Sport

Prisztács Tamás: Klopp 2015-ös Dortmundja a csúcs

Nagyszombat | Prisztács Tamás asszisztensként már a harmadik vezetőedzőjét „fogyasztja” a nagyszombati Fortuna ligás labdarúgócsapatnál. A tavasszal zsinórban négy győzelemnél tartó Spartak jó szereplésében videóelemzőként nem kis szerepe van, de ezúttal inkább pályafutásáról, az erőnléti edzőségről és a terveiről beszélgettünk a 27 éves szakemberrel.
Orosky Tamás

2021. március 3. 09:04

Prisztács

Kassai származásúként hogyan került ilyen fiatalon Nagyszombatba?
Amikor a magyarországi Cigándon 2020 tavaszán befejeztem az edzősködést, adódott egy lehetőség együttműködni a nagyszombatiakkal. Igent mondtam az ajánlatra. Akkor az utánpótlásban kezdtem dolgozni, de rögtön felmerült, hogy a közeljövőben az A csapat körül is mozoghatnék, ami komoly motiváció volt a számomra. Megegyeztünk, hogy előtte még teljesítenem kell az utánpótlásban. Egy szezon után pedig, amikor a portugál Ricardo Chéu távozott a klubtól, Marián Šarmírral átvettük a gárdát az előző idény végén. 

Šarmír után Norbert Hrnčár mellett is maradt másodedző, majd nemrég a váltáskor is megtartotta a pozícióját, amikor ifj. Michal Gašparík vette át az irányítást. Ők hárman mennyire különböztek egymástól mint edzők?
Minden egyes edző más személyiség. Máshogy viselkednek, máshogy hatnak az öltözőre, a játékosokra. Máshogy látják magát a futballt is. Mindhármójukkal nagyon jó kapcsolatban voltam, egy rossz szót sem mondhatok egyikükre sem. Mindenkivel kicsit másképpen működtünk, más tervekkel álltunk a csapat elé. De ez benne van a profi sportban ezen a szinten, minden tréner más módszert tart jónak.

Az ön feladatköre is változott?
Az egyáltalán nem változott, az az első pillanattól kezdve ugyanaz. A videóanalízis a feladatom, a teljes videós felkészülés az adott ellenfélből. De elemzem a mi csapatunkat is, sőt egyéni videóanalízist is tartok. Az asszisztens általában a jó zsaru az öltözőben, jó kapcsolatot kell kialakítania a srácokkal, nálunk elsősorban a külföldi játékosokkal. Amikor Šarmírral nekivágtunk a munkának, talán ha egy-két szlovákiai focista volt a klubnál. Most olyan 50-50% az arány, de én továbbra is igyekszem inkább a külföldiekre orientálódni, jobban megismerni őket, az életkörülményeiket, hogy komfortosan érezzék magukat Nagyszombatban, hogy profi, százszázalékos teljesítményt tudjanak nyújtani a pályán. Emellett a klubban fontosnak tartják a fiatalítást, ezért a velük való külön foglalkozás, az individuális fejlesztéstől kezdve a konzultációkig is a feladatom. Szóval a vezetőedzők változtak az A csapatnál, de az én feladatköröm az nem.

Erőnléti edzőként indult a pályán. Ezzel a területtel is foglalkozik még?
Annak idején erőnléti edzőként kerültem az NB III-ba Cigándra, ugyanakkor Csehországban rendes futballedzőnek tanultam az egyetemen, kéz a kézben járt együtt a két dolog. A mai napig foglalkozom ezzel a résszel is, de a célom, hogy profi szinten edzősködjek, ha nem is rögtön a közeli jövőben. 

Mindig is edzőnek készült? Fel sem merült, hogy játékosként is kipróbálná magát a pályán?
De, felmerült. Amikor az utánpótlásban fociztam Kassán, láttam, mennyire tehetséges az idősebb korosztály, mégis milyen nehéz eljutni a profi szintre, bekerülni az élvonalba, akár Szlovákiában, akár külföldön. Reálisan láttam a dolgokat, beleértve a saját teljesítményemet is. Még inkább kinyílt a szemem, amikor kiutaztam Amerikába játszani és tanulni. Egy év után hazakerültem Kassára, és akkor már tudtam, milyen a nemzetközi konkurencia. Nem voltam annyira tehetséges, hogy a jövőben ezzel tudjak foglalkozni hivatásszerűen. Ezért hozzáfogtam a tanulmányokhoz, és a mai napig is képezem magam. A harmadik egyetemet végzem, Pozsonyban a Comenius Egyetemre járok, most vár rám a kisdoktori, rigorózus vizsga. Nagyon hamar eldöntöttem, milyen úton szeretnék haladni, és nem sajnálom, hogy így döntöttem.

Mikor lehet reális, hogy főedzőként üljön a kispadra az élvonalban?
Tizenkét csapat van csak a bajnokságban, Szlovákia pedig kis ország, nagyon-nagyon nehéz bekerülni ebbe a szűk körbe. Rengeteg jó edző jelenleg is megbízásra vár, nagyon sikeresnek kell lenni ahhoz, hogy a csapatok kiválasszanak. Ráadásul nehéz értékelni az edzőket, a kollégáimat, mivel ebben a szakmában csak sikeres és sikertelen edző van, nincs középút, nincs jó vagy rossz, több papírral rendelkező vagy kevésbé képzett, csak sikeres és sikertelen. Aki sikeresebb a másiknál, azt választják ki egy-egy feladatra. Ez külföldön is így van. Vagyis ha csak magamnak tenném föl ezt a kérdést, abszolút nem tudnám a választ. Még mindig csak 27 éves vagyok, még fejlődni akarok, tanulni, meglátjuk, mit hoz a jövő.

Kiket tart a legtöbbre a szakmában? Van példaképe?
Több is van, akiktől csak a legjobb dolgokat szeretném ellesni. Számomra Jürgen Klopp a csúcs. Nem is a mostani Liverpool miatt, ahol szintén hihetetlenül sikeres, hanem a 2015-ös Dortmund játéka kapcsán vált nagyon szimpatikussá, még Lewandowskival a csatárposzton. Akkor jó, dinamikus, aktív támadófutballt játszottak.

Hasonlóra számíthatunk a nagyszombatiaktól is a továbbiakban? Komolyra fordítva a szót: mi lehet a célja a Spartaknak a tavaszi idényben?
Elsőként kezdtük télen a felkészülést, és rögtön Máltán edzőtáboroztunk. Így az új edzőnek, Gašparíknak nagyon kevés ideje volt az elemzésre. Ráadásul tíz napig a stadiont se használhattuk a vírus miatt, ami felbukkant a csapatban. A turbulens időszak ellenére rengeteg munkát elvégeztünk. A bajnokság tart tükröt elénk, a kép eddig nagyon szép a négyből négy győzelemmel. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.