„Overdose veretlensége óriási teher”

Dunaszerdahely |

<p>Három június 6-i versenyre is benevezték Overdose-t, a veretlen versenylovat, tulajdonosa, Mikóczy Zoltán azonban lassan kezd belenyugodni, hogy a június 19-i Royal Ascot idén már csak álom marad.</p>

Overdose utoljára tavaly áprilisban versenyzett, aztán egy patairha-gyulladás és annak szövődményei visszavetették addig nagyszerűen alakuló karrierjét. A 12 versenyből 12-t megnyerő, „magyar csodalóként” emlegetett Overdose hosszas lábadozás után eredetileg május 9-én tért volna vissza, ám ekkor egy tályog miatt nem indulhatott a berlini versenyen.

Berlin, Chantilly, Pozsony?
Az ötéves telivér neve viszont három június 6-i futam rajtlistáján is szerepel: az egyik a hoppegarteni 1200 méteres Group III-as Benazet Rennen, a másik a francia Derby betétfutama, a Group II-es, 1000 méteres Prix du Gros Chene Chantilly-ban, a harmadik pedig az Overdose számára már jól ismert pozsonyi Turf Gála 1200 méteres futama, a Földművelésügyi Miniszter Díja.

„Ha június 6-án futna a ló, akkor a három lehetőség közül valószínűleg Pozsonyt választjuk. Egyrészt a közelség miatt, másrészt az ember szíve hazahúz, még ha van is bennem egy kis félsz, hogy túlságosan felfokozott érdeklődés kísérné Overdose pozsonyi szereplését. Viszont egyelőre nem tudom megmondani, hogy vállalható-e a június 6-i terminus, csütörtök este talán már tisztábban fogok látni. Jelenleg problémamentesnek tűnik a ló, de a berlini futam előtt is csak az utolsó pillanatban jelentkeztek a gondok” – tájékoztatta lapunkat Mikóczy Zoltán dunaszerdahelyi vállalkozó.

A tályog gyakori jelenség
A május eleji futam előtt vészjósló hírek jelentek meg Overdose-ról, melyek szerint újra lesántult. „Érzékeny a pataszerkezete, és a felkészítő galopp folyamán kőre vagy egyéb kemény tárgyra lépett, amitől a patájában tályog keletkezett. Ez indította be nála a gyulladást, ami miatt a munka után két órával már sántított. Levettük róla a patkót, kapott egy szárítóborogatást. A tályog egyébként gyakori jelenség a telivéreknél, a pataérzékeny lovak gyakran kapnak úgynevezett „patanyomást”. Három-négy nap elteltével kipukkad a tályog, mint az embernél egy vízhólyag, s ekkor egyik percről a másikra elmúlnak a fájdalmai, s ugyanúgy lehet a lóval tovább dolgozni” – magyarázta Mikóczy.

Csak álom marad a Royal Ascot?
Overdose-nak továbbra is él a nevezése a június 19-i Royal Ascotra, de Mikóczy Zoltán hangsúlyozza, ilyen rangos versenyen csak akkor indítaná el a lovát, ha bombaformát mutatna: „A versenyeket már az év elején kiírják, s a kiemelt nagy futamokra hónapokkal korábban kell nevezni. A Royal Ascotra április elején 1050 font volt a nevezési díj, ha viszont közvetlenül az indulás előtt neveznénk, 45 000 fontot kellene fizetnünk. Ezért bevett gyakorlat, hogy a menedzsment nevezi a lovakat a szóba jöhető versenyekre, és esetleg később törli őket. Amikor Ascotba neveztük Overdose-t, még csak az alapokat végezte, még egyáltalán nem tudhattuk, vállalható lesz-e ez a verseny, vagy sem. Ahhoz, hogy a ló elindulhasson a Royan Ascoton, június 6-án olyan rendkívüli formában kellene futnia, aminek alapján az ember nyugodt szívvel elindíthatja. Ha csak átlagos teljesítményt nyújt, akkor nem szabad felvenni a kesztyűt, s nem fog indulni az Ascoton. Az ascoti futásnak nagyon kicsi a valószínűsége, én a lelkem mélyén már belenyugodtam, hogy ez a verseny idén csak álom marad. Talán majd jövőre…”

Egy együttműködés vége
Egy esetleges szenzációs június 6-i futás mindent megváltoztathat. „Ha Overdose olyan extra formában futna, amelynek köszönhetően a Royal Ascot mezőnyében is méltóképpen helytállhatna, akkor örömmel elindítanánk Angliában. Ha viszont erre nincs esély, akkor nem kockáztatunk. Más lenne a helyzet, ha nem Overdose-ról lenne szó, hanem egy olyan lóról, amelynek voltak már győzelmei és vereségei is. Overdose veretlensége óriási teher a menedzsmenten, felelősségteljesen kell mérlegelni minden versenylehetőséget. Az ascoti indulás jelenleg felelőtlen döntésnek tűnik. A ló csak akkor futhat, amikor az egészségi és az edzettségi állapota is megengedi” – jelentette ki a tulajdonos.

Overdose felkészítésében változást hozhat az is, hogy a múlt héten véget ért Mikóczy Zoltán és Ribárszki Sándor együttműködése. Overdose korábbi trénere az év elején Hoppegartenbe ment dolgozni, így nem rendelkezett magyar licenccel. Továbbra is foglalkozott Overdose-zal, de a ló trénere Jozef Rosival lett. Ribárszki azonban váratlanul hazatért Németországból. „Annak még a gondolatát sem engedem meg, hogy cserbenhagyjam Dodi Rosival barátomat, aki miattam és Overdose miatt hagyta ott a vágsellyei iskolát. Ezért nem kerülhet vissza a ló Ribárszki nevére – mondta Mikóczy. – Felajánlottam Ribárszkinak, hogy szaktanácsadóként vegyen részt a team munkájában, de ezt ő nem akarta elfogadni, így az együttműködésünk felbomlott.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?