Renault-botrány - még ma dönthetnek?

Párizs |

<p>Várhatóan már hétfőn döntés születik a Renault Forma-1-es csapat tavalyi, szándékos balesetének ügyében.</p>

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azzal vádolja az istállót, hogy utasítást adott Nelson Piquet jr.-nak a 2008-as Szingapúri Nagydíjon arra, hogy falnak rohanjon autójával, ily módon segítve klubtársát, Fernando Alonsót.

A tárgyalás hétfőn délelőtt kezdődött Párizsban. A Renault képviselői és ügyvédei mellett Alonso és a múlt hónapban menesztett Piquet is megjelent a tárgyaláson.

A francia alakulat múlt szerdán gyakorlatilag elismerte a vádakat, s közleményében jelezte, hogy nem fogja vitatni azokat. A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore és a főmérnök, Pat Symonds azonnal távozott posztjáról. A kétszeres világbajnok Alonso a múlt héten azt mondta, hogy semmit sem tudott a súlyosan sportszerűtlen utasításról.

Ami a szankciót illeti, a korábbi konstruktőri vb-győztes istállót akár véglegesen ki is zárhatják a Forma-1-ből, de valószínűbb, hogy a FIA pénzbüntetéssel és eltiltással sújtja majd a Renault-t, annak ellenére, hogy ilyen esetre eddig még nem volt példa az autósport elitkategóriájában.

A szövetség augusztus végén kezdeményezett vizsgálatot a szingapúri futam miatt, ahol Piquet Jr. a 13 körben nagy sebességgel a falnak rohant, bejött a biztonsági autó, így az első tankolását korábban megejtő Alonso akkora előnyre tett szert az ellenfelekkel szemben - akiknek még a baleset után kellett üzemanyagvételre kiállniuk -, hogy a futamot is simán nyerte.

Sajtóértesülések szerint a FIA az ifjabb Piquet háromszoros vb-győztes édesapjától értesült a történetekről, majd néhány nappal később a fia is vallomást tett, akit a sikertelen szereplés miatt augusztus elején menesztett a Renault.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?