Nyeregben a regnálóvilágbajnok

Quartararo

Öt futam elteltével ismét Fabio Quartararo, 2021 világbajnoka vezeti a királykategória pontversenyét a gyorsasági motorosoknál. Öt verseny, négy különböző győztes, szenvedések, feltámadások, de mi is történt eddig a MotoGP-ben, és ki az a Fabio Quartararo?

Katarban kezdődött idén a MotoGP szezonja, ahol a feltörekvő olasz Enea Bastianini nyert. A hétvége különlegessége részben az volt, hogy a hondás Pol Espargaro simán tartotta az élmezőny tempóját és csapaton belül egész hétvégén verte Marc Márquezt.

Ezután a mezőny Indonéziába érkezett, ahol hatalmas hőség fogadta a pilótákat. A körülmények miatt csúsztatva és lerövidítve tartották meg a versenyt, ami Miguel Oliveira győzelméről is emlékezetes maradhatott volna, de sokkal inkább Márquez bukásairól maradt az. A spanyol világbajnok többször is esett, a vasárnapi warm up-on pedig a 180 km/ó-val bemutatott high side után ismét kiújult a kettős látása, ami tavaly októberben a karrierjét is veszélybe sodorba. Márquez így kihagyta az Argentin Nagydíjat, eközben pedig Aleix Espargaro megszerezte az Aprilia első győzelmét.

Argentína után a COTA-ra (Circuit Of The Americas) érkezett a mezőny, ahol Bastianini megszerezte a második 2022-es győzelmét.

Nem véletlenül nem esett még szó eddig Fabio Quartararóról, hiszen a francia addig csak egyszer állt a dobogón, azon kívül csupán a szenvedését követhettük nyomon. Több pletyka is felröppent, hogy a Hondához tart a regnáló világbajnok és megromlott a kapcsolata a Yamahával, de ezeket jelenleg nehéz komolyan venni. Főleg, hogy az április 24-én rendezett Portugál Nagydíjon magabiztos győzelmet aratott. Mivel Mir, Binder, Miller, Martin és Bastianini is kiesett, Quartararo átvette a vezetést a világbajnoki összetettben.

A 23 éves tavalyi világbajnok 2008-ban nyerte első címét, ami az 50 köbcentisek spanyol bajnoki győzelmét jelentette. Aztán győzött 70 és 80 köbcentiben is, hogy 2012-ben feljebb lépjen a spanyol Moto3-ba. Zsinórban három ottani elsőséggel egyenes út vezetett számára a „rendes” Moto3-ba. Két év alatt két-két dobogót és pole pozíciót szerzett, majd 2017-re a Moto2-be került, ahol hasonló, szédületesnek nem mondható mérleggel zárt két évet (egy győzelem, két dobogó, egy pole).

Quartararo ekkor még egyáltalán nem tűnt kiemelkedő pilótának, ennek ellenére a Petronas Yamaha 2019-re szerződtette a MotoGP-be, vagyis a királykategóriába. Ez a döntés végül a Yamahát igazolta, hiszen mindenki meglepetésére 6 pole pozíciót és 7 dobogót szerzett, 2020-ban pedig 4 pole pozíció mellé 3 győzelem társult. A 2021-es szezonra helyet cserélt az olasz legendával, Valentino Rossival, így Quartararo megkapta a Yamaha gyári ülését. Nem kellett neki túl sok idő az alkalmazkodáshoz, 10 dobogóval és 5 győzelemmel azonnal világbajnok lett.

A 2022-es szezon elég nehézkesen indult számára, már a teszteken sem igazán találta a ritmust, majd a versenyhétvégéken sem érezte jól magát, aminek többször hangot is adott. Algarve-ban viszont elképesztően magabiztosan motorozott. Hogy ez csak egyszeri fellángolás volt-e, vagy Quartararo ismét nyeregbe került, már a hétvégi Spanyol Nagydíjon megtudhatjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?