Messier-parádéval rajtolt az NHL új idénye

New York. Az NHL-szakértők többsége a Stanley Kupa-döntőbe jutásra esélyesnek véli a legutóbbi öt rájátszásból szégyenszemre kimaradt New York Rangers csapatát. Nos, az új edző, Brian Trottier irányította manhattani gárda parádés játékkal nyitotta a 2002/2003-as szezont, s a 24.

Petr Nedvěd (93-as mezben) és Ron Francis birkózójeleneteČTK/AP-felvételNew York. Az NHL-szakértők többsége a Stanley Kupa-döntőbe jutásra esélyesnek véli a legutóbbi öt rájátszásból szégyenszemre kimaradt New York Rangers csapatát. Nos, az új edző, Brian Trottier irányította manhattani gárda parádés játékkal nyitotta a 2002/2003-as szezont, s a 24. NHL-idényét kezdő, 41 éves Mark Messier vezérletével 4:1-re győzött a legutóbbi nagydöntő egyik résztvevője, a Carolina Hurricanes otthonában. Messier beütötte pályafutása 659. és 660. gólját, amivel feljött az örökranglista hetedik helyére, elhúzva az addig vele holtversenyben álló detroiti Steve Yzermantől. A csapatkapitány Messier mellett a cseh Petr Nedvěd is remekelt, ő is kettőt ütött, az olimpiai bajnok kanadai válogatott két sztárja, Eric Lindros, illetve Tom Poti két-két gólpasszt adott, miként a Salt Lake City-i finálé másik résztvevője, az amerikai válogatott bekkje, Brian Leetch is. A vendégektől hiányzott a térd-műtétje után lábadozó Pavel Bure – képzeljük el, mire lesz képes Trottier gárdája, ha az „Orosz Rakéta” is felépül. Távollétében az első sort Nedvěd, Lindros és egy másik cseh, Raděk Dvořák alkotta. Hihetetlenül erős a Rangers, a második és harmadik sor centere, Bobby Holik és Messier, míg a hátvédeknél az első pár Leetch és Kasparaitis, a második Poti és Malahov. Kasparaitis és Malahov az orosz válogatott két erőssége, miként Bure is.

A hazaiaknak nem ment, annak ellenére, hogy a kezdő bedobás előtt negyedóráig felállva ünnepelt az RBC Center 18 730 nézője, amikor bemutatták a kivetítőn az elmúlt évad hihetetlen playoff-menetelésének legszebb jeleneteit. Mike Richter, a Rangers veterán kapusa – az amerikai válogatott első számú hálóőre – 21 lövésből húszat hárított, megszerezvén 297. NHL-győzelmét.

A denveri Pepsi Centerben a bírók előszeretettel alkalmazták az új szabályt, miszerint kiállítás jár a másik fél akadályozásáért – az Avalanche például zsinórban hétszer játszott emberelőnyben. Marty Turco, a Dallas kapusa azonban szinte mindent hárított – 41 lövésből 40-et, és feledtette a csapattól eltávozott Ed Belfourt. A másik oldalon minden idők legjobb kapusa, Patrick Roy sem gyengélkedett, 24/25 volt a mérlege.

A Los Angeles-i STAPLES Centerben 18 200 őrjöngő néző előtt előbb visszavonultatták Wayne Gretzky ezüstszínű 99-es mezét – a Nagyember 1988 és 1996 között nyolc szezont húzott le Dél-Kaliforniában, és 1993-ban fennállása során először, s máig utoljára a Stanley Kupa döntőjébe vezette a csapatot –, majd leleplezték másfélszeres életnagyságú szobrát. Ilyesmivel az élő sportolók közül egyedül Michael Jordan dicsekedhet, akinek a chicagói United Center előtt áll bronzmása. Maga a mérkőzés pompásan sikerült, legalábbis Kings-szemszögből. Az idén a kupagyőzelemre is esélyesnek tartott LA 4:1-re lemosta a jégről a Phoenix Coyotes csapatát, amelynek éppen Gretzky az egyik társtulajdonosa. A hazaiak első gólját Žigmund Pálffy ütötte.

EREDMÉNYEK: Carolina Hurricanes–New York Rangers 1:4 (0:0, 0:3, 1:1); gólütők: BrindAmour, illetve Messier, Nedvěd 2-2.

Colorado Avalanche–Dallas Stars 1:1 (0:1, 0-0, 1:0); Vrbata, ill. Kapanen.

Los Angeles Kings–Phoenix Coyotes 4:1 (0:0, 2:1, 2:0); Pálffy, Belanger, Schneider, Laperriere, ill. Markov.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?