, Bernie Ecclestone is. A csapatvezetők egybehangzó döntése alapján a soron következő bahreini versenyhétvégétől visszatérnek a régi kvalifikációra.

Nem volt zökkenőmentes az első verseny rajtja. A felvezető körről visszaérve Kvjat autója állt meg a célegyenesben, ezért egy újabb melegítő kört kellett megtenniük a pilótáknak. Hamilton már a rajt pillanataiban elvesztette vezető pozícióját, Vettel utat tört magának a két Mercedes közt, majd az élre ugrott. Már-már úgy tűnt, hogy versenytempóban a Mercedes alulmarad, ám ekkor egy hatalmas, ijesztő baleset borzolta a kedélyeket. Alonso szaladt bele hátulról Gutiérrezbe, mely ütközés kísértetiesen hasonlított Villeneuve és Ralf Schumacher 2001-es balesetéhez, ráadásul ugyanazon a féktávon. Alonso McLarenje ripityára tört, a rengeteg törmelék miatt pályára küldték a biztonsági autót, majd később piros zászlóval szakították meg a futamot. A horrorisztikus ütközés ellenére mindkét versenyző ép bőrrel megúszta a találkozást.

A szünetben közepesen kemény keverékű gumikra váltott a Mercedes, először Rosberg, majd Hamilton is. Ekkor vált biztossá, hogy ők már többet nem látogatnak a boxutcába kereket cserélni. A stuttgarti istálló stratégiája kifizetődött, hiszen Vettel a szuperlágy gumik ellenére sem tudott akkora előnyt kiautózni, hogy a kerékcserét követően visszatérjen az élre, így Rosberg kényelmes előnnyel nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. A Mercedes német pilótájának ez volt karrierje 15. futamgyőzelme. Második helyen csapattársa, Hamilton zárt, akit a hajrában nyomás alatt tartott Vettel, de végül megőrizte pozícióját a Ferrari németjével szemben, aki a nagy sietségben hibázott. Értékes pontokat szerzett az első versenyhétvégéjén az amerikai Haas, Grosjeant az előkelő hatodikként intették le, ezt győzelemként ünnepelték. Pontszerző helyen ért célba még Ricciardo, Massa, Grosjean, Hülkenberg, Bottas, Sainz és Verstappen.

„A közönség fantasztikus, a hétvége egészen hihetetlen volt. Köszönettel tartozom a csapatnak, hiszen nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ilyen jó autó legyen alattunk. Nagyon jó futam volt, és végül a Ferrarit is legyőztük. Még az év elején járunk, de a kezdés nagyon jó volt. A folytatásban a vörösökre is oda kell figyelnünk, szóval mindent bele fogunk adni” – értékelt az interjút készítő Mark Webbernek az eredményhirdetést követően a győztes Rosberg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?