Mit szól a vitatható focijelenetek tévés visszajátszásához?

Két hétig abban a tudatban éltünk, hogy az UEFA megfosztotta a focirajongókat a BL-, EL- és Eb-selejtezőmecscsek vitatható eseteinek tévés visszajátszásából származó nézői kiváltságoktól.

Két hétig abban a tudatban éltünk, hogy az UEFA megfosztotta a focirajongókat a BL-, EL- és Eb-selejtezőmecscsek vitatható eseteinek tévés visszajátszásából származó nézői kiváltságoktól. Nagy vihart kavart a betiltás, s amilyen váratlanul jött, olyan gyorsan meg is cáfolták létezését, jelezve, hogy csak a tévétársaságok hatáskörébe tartozik, hogyan döntenek az ismétléseknél. Mi a véleményük a vélt döntésről olyan dél-szlovákiai játékvezetőknek, akik ténykedését a pályán nem fürkészi számtalan tévékamera?

Ilon Ferenc, Ógyalla

A foci a nézők szórakoztatásáról, nem pedig a hergelésről, vandalizmusról, agresszióról szól. Én is III. ligás játékvezetőként egyre többször tapasztalom, hogy a szurkolók már nem a csapat buzdításáért jönnek ki a mérkőzésre, hanem a másik tábor bosszantásáért, ami gyakran komoly következményekkel, sérülésekkel szokott járni. Manapság egyre többet látjuk a televízióban, milyen feszültség robban ki egy akaratlan, hibás játékvezetői döntés miatt... Nem szabad elfelednünk, hogy a mérkőzés vezetője is csak ember, akár a szurkolók. A bíró nem nézheti vissza az adott helyzetet a tévében, hanem azonnal, ott helyben kell reagálnia, és meghoznia a komoly döntéseket. A képernyő előtt ülőknek a technika segítségével visszajátsszák a vitatható eseteket, és többszöri visszanézés után eldönthetik, hogy a játékvezetői ítélet helyes vagy helytelen volt. Ezzel nem is volna probléma, csak sajnos vannak olyan fanatikus szurkolók, akiknek nem kell ennél több ahhoz, hogy valamilyen súlyos összetűzést robbantsanak ki. Lassan oda fajul a dolog, hogy az ember féltve fogja elengedni egy-egy rangadóra a hozzátartozóját attól tartva, hogy valami veszélyes dolog történik a helyszínen. A focimérkőzés nézése szóljon a kikapcsolódásról, a szórakozásról, a buzdításról. Ha a játékvezető és asszisztensei hibás döntést hoznak, arra van a megfelelő bizottság, hogy elbírálja a büntetés mértékét. Ez a hatáskör a bizottság tagjainak a kezében van, nem a nézőkében.

Ferenczi Barnabás, Érsekújvár

Tény, hogy az UEFA-nak hatalmas bevételi forrást jelent a televíziós közvetítésekből származó pénzösszeg. Ezért érthetetlen, ha ily módon megfosztják a nézőket a megszokott élményektől. Egyetértek azzal, hogy a leshelyzeteket ne ismételjék meg a helyszínen, de az élő közvetítéseknél az ilyen intézkedést nem tartom helyesnek. A fociszövetségnek inkább arra kellene összpontosítani tevékenységét, hogy a szurkolók, a közvetítők és a szakkommentátorok jobban ismerjék a foci szabályait. Sajnos előfordul, amikor az emberek nézete téves és ellentétes a játékvezető megalapozott ítéletével szemben. Mindez abból adódik, hogy a focit imádó közegnek hiányos ismeretei vannak a szabályokról.

Ábel Zoltán, Zselíz

Játékvezetőként méltányolom, ha így döntenek, ám mint szurkoló nem tudok vele teljes mértékben egyetérteni. A focit ugyanis a nézőkért játsszák, ezért bármely irányító szerv érdekei nem kerekedhetnek felül a drukkerekéin. Valószínűleg az az érv vezényli a döntéshozókat, hogy védjék a sípmestereket. Bizonyos leshelyzeteket a mai gyors futballban nem mindig egyszerű megítélni, de mindenkinek, aki munkájáért fizetést kap, vállalnia kell az esetleges rossz döntések következményeit. Ugyanúgy, mint bármely más szakma végzése közben. Törekedni kellene minél vonzóbbá tenni a játékot, hogy egyre több embert csalogasson ki a nézőtérre, a készülékek elé. Ki kell szolgálni a szurkolókat, hogy kitartsanak a kifogástalan foci mellett. Mert abból mindenki hasznot húzhat: a néző, a játékos, a média, a tökmagárus és megannyi futball körül mozgó személy. (ái, áb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?