Messiéknek nyerniük kell a biztos továbbjutáshoz

foci-vb

Szerdán a C (20.00) és a D csoportban (16.00) zárulnak a küzdelmek a labdarúgó-vb-n, a négy továbbjutó helyből még három kiadó.

Egyedül a már biztos nyolcaddöntős, címvédő franciák várhatják páholyból a mai zárómeccsüket. A győzelmi kényszerben pályára lépő Tunéziának akár kapóra is jöhet, hogy ellenfelük pihentetheti a legjobbjait. Ugyanakkor az afrikaiaknak még siker esetén sem garantált a folytatás: a másik meccs döntetlenje kell hozzá vagy az, hogy az ő győzelmük nagyobb arányú legyen, mint egy esetleges dán siker Ausztrália ellen.

Tunézia ráadásul nem remekel európai riválisokkal szemben, legutóbbi 15 ilyen találkozójából csak egyet nyert meg (2019-ben Horvátország ellen 2:1-re), hat döntetlen és nyolc vereség mellett.

Biztosan lesznek változások a kezdőcsapatban. A keret minden tagja készen áll pályára lépni – ismerte el Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya, a sorok között azt sugallva, mindez a góllista éllovasát, Kylian Mbappét is érinti valószínűleg. – Fizikailag rendben van. Nincs nagy egója, és fontos játékosunk, a különbséget jelentheti a kiegyenlített meccseken. Mindig alárendeli magát a csapat érdekeinek. De nem vár ránk könnyű meccs, mert Tunézia mindent bele fog adni a továbbjutás érdekében.

A francia válogatott sorozatban hat győzelemnél jár a világbajnokságokon, és egy újabb sikerrel a harmadik csapat lenne a tornák történetében az egymást követő hét megnyert meccset tekintve a brazilok (1998 és 2006 között 11 győzelem), illetve az olaszok (1934 és 1938 között 7 győzelem) után. Deschampsnak jelenleg 11 győztes vb-meccse van, az örökrangsorban két német, Joachim Löw (12) és Helmut Schön (16), valamint két brazil szakember, Luiz Felipe Scolari (14) és Mário Zagallo (13) előzi meg.

A csoport másik mérkőzésének az ausztrálok indulnak neki kedvezőbb helyzetből, a papírforma alapján egy döntetlen is elég lehet a csapatnak a legjobb 16 közé kerüléshez. Ha győznek, azzal a továbbjutás mellett történelmet is írhatnak, egymást követő két világbajnoki mérkőzésen ez még soha nem sikerült nekik.

A C csoport zárófordulójára még mind a négy válogatottnak megmaradt az esélye a továbbjutásra, ennek megfelelően még a fő favoritok közé sorolt Argentína, valamint a csoportelső Lengyelország sincs biztonságban.

A döntetlen egyedül a lengyelek számára üdvözítő, akiknek még egy vereség sem biztosan jelent kiesést. Az argentinok és a szaúdiak sorsa viszont már döntetlennél is a másik mérkőzés végeredményétől függ. Utóbbi kettőnek így mindenképpen győznie kell, hogy nyolcaddöntős részvétele ne függjön másoktól. Mexikó számára pedig egyébként sincs más választás, bár esetében még a három pont sem jelent automatikusan garanciát a továbbjutásra.

Lengyelország és Argentína korábban 12 alkalommal találkozott, két döntetlen mellett a lengyelek háromszor, az argentinok hétszer nyertek. Legutóbb 11 éve mérkőztek meg, akkor Varsóban a házigazdák diadalmaskodtak 2:1-re. A párosítás érdekessége, hogy a lengyelek dél-amerikai riválissal szemben a legutóbbi három vb-meccsüket elbukták, ráadásul gólt sem szereztek. Az argentinok pedig európai ellenféllel szemben nyeretlenek a legutóbbi három vb-találkozójukon. Mind a hármat az előző tornán játszották, amelyen döntetlenre végeztek Izlanddal, illetve kikaptak a két döntőstől, a címvédő franciáktól és az ezüstérmes horvátoktól.

Nagyon nehéz meccs lesz az argentinok elleni. Ésszel kell fociznunk, és türelmesnek lenni – nyilatkozta Robert Lewandowski, utalva csapata várható defenzívebb felfogására.

A másik párban Mexikó még veretlen Szaúd-Arábiával szemben (4 győzelem és 1 döntetlen), viszont legutóbb több mint húsz évvel ezelőtt, 1999-ben mérkőztek meg. A szaúdiak vb-n még nem találkoztak a CONCACAF zónából érkezett riválissal. „Effektívnek kell lennünk, mert a lengyelek ellen nem voltunk azok. De így is büszke vagyok a játékosokra, mert mindkét meccsükön szívvel játszottak. Még folytatni akarjuk a tornát – jegyezte meg Hervé Renard, az ázsiai csapat szövetségi kapitánya. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?