NB I: hatalmas próbatétel előtt a Budafok

Budafok

A vírusjárvány okozta fennakadások és bizonytalanságok miatt idő előtt fejezték be a labdarúgó Merkantil Bank Liga (NB II) küzdelemsorozatát, így ősztől a csonka bajnokság első két helyezettje, az MTK és a Budafoki MTE csapatai az NB I-ben (OTP Bank Liga) folytathatják szereplésüket. 

Kíváncsiak voltunk, mi újság a Budapest déli részén fekvő, közel 30 ezer lakosú városrész alakulatának háza táján.

6 szezon, 3 osztályváltás

A Budafoki MTE újkori sikertörténete 2015-ben, a BLSZ I. osztályából indult. A klubtulajdonos, Bélteky Róbert szerepvállalása után a következő idényben már az NB III-ban rúgták a bőrt, ezután fokozatosan lépdeltek előre. Nemsokára bajnokok lettek, és a második vonalban újoncként a 14. helyen fejezték be a pontvadászatot. 

2018 őszén a klubvezetés Csizmadia Csabát nevezte ki vezetőedzőnek, a sportigazgatói teendők ellátásával pedig a nemrég még szintén aktív labdarúgóként pályára lépő Oláh Lórántot bízta meg. Az MLSZ májusi döntésével hivatalossá vált, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett, majd később befejezettnek nyilvánított NB II-es bajnokságot ezüstérmesként feljutó helyen zárták a piros-feketék. Így a 2020/2021-es idényt, 74 év után ismét az élvonalban kezdhetik meg.

Egy kis múltidézés

A dél-budai sportélet talán utolsó fellegvárában az elmúlt száz év alatt olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, illetve fordultak meg, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete és kortársa, Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben pedig Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vízi Sándor, a jelenlegi ügyvezető elnök, Esterházy Márton, Jakab János, Tep-szics Ignác és Mörtel Béla. Az egyesületnek jelenleg mintegy ötszáz sportolója van.

Felcsillant a remény

Vajon számított-e ekkora sikerre, és mi eredményezte ezt, érdeklődtünk Oláh Lóránt sportigazgatónál.

„Tavaly nyáron az volt a célunk, hogy minden labdarúgónk számára maximálisan érthető és megvalósítható játékstílust szabjunk meg a következő szezonra. Rendszereztük és körülírtuk elképzeléseinket, és csak erre összpontosítottunk. Persze ekkor még meg sem fordult a fejünkben, hogy ennek az igyekezetnek az NB I lesz a vége. Tökéletesen elkaptuk a rajtot, egy jól kinéző csapat benyomását keltettük az ellenfelek szemében, egy idő után pedig már domináltunk is. Úgy vonultunk a téli szünetre, hogy hét ponttal előztük meg a harmadik helyezettet, vagyis hihetőnek tűnt a felkerülés. Tavasszal viszont sokszor már úgy játszottunk, mint egy feljutó, markáns, erőteljes focit mutattunk be. Becsúszott ugyan néhány döntetlen, ami annak volt köszönhető, hogy nem mindig találtuk meg a betömörülő védelmek ellenszerét. Látva a gárda fejlődését, meggyőződésem, hogy a folytatásban sem lett volna gond, a sikerek ugyanúgy jöttek volna” – emelte ki a vajdasági Ada városában született fiatal szakvezető.

Budafok

Példaértékű összhang

A 12-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba 2016-ban játékosként került Budafokra, az akkori edző, Prukner László hívására, két évvel később pedig már ő vezényelhette védenceit. 

„Azzal az elhatározással ültem le a kispadra, hogy benntartsam a csapatot, ugyanis nagyon padlón voltunk, és a kiesés elkerüléséért küzdöttünk. Az előző idény kezdetekor alakulatunk fejlődését tűztük ki célul. Ahogy gördülékenyen nyertük a meccseket, egyre magabiztosabbá váltam és éreztem, hogy komoly eredmények elérésére vagyunk képesek. S hogy istenigazából mikor észleltem, hogy elérhető a második hely? Akkor, amikor egy hét leforgása alatt játszottunk a győriekkel, a gyirmótiakkal majd a Vasassal, és hét pontot kebeleztünk be azoktól a csapatoktól, amelyek a feljutást tűzték ki célul. A 24 tagú kereten kívül még öt ifista állt rendelkezésemre, a csapat taktikailag érett volt, végig megbízható teljesítménnyel rukkolt elő, a legkevesebb gólt kaptuk és a harmadik legtöbbet rúgtuk” – ecsetelte a közelmúlt történéseit a marosvásárhelyi származású, 36 esztendős vezetőedző.

Érkezők és távozók

A csapat gőzerővel készül az őszi bajnoki rajtra, és bíznak benne, hogy a nyitómérkőzést is a mostani rendelkezéseknek megfelelően nézők előtt játszhatják le. „Szinte szünet nélkül keményen gyakorolunk, védenceim tisztességes munkát végeznek. Túl vagyunk két felkészülési meccsen is, a Puskás Akadémia FC-től 2:0-ra, a MOL Fehérvártól pedig 2:1-re kikaptunk ugyan, de az összképet tekintve jó mérkőzéseket játszottunk a kiváló erőkből álló NB I-es élcsapatok ellen. Természetesen várható játékoskeringő, meg kell erősítenünk a keretet, a vérfrissítés mindig szükséges, főleg ha egy kollektíva osztályt vált” – fejtette ki véleményét Csizmadia Csaba. 

Öt labdarúgóval, a csapatkapitány Kovács Dáviddal, Filkor Attilával, Póser Dániellel, Romic Danijellel és Vaszicsku Gergővel már megegyeztek a folytatásról, távozik azonban Gohér Gergő, Khiesz Kornél, Horváth Roland, Króner Martin és Opavszky Balázs. Minden bizonnyal náluk folytatja tovább a nemrég Dunaszerdahelyen is megfordult Mervó Bence, aki sérülése miatt 14 hónapos kihagyás után újra az élvonalban szerepelhet.

A Promontor utcában

„Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, 25 tagú kerettel számolunk, legfeljebb hét-nyolc új labdarúgót igazolnánk. Az lenne az ideális, ha minden csapatrészbe képesek lennénk hozni olyan játékosokat, akik a segítségünkre lehetnek. Az élvonal ugyanis hatalmas próbatétel lesz. Természetesen az a célunk, hogy azzal a termékkel, amit létrehozunk, ki tudjuk harcolni a bennmaradást. Kiépítjük a villanyvilágítást és a beléptető rendszert, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy saját környezetünkben fogadjuk az ellenfeleket. Tudatosság, következetesség, kreativitás és nyitottság – ezekkel a szavakkal jellemezhetem tömören filozófiánkat” – állapította meg Oláh Lóránt sportigazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?