MotoGP: Estek-keltek a piloták a szezonrajton

moto

Elindult a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2023-as idénye: Portugáliában még sok volt a bukás, a vizes argentin versenyen már óvatosabbak voltak a pilóták.

Az első versenyhétvégén Portugáliában randevúzott a mezőny, ahol drámában nem volt hiány. A szabadedzésen a spanyol Pol Espargaro (GAS GAS) bukott egy hatalmasat, aminek következtében tüdőzúzódást, csigolya- és állkapocstörést szenvedett. A sérülésből sokadszor visszatérő, nyolcszoros világbajnok, Marc Márquez nem kis meglepetésre megnyerte a kvalifikációt a gyengélkedő Hondával, így ő indulhatott a poleból.

A sprintfutamon – amit idén az F1 mintájára vezettek be a MotoGP-ben – a Ducatik ellen nem volt ellenszer, a regnáló világbajnok olasz Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo) magabiztosan nyert, mögötte a spanyol Jorge Martin (Pramac Ducati) végzett, a harmadik pedig M. Márquez lett. Az olasz Luca Marini (VR46 Team) hibázott egy nagyot, és honfitársát, Enea Bastianinit (Ducati Lenovo) ütötte ki. A Ducati pilótája lapockatörést szenvedett, így rá is kihagyás vár.

A vasárnapi futamon aztán a spanyol Maverick Vinales (Aprilia) kergette meg Bagnaiát, de végül nem talált fogást a Ducati pilótáján, így a sprint után a GP-t is megnyerte, Vinales mögött az olasz Marco Bezzecchi (VR46 Team) futott be. A verseny elején a hatalmas csatában Márquez első kereke blokkolt, Martint még épp el tudta kerülni, de a portugál Miguel Oliveirát (RNF Team) telibe találta, így mindkét pilóta futama azonnal véget ért. Később kiderült, hogy Márquez kezében ismét eltört egy csont, így a következő futamot ki kellett hagynia.

Argentínában mégis egy Márquez nyerte az időmérőt, de most a kisöcsi Alex (Gresini Racing). A sprintfutamon viszont nem ő, hanem a dél-afrikai Brad Binder (KTM) volt a leggyorsabb, aki hatalmas tempóval érkezett hátulról, a 15. helyről. Mögötte Bezzecchi és Marini végzett. Argentínában a feje tetejére állt a világ a Yamahánál, az olasz Franco Morbidelli szinte az egész hétvégén jóval csapattársa, Fabio Quartararo előtt motorozott, amit az elmúlt években nem igazán szokhattunk meg.

A vasárnap esti vizes versenyen Binder rögtön bukott, a Ducatik között pedig komoly csata alakult ki a győzelemért. A világbajnokságot vezető Bagnaia próbálta növelni a tempót és már a második helyen haladt, amikor hibázott és elcsúszott, de a versenyt folytatni tudta az utolsó helyen. Vele ellentétben Bezzecchi viszont nem hibázott, megszerezte saját és Valentino Rossi csapata első királykategóriás győzelmét. Mögötte a francia Johann Zarco (Pramac Racing) és Alex Márquez végzett.

Összetettben is Bezzecchi vezet (50 pont), mögötte Bagnaia (41) és Zarco (35) a sorrend.

A sorozat marad Amerikában, húsvét után Austin lesz a következő házigazda.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?