NB I: meglepi a Paks a Fradit?

AbuFani.VargaB

A hétvégén a 18. fordulóval folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga. A tavaszi szezon legnagyobb kérdése, hogy valóban akkora favorit-e a Ferencváros, hogy nem lesz esélye a bajnoki címre a Paksnak, esetleg a Fehérvárnak?

A címvédő két legnagyobb kihívójában egy közös pontot gyorsan találni. A paksiaktól és a székesfehérváriaktól is a zöld-fehérekhez igazolt a csapat legjobb, de legalábbis legeredményesebb játékosa az elmúlt bő fél évben. A nyáron a bajnokság gólkirálya, Varga Barnabaás igazolt a fővárosiakhoz, míg most télen a góllövőlistát vezető Kenan Kodro tette át székhelyét a IX. kerületbe.

A Paksról ellenben elmondható, hogy Varga nélkül is gyorsan összeállt a játékuk, és a korábbiaktól eltérően, ősszel a védekezésre is figyelve, sokkal szorgosabban gyűjtötték a pontokat. Bognár György csapata ráadásul egyben tudta tartani a keretét, meghatározó játékosok nem távoztak eddig az atomvárosiaktól, igaz, erősíteni sem sikerült a kereten. A paksiak vezetőedzője és Böde Dániel is elmondta azonban, hogy ha nem jön közbe semmi, a Ferencvárost aligha tudják megszorongatni tavasszal.

Ebben bíznak a rekordbajnok szurkolói is, akik egyre többször emlegetik a több idényben is legendássá vált „Fradi-tavaszt”, amely nem egyszer segítette már aranyéremhez a klubot. Jelentős változás a keretben itt sem történt, igaz, Baráth, Tokmac, Owusu és Esiti játékára már nem számít Dejan Sztankovics és a szakmai stáb, de érkezett helyettük a már említett Kodro, a fiatal örmény szélső, Edgar Szevikjan és a jelentős francia élvonalbeli múlttal rendelkező Habib Maiga. Tokmacék őszi teljesítményét és az érkezők előéletét látva kijelenthető, minden bizonnyal erősödött az FTC kerete. A papírforma szerint magabiztosan nyerik majd az NB I-et.

Annál is inkább, hiszen a másik trónkövetelő, a Fehérvár jelentősen gyengülni látszik, Kodro mellett távozott a középpálya stabil pontja, Deybi Flores is, míg Kalmár Zsoltra sérülés miatt nem számíthat Bartosz Grzelak vezetőedző. A pletykák szerint azonban az átigazolási időszak végéig még egy-két nagyobb nevű érkezőt bejelentenek majd Székesfehérváron.

NBI_átig_2024jan31_jav

Az utóbbi évek egyik legszisztematikusabb építkezését Debrecenben láthatjuk, ahol most is úgy tűnik, okosan igazoltak. Az albán és izlandi nevek mellett jobban cseng Szuhodovszkié, aki a Kecskemét mellett már egy alkalommal a válogatottban is bizonyíthatott. Ha nem sikerül jól a Vidi számára az átigazolási hajrá, akkor a Loki odaférhet a dobogóra, amihez persze lesz egy-két szava a Puskás Akadémiának is. A köbölkúti Hornyák Zsolt évek óta stabil csapatot épít, most pedig a debreceniektől távozó Bévárdival és egy finn középpályással is erősítettek. Amellett, hogy a már említett csapatok küzdhetnek a dobogóért, jelen állás szerint ők lehetnek azok is, akiknek biztos nem lesznek kiesési gondjaik. Bár a pontszámok alapján egy rosszul sikerült hónap bármelyiküket a kiesőzóna felé sodorhatná, szerintünk ők kevésbé fognak hátrafelé figyelni a tavasz folyamán.

Lehet azonban izgulnivalója az éppen egymás ellen kezdő két fővárosi klubnak, az MTK-nak és az Újpestnek. Mindkét csapat hullamzó őszt produkált, és az átigazolási összegzőjüket elnézve egyikük sem tudott érdemben erősödni. Hasonló helyzetben van a Kecskemét is, amely kimondottan gyengült, de a diósgyőriek érkezői is a lutri kategóriába sorolhatók. Igaz, a DVTK-nál nyáron is egy hasonló névsorral kellett ismerkedni, és akkor néhány minőségi légióst is kifogtak. A négy említett csapatnak a kiegyensúlyozott teljesítmény hozhatja meg a bennmaradást. Az MTK-nál az ősszel becsúszott sorozatban négy vereség, a diósgyőrieknek egy 4 meccs/1 pontos széria, a KTE hozzájuk hasonlóan hozott egy 5/1-es sorozatot, az Újpest pedig 7/1-gyel zárta az őszt a bajnokságban. Hasonló hullámvölgyeket egyikük sem engedhet meg magának.

Mindezek mellett a kiesésre továbbra is a három utolsó helyet elfoglaló csapatnak van a legnagyobb esélye. A Mezőkövesd a megszokotthoz képest nem igazolt egy csapatnyi új játékost a télen, de éppen ez lehet a korábban már több erős középcsapatot felépítő vezetőedző, Kuttor Attila fegyvere. A két riválisnál is jó nevű edzők próbálkoznak a csodával, hiszen Márton Gábor éppen a Zalaegerszeggel, a jelenleg a Kisvárda megmentésén dolgozó Feczkó Tamás pedig egy-egy időszakban a Balmazújváros és az MTK élén is maradandót alkotott. A várdaiaknál a háromszoros brazil válogatott Wellington Nemtől és további légiósoktól várják az új lendületet, de összességében a sereghajtók játékoskerete nem sok jót sejtet számukra a tavasz folyamán.

Menetrend

NB I. 18. forduló

Február 2., péntek 20:00: MTKÚjpest

Február 3, szombat 12:30: ZTE–Fehérvár; 15.00: Kisvárda–Ferencváros; 17:30: Debrecen–Diósgyőr.

Február 4., vasárnap 15:00: Mezőkövesd–Kecskemét; 17:30: Paks–Puskás Akadémia

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?