NB I: Változatlan erőviszonyok az új szezonban

focilabda

Az első hatos erőviszonyai érdemben nem változtak, az alsóház csapatainak kereteiben kő kövön nem maradt. Mire számíthatunk a labdarúgó NB I pénteken rajtoló, 2022/2023-as idényében?

A címvédő Ferencvárosnál alapelvárás az újabb bajnoki elsőség. Sztanyiszlav Csercseszov első teljes szezonjában csak a szlovén középső védőre. Miha Blazicra nem támaszkodhat, ellenben Adama Traoré tovább növelte a variácios lehetőségeket támadásban – a keret értéke alapján újabb zöld-fehér elsőséget ígér az idény.

Hogy ki lehet a legfőbb kihívójuk? A tavalyi dobogósokból, a Kisvárdából és a Puskás Akadémiából mintha továbbra is hiányozna egy utolsó mozaik, ami ténylegesen bajnokesélyessé tesz egy csapatot. Az eddig is a légiósokra építő keletieknél a kezdő két magyarja közül már csak egy maradt, a védő Ötvös Bence (Dombó Dávid kapus a Vasashoz igazolt). A felcsútiak talán még közelebb járnak a reális trónkövetelő szerepéhez, vannak válogatottjaik (Spandler, Nagy Zsolt), komoly csapatok ellen játszották a felkészülési meccseket (St. Pölten, Slavia, Hoffenheim), viszont a keresztszalag-sérüléséből lábadozó Jakub Plšek hiánya (vagy legalábbis jó formába lendülése a visszatérés után) fejtörést okozhat Hornyák Zsolt vezetőedzőnek.

Részünkről így a Fehérvárra voksolunk mint legfőbb üldözőre. Székesfehérváron ugyan elveszítették a klublegenda Nikolics Nemanját, de kölcsönből visszajött helyette az Újpesten remeklő Zivzivadze, s Szerafimov (ZTE), Bumba (Kisvárda) és a San Sebastián B csapatából érkező szlovák Peter Pokorný is jó igazolásnak tűnik.

Újpesten a régi címer júliusi rehabilitálása jelentette a legérdekesebb változást, Pakson ezzel szemben a gólkirály, Ádám Martin távozásával kell megbirkózniuk a tolnaiaknak (akiktől a dunaszerdahelyi származású Medgyes Sinan is eligazolt az MTK-hoz).

Ami a tavalyi alsóházat illeti, gyakorlatilag mindenhol kicserélődött egy teljes csapatnyi játékos, így jósolni szinte lehetetlen. Zalaegerszegen a ferencvárosi múltat idézik fel: Ricardo Moniz lett az edző, Dragóner Attila a sportigazgató. Debrecenben a francia–örmény tulajdonos-klubigazgató páros nemzetköziesítette a keretet, magyar szinten ismert nevektől (Korhut, Pintér, Tischler, Ugrai) búcsúzva. Hasonló a helyzet a Honvédnál: ment Baráth, Hidi vagy Bőle, a horvát–skót szakmai vezetés (megspékelve a szintén skót Tam Courts vezetőedzővel) pedig hozott egy csomó légióst.

A két újonc egymástól teljesen eltérő stratégiával érkezik: az NB II-es bajnok Vasas NB I-es nagy nevekkel erősödve (Novothny, Hidi, Dombó, Baráth) akár a középmezőnyre is jónak tűnik, míg a Kecskemét hollywoodi sztorijának nem biztos, hogy happiend lesz a vége. A két éve még NB III-as KTE csak az Iváncsa visszalépése miatt indulhatott egy osztállyal feljebb, ahonnan nagy meglepetésre rögtön újra feljebb lépett. Hét év után, a DVTK-hoz távozott gólkirály, Lukács Dániel nélkül azonban nagy falat lehet a liláknak az NB I.

S hogy melyik gárda maradt ki a felsorolásból? Igen, a Mezőkövesd, amelyet a másik kiesőnek tippelünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?