Németország az egyik döntős

Szöul. Németország jutott elsőként a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjába, miután az elődöntőben legyőzte a hazai pályán szereplő Koreai Köztársaságot. A vendéglátók válogatottja szombaton a harmadik helyért mérkőzik.

A németek is ki tudnak vetkőzni magukból, ha a vb-döntőről van szó. Persze ebben a brazil lányok is nagyon jók, ám hogy a lelátókon összemérhessék bájaikat, ma Rivaldóéknak kell bizonyítaniuk a törökök ellen. ČTK-felvétel NÉMETORSZÁG–KOREAI KÖZTÁRSASÁG 1:0 (0:0). Góllövő: Ballack (75.). Játékvezető: Meier (svájci), 65 256 néző. Sárga lap: Ballack (71.), Neuville (86.), illetve Li Min Szung (94.). NÉMETORSZÁG: Kahn–Frings, Linke, Metzelder, Ramelow–Schneider (85. Jeremies), Hamann, Ballack, Bode–Neuville (87. Asamoah), Klose (70. Bierhoff). KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Li Von Dzse–Szong Csong Gug, Csoj Dzsin Csul (57. Li Min Szung), Hong Mjung Bo (80. Szeol Ki Hjeon, 80.), Kim Te Jung–Li Csun Szo, Ju Szang Csul, Li Jung Pjo–Park Dzsi Szung, Hvang Szun Hong (55. An Dzsung Hvan), Csao Du Ri.

Nagy iramban kezdtek a csapatok, az első lehetőség a hazaiak előtt adódott, a 8. percben jobb oldali beadást Li Csun Szo 9 m-ről kapásból kapura perdített, de Kahn bravúrral védett. Mindkét együttes a biztonságra helyezte a hangsúlyt, ezért a kapuk ritkán forogtak veszélyben. Az első félóra végén Neuville ugrott ki középen nagy helyzetben, két koreai azonban utolérte, és a 16-oson kívülre szorította. A félidő hajrájában vezetést szerezhettek volna a németek: az ötösön belüli kavarodást követően Klose és Bode is gólt lőhetett volna, a védők mégis felszabadítottak. Fordulást követően sem változott a játék képe, a csatároknak kevés teret adtak a védők. A 63. percben a jól játszó Ballack futott el a jobb szélen, középre ívelt, ám Klose erőtlenül Li Von Dzse kezébe fejelt. A túloldalon Szong Csong Gug 19 méteres, középre tartó bombáját biztosan fogta meg Kahn. Negyedórával a befejezés előtt megszületett az eldöntő egyetlen gólja: Neuville gurított középre, s az érkező Ballack 10 méterről először a kapusba, majd másodszorra a kapu bal oldalába lőtt. Nem sokkal később Bode 22 méteres szabadrúgását Li Von Dzse vetődve ütötte szögletre. A találkozó befejező szakaszában taktikusan őrízték előnyüket Rudi Völler védencei.

A fanatikus közönségük által hajtott dél-koreaiak kezdtek jobban, s a németek csak a világbajnokságon mindvégig nagy formában védő Kahnnak köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba. Az európai együttes ezúttal is a kapu elé beívelt labdákra épített, de a hazaiak rendkívül fegyelmezetten védekeztek. Az első félidő kevés helyzetet, de hatalmas és sportszerű küzdelmet hozott. Szünet után a Völler-legénység folytatta az addig eredménytelen taktikát, s a túloldalon sem alakult ki nagy lehetőség. A váratlan német gól után a hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, a hajrában teljesen beszorították a háromszoros világbajnokot, de igyekezetük ezúttal kevésnek bizonyult.

A német válogatott a vb-k történetében hetedszer jutott be a fináléba. utoljára tizenkét esztendeje szerepelt a döntőben. Vasárnap Jokohamában az ellenfele a mai Brazília–Törökország mérkőzés győztese lesz. Mivel Michael Ballack begyűjtötte második sárga lapját, így a döntőben nem léphet pályára.

A lefújást követő két perces csend után frenetikus ünneplés kezdődött Szöulban. A németek győzelme ellenére a dél-koreai emberek tánccal köszöntötték labdarúgókat, s a fővárosban tűzijáték is fokozta a hangulatot. Az első rendőrségi becslések szerint az ázsiai ország utcáin legalább 7 millióan követték figyelemmel a közvetítést. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?