Pistorius szabadon védekezhet

<p>Óvadék ellenében kiengedték Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnokot, aki múlt héten lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A négynapos meghallgatás végén az atléta fellélegezhetett: Desmond Nair bíró úgy ítélte meg, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Tárgyalása júniusban kezdődik.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Négy nap után pont került Oscar Pistorius óvadéki tárgyalásának végére Pretoriában. A dél-afrikai sztársportoló múlt héten lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. Pistorius szerint tragikus tévedés történt, azt hitte, egy betörő rejtőzik a WC-ben, a vád szerint előre eltervelt gyilkosság történt.

A tárgyalás utolsó napján a vád összefoglalta érveit, kiemelve, hogy Pistorius nem tett vallomást, csak írásbeli becsületbeli nyilatkozatát olvasták fel, amit nem lehet leellenőrizni vagy keresztkérdéseknek alávetni. A vád azt is hangsúlyozta, az, hogy Pistorius nem Reeva Steenkampot akarta megölni, nem jelenti azt, hogy nem akart ölni, hiszen négy lövést adott le egy feltételezett betörőre.

Desmond Nair bíró végül késő délután kihirdette ítéletét. Beszéde csaknem kétórásra nyúlt, miután Nair felidézett mindent, ami a tárgyalásokon elhangzott. Kitért Hilton Botha nyomozó szerepére, hangsúlyozva, hogy a nyomozás vezetésével eredetileg megbízott Botha több hibát elkövetett, megsemmisíthetett nyomokat, illetve elhanyagolta néhány bizonyíték begyűjtését.

Nair azonban hangsúlyozta, hogy az ügyről azóta levett Botha nyomozó szerencsétlenkedése nem azt jelenti, hogy a vád szerencsétlenkedik. A hatásszünetekkel tarkított beszédben a bíró az óvadék történetéről, dél-afrikai hagyományairól is szólt, elmondta továbbá, melyek azok az okok, amelyek általánosságban az óvadék mellett, illetve ellene szólnak.

Az óvadék jó megoldás, mivel a börtönök már így is túlzsúfoltak, ráadásul emberbarát döntés, hiszen így a családok nem vesztenek el egy kenyérkeresőt a tárgyalásig. Az óvadékot azonban el kell utasítani, ha a gyanúsított szabadlábra helyezése közfelháborodást keltene, ha fennáll a veszély, hogy megszökik, illetve ha újabb bűncselekményt követhet el.

Nair kimondta, szerinte Pistorius nem fog megszökni Dél-Afrikából, a vád azon érve pedig, hogy a futó egyszer megfenyegetett valakit, „eltöri a lábát”, nem győzte meg a bírót arról, hogy újabb erőszakos bűncselekménytől kellene tartani.

A kétórás monológ végén elhangzott az ítélet: Pistorius óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A tárgyalóteremben valaki hangosan felkiáltott: „Igen!”

Az óvadék 1 millió rand (85 500 euró), Pistorius nem érintkezhet a tanúkkal, s nem térhet vissza abba a házába, ahol a tragédia történt. Az atlétának minden munkanapon jelentkeznie kell a rendőrőrsön, útleveleit és lőfegyvereit le kell adnia. Meg kell adnia egy telefonszámot, amelyen éjjel-nappal elérhető, Pretorián kívülre csak külön engedéllyel utazhat, s nem fogyaszthat alkoholt vagy drogokat. A tárgyalás június 4-én kezdődik.

A meghallgatás után a Pistorius család rövid sajtótájékoztatót tartott. A család minden tagja egyetért abban, hogy az események úgy történtek, ahogy Pistorius leírta, bíznak benne, hogy győz az igazság, és részvétüket fejezik ki Reeva Steenkamp hozzátartozóinak.

A sztáratléta ideiglenesen egyik nagybácsija házában fog lakni Pretoria egyik külvárosában. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?