Messi és a germán gép összecsapása

<p>A németek negyedszer vagy az argentinok harmadszor? Vasárnap este eldől, ki nyeri a 20. világbajnokságot. Az argentinok Messiben bíznak, a németek a csapategységben. &nbsp;</p>

Harmadszor csap össze a foci-vb döntőjében Németország és Argentína. 1986-ban a dél-amerikaiak nyertek 3-2-re, négy évvel később a németek 1-0-ra. 1986-ban egy legenda vitte az argentinokat a vállán - Maradona -, akárcsak most Messi. 1990-ben egy jól összerakott, tökéletesen működő német gépezet nyerte a vb-t - a germánoknak most sincs gyenge pontja. Ám 1990-nel szemben ezúttal sok gólt lőnek és tetszetősen játszanak. A finálé előtt összehasonlítottuk a két csapatot.

NÉMETORSZÁG

Mi szól mellettük?

A kiegyensúlyozott csapat.
Ennek a német válogatottnak nincs gyenge pontja, mindegyik játékosa képes tartósan magas színvonalon játszani. A németek lőtték a legtöbb gólt a tornán - 17-et, s hat mérkőzésen csak egy gólt kaptak. Minden poszton kiváló labdarúgóik vannak, Neuertól Schweinsteigeren át Kloséig.

Joachim Löw szaktudása.
A német szakvezető általában jó döntéseket hozott Brazíliában (Götze beállítása a portugálok ellen, Klose pihentetése a legfontosabb mérkőzésekre). Az egyetlen furcsaság az volt, hogy a csapatkapitány Philipp Lahmot eleinte nem jobbhátvédként, hanem középpályásként szerepeltette. A négy hét alatt nem is volt túl szigorú a játékosaihoz: a mérkőzések után a feleségek, barátnők a csapat szállásán éjszakázhattak, és egy-egy pohár italt is elfogyaszthattak a futballisták, kivételt csak az elődöntő és a döntő közötti időszak jelentett.

Mi szól ellenük?

Az esetleges elbizakodottság.
7:1-re megnyerni egy elődöntőt (a házigazda ellen!) elképesztő teljesítmény, azonban a túlzott eufória vissza is üthet. Ha a Nationalelf elbízza magát, keményen ráfizethet, az argentinok ugyanis nem fognak úgy beleszaladni a késbe, mint a szétzilált brazilok.

Kulcsemberek

Thomas Müller
Thomas Müller aranycipős volt a négy évvel ezelőtti vb-n, s most is versenyben van a gólkirályi címért, csak egy találattal van lemaradva a hatgólos James Rodrígueztől, akinél eggyel több gólpasszt adott. Müller a portugálok elleni mesterhármasával alapozta meg a remek vb-szereplést, betalált az USA ellen is, majd ő lőtte az első gólt a brazilok elleni gálaelőadáson is. Lövéseinek 62,5%-ból lett gól.

Manuel Neuer
A német válogatott ugyan eggyel több gólt kapott Brazíliában, mint az argentin, Neuer teljesítménye mégis nagyobb nyomot hagyott a szurkolók emlékezetében, mint argentin kollégájáé. A Bayern kapusa újradefiniálta a kapusposztot, afféle söprögetőként játszik, sokszor a 16-osból kifutva lábbal tisztáz, azonban ugyanennyire jó a gólvonalon is, rengetegszer védett remek reflexszel. Egyedül a beadásoknál bizonytalankodott olykor.

ARGENTÍNA

Mi szól mellettük?

Messi.
Ezt nem nagyon kell tovább ragozni, Messi óriási klasszis, neki köszönhetően az argentin válogatott akkor is nyer, ha nem játszik jól.

A megbízható védelem.
Az argentin válogatott mindössze három gólt kapott a tornán, mindezt úgy, hogy Sergio Romerónak jóval kevesebbszer (15) kellett védenie, mint Neuernek (25). A védekezésben rengeteg munkát elvégez a középpályás Mascherano, de a hátvédsor is stabil, még a 33 éves Demichelis sem lóg ki belőle. Ha pedig egyszer az argentinok megszerzik a vezetést, akkor rettenetesen nehéz feltörni a védelmüket.

Mi szól ellenük?

Ángel di María hiánya.
A Real Madrid középpályása a belgák elleni negyeddöntőben combizomsérülést szenvedett, ezért nem játszhatott az elődöntőben, és a fináléban is erősen kérdéses a játéka. Di María hiányát Messi is megérzi, a társ nélkül nem kap annyi labdát, nem tud igazán kibontakozni.

Kulcsemberek

Lionel Messi
A négyszeres aranylabdás ezen a vb-n (különösen az első négy meccsen) végre válogatott mezben is azt nyújtja, amiért a Barcelonában klasszis lett. Argentína a csoportkörben a bosnyákok és az irániak, majd a nyolcaddöntőben a svájciak ellen sem nyújtott igazán meggyőző teljesítményt, de Messi egy-egy villanásának köszönhetően ezeken a meccseket is megnyerte. Messi eddig négy gólt szerzett a tornán.

Javier Mascherano
Az argentinok négy mérkőzésen nem kaptak gólt ezen a vb-n, és ez nagyrészt Javier Mascherano érdeme. A középpályás csírájukban fojtja el az ellenfelek támadásait, de a kapu előtt is magabiztos (a Barcelonában középhátvédet játszik), az elődöntőben ő tisztázott ziccerben Robben elől. Mascherano igazi vezéregyéniség: a kapus Romerónak hatásos motivációs beszédet mondott a tizenegyespárbaj előtt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?