Orbán téved, Isten végez

Budapest |

<p>Furcsa volt a 12 csapatos bajnokság utolsó fordulója.&nbsp;Mindenki azt feltételezte, hogy a szurkolói közösség többségének ellenszenvét viselő Felcsút végül megőrzi NB I-es tagságát &ndash; mégsem így történt, a Puskás Akadémia csapata kiesett az NB Iből.&nbsp;</p>

„A Puskás Akadémiát mégiscsak én alapítottam, és bár az első csapat és az Akadémia működtetésében nem veszek részt, a futballszerető közvélemény hozzám köti a klubot. Ezért a velem szembeni politikai rokonszenv és ellenszenv óhatatlanul átáramlik a csapatra is” – nyilatkozta a Puskás Akadémia–Honvéd mérkőzés előtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Felcsút felvirágoztatója. 

Az interjú a klub honlapján jelent meg, egy nappal a magyar bajnokság idei szezonjának utolsó, 33. fordulója előtt. A beszélgetés apropója, hogy az utolsó kört kieső helyről váró Puskás Akadémia csapata ellen valóságos ellenszenvkampány indult ez elmúlt napokban. 
Orbán azonban téved. A futball iránt érdeklődő közvéleménynek – a miniszterelnök személyétől függetlenül – semmi baja nem lenne a Puskás Akadémiával, ha a csapatban az akadémián nevelkedett játékosok kapnának helyet. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben az MTK-ról még a riválisok is elismerően nyilatkoztak, a fiatal magyar focistákat a felnőttcsapatba építő klubmodell példaértékű volt, ráadásul évekkel megelőzte az akadémiaalapítás-lázat.  A Puskás Akadémia esetében – s ezt már százszor leírtuk – egyáltalán nem ez történik. A Diósgyőr elleni februári bajnoki utolsó harmadában például egyetlen olyan futballista sem volt a pályán, aki az akadémián nevelkedett volna, és az akadémisták száma azóta sem emelkedett számottevően a felcsúti kezdőcsapatban. Ez a valódi kudarc, nem pedig az, hogy a Puskás végül kiesett az élvonalból. 
Az utolsó forduló amúgy egészen szürreálisan zajlott. Felcsúton egy hitehagyott Honvéd találkozott a koncentráltan focizó PAFC-játékosokkal, a Puskás már az első félidőben lerendezte a mérkőzést, a Honvéd a hajrában szépített. Hiába nyertek azonban a hazaiak a Pancho Arénában, a három pont mit sem ért, a Dunaújvárosban rendezett MTK– Vasas mérkőzésen ugyanis a „vendégként” pályára lépő angyalföldiek 2:0-ra megverték az MTK-t. Felcsúton és Dunaújvárosban is a vendégszurkolók ünnepeltek: a Honvéd drukkerei kínjukban a Vasast éltették a Pancho Arénában, miközben a Dunaújvárosban a PAFC vezető góljáról értesülve a Vasas-szurkolók egyetlen szót ismételgettek: bunda, bunda, bunda. 
A rosszindulatú jóslatok nem jöttek be, a Puskás Akadémiát „nem tartották bent” az élvonalban, úgy tűnik, a miniszterelnök csapata egy a többi közül, nem kedvezményezett. A közszolgálati televízió teljesítményét elnézve azonban semmi okunk az örömre. Az adás készítői nehezen tudták titkolni a körkapcsolásos közvetítés propagandajellegét. A Felcsút–Honvéd meccs szünetében a riporter a PAFC második gólját szerző Tar Zsoltot interjúvolta meg, hangsúlyozva, hogy a klub akadémistájáról van szó – csak azt nem tette hozzá, hogy rajta kívül a szombati kezdőből csupán egy másik védőnek, Nagy Zsoltnak volt köze focistapalántaként a felcsúti intézményhez. Ez már nem hangzott túl jól. A körkapcsolás „rugalmatlansága” pedig szakmailag védhetetlen, a mérkőzések hajrájában percekig a teljesen érdektelen Haladás– Fradi mérkőzésről érkező képsorokat nézegethettük, miközben Dunaújvárosban a Vasas megszerezte második gólját az MTK ellen, ezzel biztosan kiharcolva a bentmaradást. 
Furcsa idény volt a 2015/16-os, tele politikával. Az utolsó fordulóban Orbán Viktor előbb zötyögött egyet az újonnan átadott Alcsút– Felcsút kisvasúton, miközben néhány faluval arrébb az LMP-t vezető Schiffer Andrást fényképezték le a Vasas-ultrák között. Ami azonban sokkal inkább jellemzi a magyar futballt és a páváskodó politikusokon keresztül a magyar társadalmat: a rothadozó dunaújvárosi stadion, a Pancho Aréna hamis cicomája, a kongó lelátók. Az üresség.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?