Rajtol a III. Európai Játékok

EJ

29 sportágban, illetve szakágban rendeznek versenyeket, 12-ben pedig egyben Európa-bajnokságra kerül sor a hivatalosan szerdán kezdődő III. Európai Játékokon, melyet jövő vasárnapig bonyolítanak le Krakkóban és a környező kis-lengyelországi régióban.

Kajak-kenuban, vízi szlalomban, öttusában, szinkronúszásban, műugrásban, BMX-ben és hegyikerékpárban, tollaslabdában és teqballban számít kontinensviadalnak a lengyelországi verseny, míg vívásban, atlétikában és cselgáncsban csapat-Eb zajlik majd.

Tíz sportágban közvetlen olimpiai kvótákat, ezekkel részben átfedésben 18-ban kvótához szükséges pontokat lehet szerezni, melyek az olimpiai kvalifikációba számítanak majd bele.

Az eseményeket 13 városban – Krakkóban, Chorzówban, Krzeszowicében, Krynica-Zdrójban, Nowy Saczban, Oswiecimben, Rzeszówban, Tarnówban, Wroclawban, Zakopanéban, Nowy Targban, Bielsko-Bialában és Myslenicében – bonyolítják le. A lengyelországi lesz a harmadik Európai Játékok. A 2015-ös debütálásra Bakuban került sor. A folytatás kétségesnek tűnt, miután Hollandia anyagi okokból visszalépett az elnyert 2019-es rendezéstől, de végül Minszk beugrott helyette. Az idei eseményre Krakkón kívül más komoly érdeklődő nem jelentkezett, annak ellenére sem, hogy korábban egy manchesteri pályázatról is lehetett hallani, illetve hogy Kazany is játékban volt egy ideig.

A magyar küldöttség 219 tagú, igaz, a némileg különutas atlétika miatt hivatalosan csak 177 sportoló képvseli a Magyar Olimpiai Bizottságot. Az eddigi éremtermés alapján – nyolc éve és Minszkben is 19-19 dobogós helyet szerzett Magyarország – ezúttal is jó eredményekre van kilátás. A 48 országból érkező közel 7000 sportoló között ugyanis ott lesznek a kajak-kenus ászok, de a vívók csapatversenyeiben is minden nagy név szerepel a magyar válogatottban.

Szlovák színekben 145 sportoló (az atlétákat nem számolva 99) lesz ott a multisporteseményen. Vízi szlalomban továbbra ia nagyhatalomnak számít az ország, és a sportlövők is a komoly éremesélyesek közé tartoznak, soraikban Varga Erikkel, aki 2015-ben két érmet is nyert a játékokon. De villanhat a kajaknégyes is, amely négy éve, még Samuel Baláž, Denis Myšák Vlček Erik, Botek Ádám összetételben harmadik lett 1000 méteren (ezúttal Vlček helyén Zalka Csabával). A bokszolóknál viszont nem fogja tudni megvédeni bronzérmét Csemez András, aki a kubai edzőtáborozáson összeszedett fertőzése miatt volt kénytelen visszalépni az indulástól. Helyette Tankó Vilmosnak és Takács Mihálynak szoríthatunk az ökölvívóknál, míg a vívóknál Fazekas Árpád és Pirk Ákos is tagja a szlovákiai csapatnak.

Az Európai Játékokon megszokott módon olimpiai és nem olimpiai sportágak egyaránt szerepelnek a műsoron. Kosárlabdában például továbbra is a 3x3-as „verzió” képviselői játszanak, de láthatunk nyári síugrást, hetes rögbit, bréktáncot és padelt is – utóbbi a tenisz és a fallabda egy speciális keveréke, ahol párosok játszanak egymás ellen egy 10x20 méteres, üvegfallal és kerítéssel körülvett pályán.

A ma esti ünnepélyes megnyitón – amelyet az egész eseményhez hasonlóan 50 országban közvetítenek élőben – Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakos és Madarász Dóra Eb-bronzérmes asztaliteniszező viszi a magyar zászlót. A szlovákiai küldöttség élén a szintén pingpongozó Barbora Balážová és az íjász Miroslav Duchoň lesz a zászlóvivő. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?