Ötödik lett a férfi vízilabda-válogatott

Rio de Janeiro |

<p>Az ötödik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián.</p>

Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a szombati helyosztón a világbajnoki bronzérmes görögöket győzte le 12-10-re.

Így a magyarok, akárcsak négy évvel ezelőtt Londonban, az ötödik helyen zártak.

Férfi vízilabdatorna, az 5. helyért:
Magyarország-Görögország 12-10 (2-1, 4-4, 3-3, 3-2)
---------------------------------------------------
Olimpiai Uszoda, 6000 néző, v.: Koganov (azeri), Peila (amerikai)
    gólszerzők: Kis, Zalánki 3-3, Varga Dé., Vámos 2-2, Hosnyánszky, Hárai 1-1, illetve Vlahopulosz, Gunasz, Milonakisz, Afrudakisz 2-2, Fontulisz, Murikisz
    emberelőny/gól: 9/1, illetve 13/6

    Magyarország:
    -------------
Nagy - Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis - cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai

    Görögország:
    ------------
Flegkasz - Milonakisz, Fontulisz, Afrudakisz, Delakasz, Murikisz, Vlahopulosz - cserék: Dervizisz, Geniduniasz, Pontikeasz, Kolomvosz, Gunasz

A két csapat a csoportkörben 8-8-as döntetlent játszott egymással, míg a januári belgrádi Európa-bajnokságon a bronzmérkőzésen 13-10-es magyar győzelem született.

Az Olimpiai Uszodában elsősorban védekezésben remekelt az elején a magyar csapat, az első két görög emberelőnyt egyformán hatástalanítva. A gólok sorát Varga Dénes nyitotta meg, a másik oldalon viszont a harmadik görög fór már az egyenlítést eredményezte. A következő támadásban az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert tartott rövid bemutatót elképesztő lövőtudásából, távolról, komolyabb erőkifejtés nélkül lőtt a hálóba.

A második negyed rögtön magyar góllal indult: a Pekingben szintén olimpiai aranyérmes Kis Gábor centerben könnyedén rázta le magáról emberét és lőtt a hálóba. Nem sokkal később hasonló helyzetben találta magát, s ezúttal gyönyörű csavarással továbbított a kapuba. A görögök kettős emberelőnyből csökkentették hátrányukat, de Varga Dénes akcióból mérnöki pontossággal pókhálózta ki a bal felső sarkot, visszaállítva ezzel a háromgólos különbséget (5-2). Szép megoldásból nem volt hiány, Angelosz Vlahopulosz ejtése hatalmas tapsot kapott a közönségtől. A görögök emberelőnyből közelítették meg a magyarokat, de Kis újabb szép megmozdulása által gyorsan jött a válasz. Egy perccel a negyed vége előtt Hrisztosz Afrudakisz lőtte ki a bal alsó sarkot hosszas lóbálást követően.

A harmadik nyolc perc elején Vámos Márton előbb távolról bombázott a hálóba, majd emberelőny végén - amikor a görög már visszatért - elhajlásból lőtte ki a rövid sarkot. A rivális újra csak emberelőnyből volt képes gólt szerezni, a magyaroknak azonban nem ment a fórok értékesítése. A görögök újabb jó előnymegjátszás végén jöttek fel, de Zalánki Gergő rendkívül váratlanul kilőtte a bal alsó sarkot (9-7). A görögök továbbra is sorra kapták az előnyöket, és éltek is a lehetőséggel (9-8).

 Jól indult a riói olimpia magyar szempontból utolsó nyolc pólós perce: Zalánki fejezett be egy emberelőnyt - igaz, a kiállítás éppen lejárt -, a görögök azonban hasonló körülmények között jöttek fel újra. A rivális egy megúszásból egyenlíthetett volna, de Afrudakisz ziccerben csúnyán fölé ejtett. A nyolcadik magyar emberelőny előtt Benedek Tibor időt kért, a fór kimaradt ugyan, de Zalánki akcióból bődületesen nagy gólt lőtt (11-9). Két perccel a vége előtt Afrudakisz újabb emberelőnyös szituációt váltott gólra, a túloldalon azonban ezúttal Hárai Balázs, ha nagy szerencsével is, de szintén értékesítette az előnyt, eldöntve ezzel az összecsapást. 

    Korábban:
    a 3. helyért:
Olaszország-Montenegró 12-10 (2-1, 3-3, 4-3, 3-3)
    a 7. helyért:
Spanyolország-Brazília 9-8 (3-1, 1-2, 2-1, 3-4)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?