Rengeteg a kérdőjel az olasz bajnokság újraindítása körül

Romelu Lukaku ünnepelte így az AC Milan elleni góljáRomelu Lukaku ünnepelte így az AC Milan elleni gólját februárban. Ma már a szögletzászló megcsókolása is járványvédelmi szempontokat vet fel… t februárban. Ma már a szögletzászló megcsókolása is járványvédelmi szempontokat vet fel…

A német Bundesliga hétvégi újraindítása valamelyest enyhíti a focihiányban szenvedők tüneteit, ám a Serie A híveinek még legalább egy hónapot ki kell bekkelniük kedvenc bajnokságuk folytatásáig.

Március 9-én még aligha sejtette bárki is, hogy május közepén fátyolos tekintettel emlegeti az utolsó, a koronavírus-járvány által még „engedélyezett” Sassuolo–Bresciát, azóta ugyanis nem rendeztek beszédtémát jelentő első ligás labdarúgó-eseményt Itáliában. A mostani Campionato-mentes időszak ellenben nem mondható példa nélkülinek.

Nem a békeidős nyári szünetekre kell gondolni, hanem a húsz évvel ezelőtti 2000/2001-es szezonra: akkor a sydney-i olimpia augusztus vége helyett szeptember 30-ára tolta a Serie A rajtját, és mivel az azt megelőző sorozat a 2000-es Európa-bajnokság miatt már május 14-én befejeződött, meglehetősen hosszú holt idényt kellett elviselni calcio nélkül.

Jelen helyzet szerint június 13-ára állíthatunk be emlékeztetőt az okostelefonunk naptárába, merthogy Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter bejelentette: a szövetség kialakította az előírásoknak megfelelő egészségügyi protokollt, és folytatódhatnak a bajnokság, valamint a kupa küzdelmei – természetesen zárt kapuk mögött.

Az eddig kisebb kompániákban tréningező csapatok május 18-tól már csoportosan készülhetnek a június 13-ai rajtra, a „rendelet” értelmében pedig augusztus 2-ig valahogy be kellene fejezni a 19/20-as bajnokságot. Ezzel azonban sajnos jó eséllyel akadhatnak gondok.

 

Érdekes

Innen folytatják

Még tizenkét teljes forduló van hátra a 2019/2020-as idényből. A bajnokságot 63 pontot gyűjtve „megszokott módon” a Juventus vezeti, eggyel megelőzve a parádés évadot futó Laziót és kilenccel az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, január-februárban döcögősen haladó Intert. Meglehetősen nehéz feladat lenne megjósolni, melyik gárdára hogyan hat a kényszerszünet, de a járványstop aligha tett jót a pazar formában futballozó Lazio és a története legszebb napjait író Atalanta lendületének, ellenben a sérülésekkel sújtott és fonalat vesztett Internek még jól is jöhet. A tabella aljára pillantva rettenetesen nehéz dolga lesz a továbbiakban a kissé leszakadt SPAL-nak és a Bresciának, a harmadik kieső helyre viszont legalább öt csapat „pályázik”, tehát az esetleges folytatás a táblázat mindkét végében komoly izgalmakat ígér.
 

Előre a németek után?

A Spadafora által ismertetett korábbi egészségügyi protokoll alapján a játékosok teljes biztonságára kell törekedni, ami többek között azt jelenti, hogy amennyiben akár egyetlenegy futballistának is pozitív eredményt hoz a koronavírus-tesztje, akkor annak teljes csapata kéthetes karanténba kerül. Ha bekövetkezne egy ilyen eset, az újabb halasztásokkal járna, vagyis gyakorlatilag ellehetetlenítené a bajnokság érdemi folytatását.

Az olasz kormány javaslatával nem értettek egyet a Serie A képviselői: a klubok és a futballisták inkább azt szeretnék, hogy Olaszország kövesse azon ligák példáját, ahol engedélyezték a folytatást és csupán arra a labdarúgóra vonatkozik a kötelező karantén, aki pozitív mintát produkált.
Az elmúlt napokban néhány klubnál, konkrétan a Parmánál, a Sampdoriánál és a Fiorentinánál derült ki, hogy többen elkapták a fertőzést, ezért mindannyiuknak muszáj kéthetes karanténba vonulniuk.
Hogy nagyjából egy hónap múlva pontosan milyen feltételek és előírások mellett folytatódhat a játék, arra még nincsenek kidolgozott szabályok, de a Serie A minden bizonnyal követi majd az „újkori Bundesliga-hagyományokat”. Ennek értelmében a mérkőzésen kizárólag negatív koronavírustesztet produkáló személyek lehetnek jelen, a játékosok nem futhatnak be együtt a pályára, tilos a kézfogás és a csoportos gólöröm, továbbá javasolt felhagyni a fűre köpéssel is.

