Poloz Eb-részvételről álmodik

<p>A hétvégén Norvégiával játszik felkészülési mérkőzést a szlovák női kézilabda-válogatott. A lehetőséget már az új szövetségi kapitánynak, Dušan Poloznak köszönhetik.</p>

BŐD TITANILLA

A szlovák női kézilabda-válogatottat meglepetésként érte, amikor a sikertelen vb-pótselejtező után a szövetség menesztette Peter Sabadka szövetségi kapitányt. A lányok ugyan Romániával szemben nem tudták kiharcolni a világbajnoki részvételt, de a fejlődés szemmel látható volt. A közkedvelt Sabadka utódja végül a cseh Dušan Poloz lett, aki az elmúlt szezonban három trófeát is szerzett a Mosttal – megnyerte a cseh bajnokságot, a Cseh Kupát és a Challenge Cupot is, a cseh válogatott asszisztenseként pedig vb-részvételnek örülhetett. Ekkor érkezett a szlovák szövetség felkérése.

A szlovákokat választotta

„Nem volt könnyű meghozni a döntést, hiszen a cseh lányokat elkísérhettem volna a decemberi világbajnokságra, így pedig erről lemaradok. Végül mégis a szlovák kihívást választottam. Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportból reális esélyünk van a továbbjutásra, nagyon boldog lennék, ha 18 év után a szlovák női válogatott ismét részt vehetne egy világversenyen” – nyilatkozta Poloz, aki továbbra is maradt a Most kispadján, a szlovák válogatottat pedig hétfőn hívta össze először.

Edzőmeccs Lökéékkel

Az egyhetes vágbesztercei edzőtábor során két felkészülési meccset játszik a csapat – ma a vágbeszterceiekkel, szombaton pedig Olomoucban az olimpiai és világbajnok norvégokkal. A mérkőzést Poloz intézte, aki Oslóban végezte el a testnevelési egyetemet, s jól ismeri a norvégok szövetségi kapitányát, Thorir Hergeirssont. „A norvégok Csehországban edzőtáboroznak, így hamar rábólintottak az edzőmeccsre. Csak az a kár, hogy nem Szlovákiában lesz a mérkőzés, de a norvégok ragaszkodtak hozzá, hogy minél kevesebbet kelljen utazniuk” – magyarázta Poloz. A norvég csapat egyébként legerősebb összeállításában érkezik, ott van például a keretben a két győri légiós, Katrine Lunde-Haraldsen és Heidi Löke is.

Tóth később csatlakozik

A meccset nagyon várja már Tóth Erzsébet is, a Zlín szlovákiai átlövője azonban valószínűleg csak ma este vagy holnap reggel csatlakozik a válogatotthoz. „Kislányom, Barbika megbetegedett, légcsőgyulladása van, ezért néhány napot itthon kellett vele maradnom. Nagyon fontos számomra a válogatottság, de anyaként egyértelműen a gyerek az első. Azért remélem, a hét végére jobban lesz, mert a norvégok ellen én is nagyon szeretnék játszani” – mondta lapunknak az ötször Szlovákia legjobb játékosának választott Tóth.

A 35 éves átlövő korábban csak a Most elleni meccseken találkozott Dušan Polozzal, most kíváncsian várja, milyen új stílust hoz a nemzeti csapatba. „Nem értettük Sabadka leváltásának az okát, de belenyugodtunk. Poloz nagyon szimpatikus szakember, a Mostot is felhozta, reméljük, a válogatottal is sikeres lesz” – bizakodott Tóth.

Az év meccse Izland ellen

Az optimizmus indokolt, a szlovák válogatott tűrhető ellenfeleket kapott az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban: Franciaország, Izland, Finnország. A kvartett favoritjai természetesen a franciák, épp ellenük, idegenben kezdi meg a kvalifikációt október 24-én a Poloz-csapat. „A franciáknál edzőváltás volt, s az új trénerrel először az Eb-selejtező előtt fog találkozni a gárda. Az összeszokottság hiánya gondokat okozhat nekik, ezt mi kihasználhatjuk” – vélekedett Poloz, de azt ő is tudja, hogy a horvát–magyar közös rendezésű kontinensviadalra elsősorban az izlandiak és a finnek legyőzésével lehet kijutni. Izland ellen október huszonhetedikén, Vágsellyén játszik a szlovák válogatott. „Ez lesz az év mérkőzése” – jelentette ki Poloz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?