Rehák Štefečeková: Megnyugtató, hogy már megvan a kvóta

stefecekova

Zuzana Rehák Štefečeková bronzérmet szerzett trapban az idei sportlövő-világbajnokságon, amivel már a párizsi ötkarikás játékokon is bebiztosította helyét. A tokiói olimpián aranyérmes sportoló az ötödik helyen végzett a 2022-es Év sportolója-szavazáson, a decemberi gálán készségesen válaszolt az újságírók kérdéseire.

Hogyan foglalná össze az elmúlt tizenkét hónapot?

Nagyszerű évet tudhatok magam mögött. Tartalmas és érdekes volt, felkértem egy kollégámat edzőnek, szóval bizonyos változások is történtek. Rögtön a sportlövő-világkupa első állomásán sikerült aranyérmet szereznem. Ennek különösen örültem, mert a tokiói olimpiai arany-érem óta van bennem egyfajta bizonyítási vágy, és meg akarom mutatni, hogy az nem csupán egy véletlen, kiugró eredmény volt.

A jó kezdés után a folytatással is elégedett volt?

Ezután jött néhány olyan világkupaverseny, ahol nem sikerült érmes helyezést elérnem, de nem búslakodtam. Majd jött az Európa-bajnokság, aminek hatalmas elvárásokkal vágtam neki, hiszen ez volt az év addigi legfontosabb versenye, itt már a helyezéssel az olimpiai kvóta volt a tét. Úgy gondolom, a magam módján fejben szúrtam el a dolgot azon a versenyen (Rehák Štefečeková a nikóziai kontinensvidalon meglepetésre nem jutott döntőbe trapban – a szerk.), aztán pedig következett a világbajnokság, amelyre már igyekeztem tényleg maximálisan koncentrálni.

Itt már sikerült megszerezni a kvótát, tehát ott lesz Párizsban, ami pályafutása negyedik ötkarikás viadala lesz.

A világbajnokságon 122 ponttal megnyertem a kvalifikációt és egy „tisztaˮ elődöntővel bejutottam a döntőbe, a fináléban szereplés gyakorlatilag már az olimpiai kvótát jelentette. Ezek után felszabadulhattam, a bronzérem számomra már csak egy bónusz volt. Összességében nagyszerűre értékelném az idei évet. A jövő évre szerintem ez jó hatással lesz, felszabadultabban folytathatom a versenyzést.

Majdnem két évvel az olimpia előtt tehát már megvolt a kvóta. Ritkán hallani ilyesmiről, ez mit jelent egy sportolónak?

Jellemzően rá szoktam gyúrni arra, hogy minél korábban bebiztosítsam a helyem az olimpián. Nem szeretem azt a fajta nyomást, amikor fogy körülöttem a levegő és már csak az utolsó helyek kiadók. Ami ezt az ennyire korai sikert illeti, még álmodni sem mertem róla, nemhogy beszélni.

Az Év sportolója-szavazáson mindez az ötödik helyre volt elég. Elégedett a listán elfoglalt helyezéssel?

Teljesen rendben van szerintem, előzetesen az 5–8. hely környékére tippeltem magam, de én már annak örülök, hogy itt lehetek a díjkiosztón, együtt sok nagyszerű sportolóval, mellettem a férjemmel.

Egyéniben Petra Vlhová, csapatszinten a szlovák jégkorong-válogatott szerezte meg a győzelmet az ankéton. Figyelemmel kísérte őket? Mi a véleménye róluk?

Petra elképesztően nehéz és összetett helyzetben volt az olimpia előtt, mert szó szerint mindenki, még mi, aktív sportolók is vártuk tőle azt a bizonyos érmet. Sikerült megbirkóznia a nyomással, és nagyon örülök neki. Ami a jégkorongot illeti... hát, ha a focival kéne összehasonlítanom, akkor egyértelműen hokit nézek gyakrabban. Valahogy jobban le tud kötni. Úgy gondolom, hogy a fiúkban úgy igazából senki sem hitt a téli olimpia előtt. Ennek ellenére érték el a szép eredményt, ami bizonyítja az erejüket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?