Michael Schumacher 53. futamgyőzelmét ünnepelhette

Szuzuka. A négyszeres világbajnok német Michael Schumacher (Ferrari) nyerte a 2001-es Forma–1-es sorozat utolsó futamát, a szuzukai Japán Nagydíjat. Mögötte a kolumbiai Juan-Pablo Montoya (BMW-Williams) és a skót David Coulthard (West-McLaren-Mercedes) következett.

A rajt után nyugodtan eljött a mezőny, M. Schumacher megőrizte első helyét, mögötte Montoya és R. Schumacher (BMW-Williams) autózott. Majd Barrichello megelőzte R. Schumachert, s feljött a 3. helyre; Fisichella kicsúszott, így a finn Mika Häkkinen (West-McLaren-Mercedes) került az 5. helyre. A 6. körben a 9. helyen haladó finn Kimi Räikkönen (Sauber-Petronas) megcsúszott, s a pörgés közben belevágódott a 201. futamán szereplő Jean Alesi (Jordan-Honda) autója. Mindkét pilóta sértetlenül szállt ki a roncsokból. Ezzel a balesettel fejeződött be a 37 éves francia klasszis Forma–1-es pályafutása. A 18. körben M. Schumacher (8,8 mp) az élről állt ki kerékcserére és tankolásra, és a 4. helyre tért vissza. Az élre Montoya került. R. Schumacher kanyarlevágás miatt 10 mp-es büntetést kapott, míg Barrichello (12,6) másodszor járt kerékcserén. A boxutca elhagyása közben a német megelőzte a brazilt, de hamarosan a Ferrari pilótája visszaszerezte az 5. helyet. M. Schumacher második boxlátogatása 9 mp-ig tartott, újra Montoya vezetett, aki aztán 7,6 mp-ig volt kerékcserén, így újfent M. Schumacher állt az élre. Az utolsó 5 körben már nem változott az élcsoport. A 2001-es világbajnokság utolsó futamának pontszerzői: M. Schumacher, Montoya, Coulthard, Häkkinen, Barrichello, R. Schumacher.

A Japán Nagydíj (53 kör, 310,596 km) hivatalos végeredménye: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:27:33,298 (212,664 km/ó átlagsebesség), 2. Montoya (kolumbiai, BMW–Williams) 1:27:36,452, 3. Coulthard (skót, West–McLaren–Mercedes) 1:27:56,560, 4. Häkkinen (finn, West–McLaren– Mercedes) 1:28:06,837, 5. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:28:09,842, 6. R. Schumacher (német, BMW– Williams) 1:28:10,420.

A Forma–1-es világbajnokság végeredménye 17 futam után: 1. M. Schumacher 123, 2. Coulthard 65, 3. Barrichello 56, 4. R. Schumcher 49, 5. Häkkinen 37, 6. Montoya 31.

Konstruktőrök: 1. Ferrari 179, 2. West–McLaren–Mercedes 102, 3. BMW–Williams 80, 4. Sauber–Petronas 22, 5. Jordan–Honda és BAR–Honda 17–17, 7. Benetton és Jaguár 10–10, 9. Prost 4, 10. Arrows 1 pont.

VÉLEMÉNYEK – Michael Schumacher: – A rekordoknál is fontosabb, hogy sikerrel fejeztem be a szezont. Ez volt az igazi célom. Tanultunk a monzai és az indianapolisi verseny hibáiból, s ennek meglett az eredménye. A futam elején mindenkinél gyorsabb voltam, s előnyömet később is megőriztem.

Juan-Pablo Montoya: – Az első három körben sokkal gyorsabbak voltak a Ferrari pilótái, de később szerencsére megszereztem a második helyet. Nagyszerűen sikerült a bemutatkozó szezonom, szinte mindig jól mentek a dolgok.

David Coulthard – Elégedett vagyok az idei szereplésemmel, mindent megtettem a jó eredményért. Nagyszerű érzés, hogy dobogós helyezéssel fejeztem be a szezont, ehhez Mika Häkkinen segítsége is kellett. Úgy érzem, hogy remek futammal zárult az idei világbajnokság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?