Mit hoz a létszámbővítés?

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteki elnökségi ülésén döntés született az Arany Ászok Liga és az NB I/B következő idényének létszámairól.

Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa (30-as mezben) a bajnokság legtechnikásabb labdarúgói közé tartoziknb1.hu-felvéteŐsztől néggyel növekszik a legmagasabb osztályban szereplő csapatok száma, így 16 gárdával indul útjára az Arany Ászok Liga a 2004/2005-ös idényben. Mindez azt jelenti, hogy tavasszal egyetlen csapat sem esik ki az élvonalból, a 11. és a 12. helyezettek osztályozót játszanak a másodosztály 5. és 6. helyezett csapataival. A másodosztály legjobb négy gárdája pedig automatikusan feljut az élvonalba. A másodosztályban faragott a létszámon a szövetség elnöksége, ősztől 14 csapat alkotja az NB I/B mezőnyét.

A létszámemeléssel kapcsolatban néhány visszapillantás. Az NB I utolsó 18 csapatos idényében a Szeged visszalépett, a Gázszer eladta az indulási jogát a Pécsnek, a Vác pedig tulajdonképpen a juniorcsapattal állt ki, majd az idény végén csődbe ment és több osztállyal visszasorolták. Azóta szintén anyagi okokból megrokkant, majd az első osztályból kiesett és megszűnt a Dunaferr, kis híján csődbe ment a Siófok, csődbe ment majd más egyesület jogain újjáalakult a Diósgyőr és a Vasas. Folyamatos működésbeli problémákról szinte mindegyik élvonalbeli együttes kapcsán lehetne írni, különösen megrendítő a korábban anyagi biztonsággal bíró Újpest, MTK és Zalaegerszeg problémáiról hallani.

Elgondolkodtató tehát, hogy a ilyen helyzetben mennyire volt előrelátó döntés az élvonal létszámának bővítése, hiszen világosan látszik, hogy pusztán az első osztálybeli szereplés nem garancia a túlélésre. (ns)

Átszervezési krónika

Magyarországon visszatértek a régi rendszerhez, hiszen a rendszerváltozás előtti időkben 16 csapattal működött az élvonal. Aztán a 90-es években jöttek az átszervezések. Az 1996/97-es idény már 18 csapattal indult, ez a rendszer négy idényt élt meg. Következhetett az újabb – ezúttal radikális – reform, melynek eredményeként a 2000/2001-es szezonban már csak 16 élvonalbeli csapat kezdett ősszel, de a két csoportos kvalifikáció után tavasszal már csak 12 csapat vallhatta magát első osztályúnak. 2001 őszén így már csak ennyi csapat kezdhette a bajnokságot és ez a rendszer működött egészen mostanáig. (ns)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?