MotoGP: többször bukott a regnáló világbajnok

moto

Időközben újabb három futam zajlott le a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában, két nagy visszatérővel.

Argentínával után Észak-Amerika következett. A COTA-n (Circuit of the Americas) az olasz Francesco Bagnaia indult a pole-ból és a sprintversenyt magabiztosan meg is nyerte. A másnapi nagydíj már nem alakult számára ilyen jól: az egész hétvégén remeklő spanyol Alex Rins megszerezte a Honda idei első győzelmét, Bagnaia pedig bukott. Rins mögött az olasz Luca Marini és a francia Fabio Quartararo, 2021 világbajnoka végzett, aki előtt végre felsejlett némi reménysugár. (A futamot egyébként csak 13 pilóta fejezte be, 9-en buktak).

A KTM hétvégéje

Jerezben a legnagyobb különlegesség Dani Pedrosa szabadkártyás indulása volt a KTM nyergében. Bár megszokott dolog a tesztpilóták esetenkénti szereplése, azért a spanyol esetében mégiscsak egy egykori nagy tehetségről beszélünk, akinek ha a királkategóriában nem is, a Moto2-ben azért összejött a vb-cím. Azaz Jerezben nem volt olyan, aki ne örült volna a klasszisnak.

Az időmérőt meglepetésre a spanyol Aleix Espargaro nyerte meg az Apriliával, mögötte viszont az első hatban három KTM is volt. Espargaro a sprintversenyen bukott, a dél-afrikai Brad Binder győzött. Utóbbi vasárnap az utolsó körig vezetett, végül Bagnaia egy szép előzéssel megnyerte a versenyt. A visszatérő Pedrosa hetedik helyével megállta a helyét.

Márquez sokadik visszatérése

Jerez után Le Mans-ba látogatott a mezőny, ahol Bagnaia megnyerte az időmérőt, mögötte nem kis meglepetésre a sokadik balesete/törése/műtétje után visszatérő nyolcszoros világbajnok, Marc Márquez végzett. A sprintversenyen – amelyet a spanyol Jorge Martin húzott be – már nem tudta tartani a lépést a többiekkel, az ötödik helyen futott be.

Vasárnap pedig csillaghullás volt Franciaországban. Marc Márquez az utolsó előtti körben bukott, de mellette Miller, Bagnaia, Vinales, Marini, Rins, Mir és Alex Márquez is kiesett. A futamot az olasz Marco Bezzecchi nyerte, mögötte Martin végzett, a dobogó legalsó fokára pedig a hazai Johann Zarco állhatott fel.

A bajnokság tehát teljesen nyitott: Bagnaia egy ponttal vezet Bezzecchi előtt, és úgy tűnik, a KTM kezdi felvenni a versenyt a Ducatival. A Honda és a Yamaha viszont továbbra is zsákutcában van, Quartararo ki is fakadt: „Kipróbáltunk egy kipufogót, ami nem működött. A futómű nem működik, az aerodinamika nem működik, az elektronika nem működik. Minden új dolog használhatatlan.

A vb júnusban az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

 

AZ ÁLLÁS

1. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo) 94 pont

2. Marco Berrecchi (VR46 Racing) 93 pont

3. Brad Binder (Red Bull KTM) 81 pont

4. Jorge Martin (Pramac Ducati) 80 pont

5. Johann Zarco (Pramac Ducati) 66 pont

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?