Okinawára is kiverekedné magát a zsigárdi harcos

Zsigárd |

<p>A Japánban, Okinawa szigetén rendezendő karate világkupán való részvételre költi a helyi önkormányzattól kapott anyagi támogatást Kocsis Lajos karate világbajnok. A 25 éves zsigárdi fiatalember a vágsellyei TJ Slovan Duslo karateklub tagjaként tavaly októberben nyert aranyérmet a WTK (World Traditional Karate – Hagyományos Karate Világszövetség) által az olaszországi Massina di Carrarában szervezett világbajnokságon.</p>

Teljesítményét a helyi önkormányzat is nagyra értékeli, és a képviselő-testület még decemberben 10 000 korona (332 euró) anyagi támogatást szavazott meg további tevékenysége támogatására. A pénzjutalmat Baranyay Alajos polgármester Kiss László képviselő társaságában adta át Kocsis Lajosnak a polgármesteri hivatalban. Itt mondta el a versenyző, hogy a világbajnoki győzelem alapján a Szlovákiai Karate Szövetség (SFK –Slovenská federácia karate) jelölte őt az okinawai versenyre. Az edzőtáborral egybekötött világkupa és a különféle kísérőrendezvények 2009. augusztus 7. és 23. között zajlanak a hagyományos karate fellegvárának tartott japán szigeten. Az utazás és a részvétel több mint 2650 euróba (80 ezer korona) kerül, ennek csak egy részét tudja állni a karateszövetség, a többit szponzoroktól kell megszerezniük a versenyzőknek. Ezért is örül Kocsis Lajos a zsigárdi önkormányzat támogatásának. „Nagy álmom valósulna meg, ha, sikerülne eljutnom Okinawára” – vallotta be.

Lajos tízéves kora óta karatézik, a többszörös világbajnok vágsellyei Alexander Magyar tanítványa, jelenleg segédedzőként fiatalokat oktat. Példakép a családbanis akad. Édesapja, idősebb Kocsis Lajos súlyemelésbenvolt csehszlovák és szlovák bajnok. Valószínűleg lesz, aki továbbvigye a „stafétát”, hiszen hároméves fiát, Lajos már most tanítgatja az első karate-fogásokra. „Japánul már tízig tud számolni, ez volt az első, amit megtanult” – árulta el a büszke apuka. Baranyay Alajos polgármester elmondta, reméli, hogy Kocsis Lajos még sokáig öregbíti Zsigárd jó hírnevét, és lesz rá alkalom, hogy tevékenységét az önkormányzat a jövőben is támogassa.

Kocsis a katában volt a legjobb Kocsis Lajos kétszer nyert Európa-bajnokságot, első alkalommal 15 évesen, másodszor tavaly nyáron. A világbajnoki cím az eddigi legnagyobb sikere. A carrarai megmérettetésen félszáz országból háromezer versenyző vett részt, több korcsoportban, sokféle kategóriában zajlottak a versenyek. A zsigárdi versenyző a hagyományos okinawai Go dzsu rju stílusban, az ún. kata bemutatók versenyében szerzett aranyat. Szlovákia az összes résztvevő ország közül a második helyen végzett – különféle kategóriákban közel hetven érmet sikerült megszerezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?