A kispadon helyet foglalóknak el kell takarniuk az arcukat és kötelező tartaniuk a másfél méteres távolságot. Az már más kérdés, hogy ezek a kontaktus kerülésére vonatkozó javaslatok szögletnél, szabadrúgásnál, vagy sorfalállításnál nyomban okafogyottá, hovatovább nevetségessé és abszurddá válnak…
A folytatásnak akadnak ellenzői is, például Cesare Prandelli korábbi szövetségi kapitány (lásd keretes írásunkat).

Érdekes
szoboszlai

Kit választ Szoboszlai?

A járvány egyébként világszerte átírhatja a transzferpiac eddig megszokott forgatókönyvét, könnyen elképzelhető, hogy NBA-mintára inkább játékoscserékben gondolkodnak majd a klubok. Az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy egy időre búcsút inthetünk az eszeveszett átigazolási díjaknak, és a nehéz helyzetbe került egyesületek kénytelenek lesznek – áron alul – elengedni a legféltettebb portékáikat. Az AS Románál már pedzegetik, hogy Nicolo Zaniolo (Liverpool, Juventus) és Lorenzo Pellegrini (PSG) a túlélés érdekében elhagyhatja a fővárost, mint ahogy a Napolinál is távozhatnak kulcsemberek a kapus Merettől (Inter) kezdve a középhátvéd Koulibalyn (Newcastle, Liverpool) át a középpályás Fabian Ruizig (Real Madrid). Külön kell szólnunk a magyar válogatott Szoboszlai Dominikról, akit valószínűleg hamarosan a Serie A-ban láthatunk futballozni. A 19 esztendős salzburgi középpályást kis túlzással a fél liga vinné, leginkább a Milan és a Lazio kapcsán emlegetik a nevét. A zűrös időszakot élő piros-feketék jelen helyzetben nem tűnnek jó választásnak, ellentétben a kiváló szakmai munkával irányított rómaiakkal.
A Lazio rendszerébe remekül passzolna a még mindig nagyon fiatal Szoboszlai, és ha a klub ezen a nyáron végre értékesíti az évek óta 80-100 milliós árcédulával a nyakában közlekedő Szergej Milinkovics-Szavicsot, az osztrákok által kért 20 milliós összeg nem jelentene különösebb gondot a fukar elnöknek elkönyvelt Claudio Lotitónak.

Érdekes
pr

Prandelli: Korai az újrakezdés

Cesare Prandelli, az olasz labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya ellenzi, hogy már júniusban újrainduljon a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt Serie A.

„Nem értem, miért nem tudunk várni, amíg a helyzet nyugodtabb lesz. Miért nem várjuk meg a júliust?” – idézte a szakembert a Corriere di Brescia című lap.

 Az edző azt mondja, a labdarúgás 90 percig segíthet elmenekülni más problémáktól, ám nem gondolja, hogy a sport iránt érdeklődő embereknek most futballra van szükségük.

 „Ha most lennék aktív játékos, félnék pályára lépni. Olaszországban továbbra is küzdünk a koronavírus ellen, minden nap emberek halnak meg. Úgy gondolom, hogy a labdarúgással még egy kicsit várni kellene” – jelentette ki Prandelli.

A slágerlista legforróbb nevei

Abban a tekintetben a megszokott nyári heteket idézték a mögöttünk hagyott futball nélküli napok, hogy az újságírók kreativitása másodpercekre sem csökkent. Elsősorban az élcsapatokat érintő átigazolási pletykaidőszakot hozták két-három hónappal előrébb, ami részükről teljesen érthető, hiszen mérkőzések hiányában nem nagyon volt miről írniuk.

A hírek alapján a címvédő Juventus elsősorban 9-esre vadászik: a pozícióra jelöltek között szerepel az Inter által Párizsba kikölcsönzött Mauro Icardi és a Napoli sérülékeny lengyel centere, Arkadiusz Milik. A klubvezetés Maurizio Sarri kedvében járva Torinóba költöztetné a láncdohányos tréner korábbi kedvenc tanítványát, a középpályát kontrolláló Jorginhót a Chelsea-ből, ami viszont a hasonló poszton szereplő Miralem Pjanic távozását vetítheti elő – a 30 éves bosnyák passzmesternek annyira udvarol a Barcelona, hogy még portugál jobbhátvédjét (Nelson Semedo) is bevonná az üzletbe.

Érdekes

Játékidő és fejlődés

Esterházy Mátyás labdarúgó-menedzser szerint Szoboszlai Dominik számára a játékidő és a fejlődés lesz a legfontosabb szempont egy esetleges nyári klubváltásnál. Az olasz Tuttomercatoweb-nek adott interjújában a játékosügynök úgy fogalmazott: jelen pillanatban roppant egyszerű a helyzetük, hiszen elsősorban arra figyelnek, le tudják-e játszani a szezon hátralévő mérkőzéseit Ausztriában. Ezután megnézik, mi történik az öt európai élbajnokságban.

A Red Bull Salzburg 19 éves norvég csatára, Erling Haaland a Borussia Dortmundba igazolt a téli szünetben, hogy ne ugorjon túl nagyot a karrierjében, de csábította a Real Madrid és a Juventus is. Esterházy úgy fogalmazott: ők nem klubnevekben gondolkodnak, hanem abban, hogy hosszabb vagy rövidebb távra tervezzenek Szoboszlai karrierjében.

