Mindig aranyról álmodik

<p>Negyedik olimpiáján a negyedik érmét szerezné, és ennek érdekében bármire képes. Jevgenyij Pljuscsenkót januárban megműtötték, mesterséges porckorongot kapott, de az orosz műkorcsolyázó múlt héten visszatért, méghozzá nem is akárhogyan.</p>

BŐD TITANILLA

Az olimpiai bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes Pljuscsenko a rigai Volvo-kupán lépett jégre. A rövidprogramja halványabbra sikerült, hibátlan kűrjében viszont egy négyfordulatos toeloopot és két tripla axelt ugrott, és hatalmas pontszámot kapott. Akkor, amikor a végtelenül cizellált koreográfiájáról és összekötő elemekkel zsúfolt programjairól ismert Patrick Chan idei legmagasabb kűrpontszáma 173,93, a zseniális japánok, Nobunari Oda és Tacuki Macsida pedig 175 körüli pontokkal büszkélkedhetnek, a Pljuscsenko „üres” (kevés összekötő elemet és ötletes koreográfiai megoldást tartalmazó) programjára kapott 180 feletti pontszám igencsak tiszteletet parancsoló. Még úgy is, hogy a kisebb versenyeken a bírókkal hajlamos elszaladni a ló, míg a többiek a Grand Prix-sorozatban kapták a magas pontjaikat.

Pljuscsenko idén egy GP-versenyre kapott meghívást, a jövő hétvégi Orosz Kupáról azonban kisebb térdsérülésre hivatkozva visszalépett. Alekszej Misin, Pljuscsenko edzője elmondta, védence már Rigában megszerezte az Eb- és olimpiai induláshoz szükséges minimális technikai pontszámot, így nem akar kockáztatni egy nagyobb sérülést. Misin azt is hozzátette, a „Taka jak ti” című ukrán dalra készült rövidprogram helyett újat készítenek, mivel „nem elég diadalmas, nem igazán Zsenyához illő”.

A kűr viszont teljes mértékben Pljuscsenkóhoz illő, a címe is sokatmondó: Best of Pljuscsenko. A zenét az orosz klasszis tizenöt éves karrierjének legemlékezetesebb, legnagyobb sikert hozó kűrzenéiből vágták össze, felhangzik az Edvin Marton-féle Keresztapa, a Tosca, a Tango de Roxanne és más jól ismert dallamok.

Pljuscsenko negyedik olimpiáján negyedszer is szeretne felállni a dobogóra (sőt, elméletileg akár ötödször is, hiszen idén a történelem során először műkorcsolya-csapatversenyt is rendeznek az ötkarikás játékokon), ugyanakkor már az is csoda, hogy tizenöt évnyi versenyzés után még tud mozogni. Idén januárban hátfájdalmak miatt lépett vissza a zágrábi Eb-től a rövidprogram után, néhány héttel később meg is műtötték, egyik porckorongját mesterségesre cserélték. Az orvosok szerint több hónapig pihennie kellett volna, ő azonban már hét nappal azután jégen volt, hogy kiengedték a kórházból! A rajongók csak attól félnek, kedvencük háta nem fogja bírni a terhelést – jelzésértékű, hogy Pljuscsenko egykori legnagyobb riválisa, Alekszej Jagugyin már lassan tíz éve nem versenyez, és komoly csípőműtéten esett át.

Egy biztos, Pljuscsenko Szocsiban bizonyítani akar, ha már egyszer aktív lobbizásával óriási részt vállalt abban, hogy éppen az orosz üdülőváros kapja a játékok rendezési jogát. 2002-ben Salt Lake Cityben hibázott, így nem nyerhetett a ragyogó Jagugyinnal szemben, 2006-ban viszont már nem volt ellenfele, és megszerezte a hőn vágyott aranyat. Négy éve Vancouverben igazságtalanságként élte meg, hogy második lett az amerikai Lysacek mögött (aki nem is ugrott négyfordulatost!), tiltakozásul durcásan keresztülgyalogolt a dobogó legfelső fokán.

Szocsi valószínűleg élete utolsó versenye lesz, és biztosra vehető, akárhogyan is korcsolyázik, a közönség imádni fogja. Ő maga azonban, ahogy ismerjük, titkon aranyéremről álmodik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?