Moravcová év végi parádéja

Várakozáson felüli, szenzációs teljesítményt nyújtott az antwerpeni rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Martina Moravcová. Az Amerikában élő, 25 éves pöstyéni sportoló három arany- és egy ezüstérmet szerzett a Wezenberg-uszodában.

Martina Moravcová (középen) a rövidpályás Világ Kupa-viadalok után az antwerpeni, kismedencés Európa-bajnokságon is minden várakozást felülmúlt. Reuters-felvétel Az elutazás előtt azt nyilatkozta, két elsőséggel is elégedett lenne, a végén majdnem néggyel távozott Belgiumból. Pénteken, 100 gyorson nem sok hiányzott ahhoz, hogy legyőzze a szám nagy esélyesét, a holland Inge de Bruijnt, aki másnap – talán félelmében – az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy nem áll rajtkőre 100 pillangón. Jól tette, mert vereséget szenvedett volna a kirobbanó formában versenyző Moravcovától. Ezt megelőzően 200 gyorson és 100 vegyesen is remekelt Steve Collins tanítványa. Az előbbi finálét Európa-csúccsal nyerte. Moravcová az eddigi rövidpályás Eb-ken 12 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérmet harcolt ki, s az éremtáblázaton megelőzte a legendás, német Sandra Völkert.

– Várakozáson felüli teljesítményt nyújtottam Antwerpenben, annak külön örülök, hogy napról napra jobb időket úsztam. Álmomban sem gondoltam arra, hogy kétszáz gyorson megjavítom az Európa-csúcsot. Egy kis szerencsével meg lehetett volna kaparintani a negyedik aranyérmet is. De így is teljes mértékben elégedett vagyok, emlékezetes versenyeket vívtam az antwerpeni 25 méteres medencében – nyilatkozta Martina Moravcová, aki négyszer volt az év sportolója Szlovákiában, s most is ő a legnagyobb esélyes az elsőségre (pénteken este Dunacsúnban lesz az ünnepélyes eredményhirdetés).

Moravcován kívül még öt szlovák versenyző állt rajtkőre, közülük csupán a hátúszó Miroslav Machovič teljesítménye érdemel említést: kétszer is hajszálon múlott a döntőbe jutás. A kilencedik helyezések és az országos csúcsok nem lebecsülendő eredmények. Ha továbbra is így fejlődik, akkor a közeljövőben beverekedheti magát a legjobbak közé. A visszavonulás gondolatával foglalkozó, tapasztalt Jana Korbašová már nem tudja felvenni a versenyt a kontinens legjobbjaival. Egy ízben azonban összeszedte magát, és egyéni csúcsot úszott 400 vegyesen.

A magyarok kétfős csapata nem sok vizet zavart, de sem Bodrogi Viktortól, sem pedig Gáspár Zsolttól nem vártak érmes helyezést. A legjobb magyar úszók továbbra sem veszik komolyan a rövidpályás viadalokat, rendre távolmaradnak. Vajon miért?

Kitett magáért a cseh Ilona Hlaváčková, aki – a valenciai Eb-hez hasonlóan – most is két aranyérmet szerzett, s háromszor is megjavította az Európa-csúcsot. Ő – és M00oravcová – is arra vár, hogy mikor sikerül 50 m-es medencében világversenyt nyernie.

De vajon milyen is volt az idei rövidpályás úszó Európa-bajnokság? Sokkal színvonalasabb, mint az egy évvel ezelőtti. Ezt bizonyítja a három világ-, valamint a 13 Európa-rekord és a 30 rendezvénycsúcs. Az egyéni számokban Martina Moravcová volt a legeredményesebb, olyan sztárokat utasított maga mögé a képzeletbeli éremlistán, mint a holland Inge de Bruijn és Pieter van den Hoogenband, az angol Mark Foster, a német Thomas Rupprath, a svéd Lars Frölander és Therese Alshammar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?