Mi kék az ég!

„Out of the darkness comes the light” – hirdette egy transzparens a liverpooli stadionban. A világosság nem jött el, ellenben jött egy kék tornádó, és végigsöpört az Anfield Roadon. Méghozzá alaposan.

„Out of the darkness comes the light” – hirdette egy transzparens a liverpooli stadionban. A világosság nem jött el, ellenben jött egy kék tornádó, és végigsöpört az Anfield Roadon. Méghozzá alaposan.

A Premier League-ben ugyanaz a kérdés, mint tavaly: megállítható-e a Chelsea? Az Aston Villa elleni egy héttel ezelőtti bajnoki (2:1) és a múlt szerdai liverpooli BL-meccs (0:0) után sokan azt pedzegették, elfáradt a Chelsea, játéka fásult, megoldásai sablonosak, és előbb-utóbb belefut majd a késbe. Bele is futott: a Liverpool.

Sztárallűrjei ellenére José Mourinho nagy stratéga. Csapata az Anfield Roadon félórányi altatás után robbantott, és totális offenzívát erőszakolt a vörösökre. Sikerrel. A Liverpool, amely vasárnapig 5 bajnokin mindössze 2 gólt kapott, nem győzte feltartóztatni a kékek rohamait. A Chelsea az agilis Drogbának köszönhetően (aki kiharcolt egy 11-est és adott 2 gólpasszt) 4:1-re nyert idegenben a Liverpool ellen, és csattanós választ adott a kétkedőknek. Lampardék ezzel nyolc meccs után is százszázalékosak, és a sorsolást ismerve (Bolton otthon, Everton idegenben, Blackburn otthon) könynyen elképzelhető, hogy beállítják a Tottenham rekordját: az 1960/61-es szezont 11 győzelemmel kezdte a Spurs; s ha így folytatják, akkor az Arsenal 49 meccses veretlenségi csúcsát is megdönthetik: jelenleg 36 meccsnél járnak.

A Chelsea statisztikája mindenesetre már így is lenyűgöző: Mourinho gárdája közel egy éve veretlen az élvonalban (tavaly októberben kapott ki utoljára a ManCity otthonában 1:0-ra), azóta 30 győzelem és 6 döntetlen. Nem kevésbé impozáns az idegenbeli mérleg sem: 17 meccsen 15 győzelem és 2 döntetlen. A kékek utóbbi 13 meccsük mindegyikén lőttek legalább 1 gólt, és Mourinho vezetése alatt csak kétszer fordult elő, hogy bajnoki mecscsen Petr Čech több mint egyszer kapitulált volna (Arsenal és Bolton 2:2).

A többiek:

Egy gyors első félidei adok-kapok után a ManU végül is megőrizte 3:2-es vezetését a Fulham otthonában, és idegenben továbbra is veretlen.

Cunningham kiállítása után 75 percig emberelőnyben játszott az Arsenal a Birmingham City ellen, de csak szenvedett, és a soványka győzelemhez Clemence öngóljára volt szüksége.

Németh Szilárd kezdőember volt a Middlesbrough csapatában, amely meglepetésre idegenben győzte le 3:2-re a Patrik Bergerrel, de a sérült Baroš nélkül felálló Aston Villát.

Kiesési gondjai lesznek a West Bromnak, ez most már nyilvánvaló: Geráék sima vereséget szenvedtek a középszerű Blackburn ellen (lövések: 22:6, szögletarány: 11:1). Vészhelyzet van a Goodison Parkban is: a tavalyi évad meglepetéscsapata, az Everton zsinórban ötödik vereségét szenvedte el (Manchester City 0:2), ráadásul búcsúznia kellett a BL-től (Villarreal) és az UEFA-kupától (Din. Bukarest) is. A Charlton egy élvezetes, remek játékot hozó meccsen a góllövőlistát vezető Darren Bent révén kétszer is vezetett a Tottenham ellen, de a hajrát a Spurs bírta jobban idegekkel.

Tovább tart az újonc Wigan ámokfutása: ezúttal a Bolton skalpját szerezte meg, és már négy győzelemnél tart. Jól tartja magát a West Ham is, bár a sunderlandi döntetlen inkább pontvesztésnek számít.

Tudta-e, hogy…

a jelenlegi csapatok közül a Notts County a világ legrégibb csapata? 1862-ben alapították, és legnagyobb sikerét is a 19. században érte el: 1894-ben FA-kupa győztes lett. A Notts County utoljára az 1991/92-es szezonban szerepelt az élvonalban (a kilencvenes évek elején még Kassán is játszott gálameccset), jelenleg viszont a negyedosztályban haldoklik: emlékezhetünk egy képre néhány évvel ezelőttről, amikor csődeljárás indult ellenük: családok sorakoztak fel a stadion bejáratánál egy nagy transzparens mögé: We don’t want memories, we want Notts County FC! (Nem emlékeket akarunk, hanem Notts Countyt!)

Eredmények:

8. ford.: Arsenal–Birmingham 1:0, 80. Clemence (öngól), kiállítva: 23. Cunningham (Birmingham); Aston Villa–Middlesbrough 2:3, 49. Moore, 90. Davis, ill. 32. és 87. Yakubu (a másodikat 11-esből), 63. Boateng; Liverpool–Chelsea 1:4, 35. Gerrard, ill. 26. Lampard (11-esből), 42. Duff, 62. Cole, 81. Geremi; ManCity–Everton 2:0, 71. Mills, 90. Vassell; Wigan–Bolton 2:1, 47. Camara, 62. McCulloch, ill. 67. Jaidi; Blackburn–WBA 2:0, 79. és 87. Kuqi; Charlton–Tottenham 2:3, 24. és 47. D. Bent, ill. 50. King, 63. Mido, 79. Robbie Keane; Fulham–ManUtd 2:3, 1. John, 27. Jensen, ill. 16. és 44. Van Nistelrooij (az elsőt 11-esből), 17. Rooney; Portsmouth–Newcastle 0:0; Sunderland–WHU 1:1; 45. Miller, ill. 71. Benayoun.

Következik:

Okt. 15–17.: Chelsea–Bolton, Liverpool–Blackburn, Middlesbrough–Portsmouth, Sunderland– ManUtd., Tottenham–Everton, WBA–Arsenal, Wigan– Newcastle, Birmingham–Villa, ManCity–WHU, Charlton–Fulham.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?