„Csak a lehetőségekre gondolunk, a megfelelő projektre. Szükségszerű, hogy Dominik sokat játsszon, és a lehető legnagyobb mértékben fejlődjön. Szerintem esélye van, hogy Európa egyik legjobb játékosává váljon” – szögezte le a menedzsere.

A Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool FC mellett az AC Milan, az AS Roma, a Lazio és az Atalanta is érdeklődik a magyar válogatott középpályása iránt. Esterházy úgy gondolja, az olasz bajnokság jó célpont lehet ügyfele számára, sőt: megfelelő játékidő esetén a Serie A az egyik legvalószínűbb választás, ám a végső szót Szoboszlai mondja majd ki.

A szakember szerint ugyanakkor a székesfehérvári születésű játékos (vagy egyáltalán: bármely játékos) értékéről jelenleg nagyon nehéz beszélni a koronavírus-járvány következményei miatt: „Soha nem volt még ilyen bizonytalanság, mint most”.

Érdekes

Fenntarthatatlan fizetések

Riadó a Juventusnál címmel írt a La Gazzetta dello Sport arról, hogy fenntarthatatlanul magas a játékosok fizetése az olasz bajnoki címvédőnél. A sportnapilap azt írja: a torinói klub vezetése eltökélte, hogy a bércsapdából racionálisabb igazolásokkal próbál szabadulni. Ezzel kapcsolatban a FC Barcelonától megszerezni kívánt brazil Arthurt említi példaként, akiért a Juventus vezetősége mintegy 3,5 millió eurót adna a katalán klubnak.

Az újság elrettentő példaként hozza fel az évente egyformán hétmilliót kereső Ramsey-t és Rabiot-t, akik ugyanolyan magas fizetés mellett is gyenge teljesítmény nyújtottak.

Már több szakember és szaklap utalt arra, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt lehetetlennek tűnik fenntartani a jelenlegi fizetéseket a topkluboknál, és az átigazolási összegek is jelentősen csökkennek majd. A La Gazzetta dello Sport részletesen meg is jelentette a Juventus labdarúgóinak nettó éves bérlistáját. A rangsorban természetesen Cristiano Ronaldo az első 31 millió euróval, míg az utána következő De Ligt 8, Higuaín és Pjanic pedig 7,5-7,5 milliót keres.

Ramsey-ék előtt van még Dybala 7,3 millióval, míg a legnevesebbek játékosok közül a megfizethetőbb kategóriába tartozik például Bonucci (6,5 millió), Szczesny (6,5), Douglas Costa (6), Khedira (6), vagy a csapatkapitány Chiellini (3,5) is. A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon a sor végén szerepel másfél millió euróval.

Lukaku telefonon csábít

A tavasz legnagyobb slágere eddig a milánói Lautaro Martínez. Az Interben mindössze második idényét töltő 22 esztendős csatár és a Barcelona kapcsolatáról naponta jelennek meg leleplező cikkek a sajtóban. A katalánok nagyon tepernek a remek őszt és haloványabb telet produkáló, 22 bajnokin 11 gólt szerző támadóért, akiben Luis Suárez tökéletes utódját vélik felfedezni. A Bajnokok Ligája csoportmeccseit 6/5-ös mutatóval záró El Toro kivásárlási ára 111 millió euró, amit a vírus okozta gazdasági válságban aligha fizet ki a Barca, úgyhogy játékosok bevonásával csökkentheti a vételárat.
Ennek Antonio Conte örülhet, mert a felajánlott csomagban régi nagy szerelme, Arturo Vidal is megtalálható. Amennyiben az Inter eladja a tavaly ilyenkor Mauro Icardi cseréjének számító argentint, a lipcsei Timo Werner vagy az arsenalos Pierre-Emerick Aubameyang veheti át a szerepét.

Mostanság egyébként a klub átigazolási ügyeibe Romelu Lukaku személyében egy önkéntes is besegít. A hamar közönségkedvenccé vált belga óriás nagyszerűen érzi magát Milánóban és állítólag egymás után hívogatja telefonon a nyáron ingyen szerződtethető honfitársai közül a most még párizsi Thomas Meuniert, a spursös Jan Vertonghent és a nápolyi Dries Mertenst, hogy a fekete-kékekhez írjanak alá. Erre utóbbinak van a legnagyobb esélye, egyes források például már tényként kezelik a 32 éves támadó Interbe igazolását.

Az egyesület versenyben van az olasz futball jövőjének kikiáltott reménységéért is. Sandro Tonaliról van szó, a Brescia Andrea Pirlo-stílusú és Adam Driver-fizimiskájú középpályásáért, akiért 50 millió euróért kellene átutalni a lombardiai egylet számlájára – amennyiben az Inter ezt nem teszi meg, a Juventus lehet a befutó.
 
Csáki Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?