Nadal olimpikonként ül a tenisztrónra

Peking |

<p>Olimpiai bajnokként ül hétfőn a teniszvilág trónjára a spanyol Rafael Nadal, miután három játszmában legyőzte a chilei Fernando Gonzalezt a pekingi játékok döntőjében. A férfi világranglistán 2004. február 2. óta éllovas Roger Federert leváltó mallorcai sztár második olimpiáján indult el, bár legutóbb, Athénban csak párosban lépett pályára.</p>

Kínában arra készült, hogy megszerezze hazája első aranyérmét teniszben, miután korábban két honfitársa is kudarcot vallott a döntőben: Jordi Arrese 1992-ben a svájci Marc Rosset-tól, Sergi Bruguera pedig 1996-ban az amerikai Andre Agassitól kapott ki.
A nézőtéren legalább 15 chilei zászlótól és mintegy száz rajongótól támogatott Gonzaleznek természetesen más tervei voltak: athéni bronzérmesként a dél-afrikai Charles Winslow nyomdokaiba szegődött volna, aki az ötkarikás tenisztörténelemben egyedüliként két medált szerzett férfi egyesben, aranyat 1912-ben és bronzot 1920-ban.
A nyíló virágra emlékeztető centerpályán a nyolcezres közönség chilei érzelmű része nem sokáig örülhetett, mivel az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is diadalmaskodó spanyol villámgyorsan 3:0-ra elhúzott, majd a brékelőnyt biztosan tartva, 37 perc alatt megnyerte az első szettet. Az 1:02 órás másodikban mindkét fél kisebb-nagyobb erőfeszítések árán hozta a szerváját, mígnem a párosban címvédőként érkezett Gonzalez 6:5-nél két szettlabdát is elpuskázott fogadóként, majd Nadal a meccs labdamenetével kiegyenlített. A rövidítésben már a 22 éves "Rafa" akarata érvényesült, így jöhetett a Grand Slam-mintára három nyert szettig tartó folytatás. Az egyre többet rontó dél-amerikai 1:2-nél "adta meg magát", a 31. tornagyőzelme felé robogó mallorcai innentől valósággal leütötte őt a pályáról.
A 2:22 óra alatt 6:3, 7:6 (7-2), 6:3-ra diadalmaskodó Nadal ennél stílszerűbben aligha foglalhatta volna el a rég áhított első helyet a világranglistán: olimpiai bajnokként, hazájának dicsőséget szerezve lép Federer örökébe. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?