Messi a szezon elején eldöntötte, hogy BL-t nyer a Barcának

Lionel Messi

Kedden a Tottenham–Ajax, szerdán a Barcelona–Liverpool elődöntővel folytatódik a Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonja. A Tottenhamről és az Ajaxról senki nem gondolta, hogy eljuthatnak idáig, az ő párharcuk ezért lesz érdekes, a Barcelona és a Liverpool összecsapása pedig egy előrehozott döntőnek tűnik, ahol az a nagy kérdés, hogy a világ legjobb védőjének tartott Virgil van Dijk képes lesz-e megállítani Lionel Messit, aki jó úton jár, hogy betartsa a szurkolóknak tett ígéretét.

Az 1–1-es amszterdami meccs után a Juventus várta kedvezőbb helyzetből a visszavágót, ám az Ajax a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben bebizonyította, hogy vert helyzetből is képes továbbjutni a nálánál sokkal esélyesebb ellenféllel szemben – mindezt ráadásul a saját, elragadó módján. A huszonévesekből álló holland csapat idegenben is otthon volt, lefocizta a Juventust, és 1–0-s hátrányból fordítva 2–1-re nyert, amivel 22 év után először bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. 

Egy csodás este

„Újabb csodálatos estével ajándékoztuk meg a szurkolóinkat és a holland futballt, ki kell élveznünk a siker minden pillanatát. Nem szeretnék a távoli jövővel foglalkozni, tisztában vagyok vele, hogy Frenkie de Jong nyártól a Barcelona játékosa lesz, és Matthijs de Ligtet vagy éppen David Nerest is nagyon nehéz lesz megtartanunk, de most együtt szeretnénk történelmet írni, semmi más nem számít” – nyilatkozta Erik ten Hag vezetőedző, aki 2013 és 2015 között együtt dolgozott Pep Guardiolával a Bayern Münchennél. 

A jelenlegi Ajax egy teljesen összekavart, a mai, szigorúan posztra szelektáló futballnak ellentmondó csapat, amely stílusában a Johan Cruyff-féle totális futballt idézi. Ezt bizonyítja, hogy Ten Hag eddigi 69 meccsén 195 gólt szerzett a csapat, amelynek a gólkülönbsége is egészen imponáló, +133. A Barcelonához hasonlóan ők is hátulról építkeznek, maximum egy-két érintéssel, labdacipelés nélkül, annyi passzal, amennyire csak szükség van. Nem annyira dominánsak, mint a katalánok, de sokkal pörgősebbek, és az elképesztő intenzitás ellenére is tűpontosak, amivel sem a Bayern München, sem a Real Madrid, sem a Juventus nem tudott mit kezdeni.

A Hihetetlen Hulk

Aki feltehetőleg tudott volna, az Pep Guardiola, csakhogy az ő Manchester Cityje drámai végjátékban kiesett a Tottenham ellen. A londoni csapat a Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történelmének egyik legfordulatosabb meccsén harcolta ki a továbbjutást. A találkozó 93. percében Raheem Sterling berúgta a City továbbjutását jelentő gólt, csakhogy a nagy örömködés közepette Cüneyt Cakir játékvezető les miatt visszafújta, így idegenben lőtt több góllal a Tottenham jutott az elődöntőbe. „Azt az érzelmi hullámvasutat, amit a meccs végén átéltem, nem kívánom senkinek – értékelt Mauricio Pochettino. – Sterling gólja után a Hihetetlen Hulknál is idegesebb voltam, letéptem magamról a kabátot, és földhöz vágtam a pulóveremet, összetörten leültem a kispadra. Aztán amikor láttam, hogy érvénytelenítették a gólt, és mégsem estünk ki, olyan energiát és felszabadultságot éreztem, mint még soha. Rendkívül büszke és boldog vagyok, a játékosaim egytől egyik hősök, minden dicséretet megérdemelnek.”

A Tottenham a csoportkör utolsó fordulójában vívta ki a nyolcad­döntőbe jutást, ahol aztán a vártnál sokkal simábban verte a Borussia Dortmundot (4–0). A City ellen kevés esélyt adtak nekik, viszont kíméletlenül kihasználták az ellenfél egyéni hibáit, és hogy Guardiola összevissza variálta a csapatot. Ugyanerre lesz szükségük az Ajax ellen is, hiszen a hollandok játéka ugyanaz, mint a Cityé, leszámítva azt a tényt, hogy jelenleg mindenkinél gyorsabban gondolkodnak és cselekszenek a pályán. A Tottenhamnél Harry Kane sérülés miatt maximum a döntőben léphet pályára legközelebb, ám a gólerős csatár kiesése lehetőséget ad Pochettino számára, hogy kvázi egy kontracsapatot kreáljon azzal, hogy a Kane-nél sokkal gyorsabb és az egy az egy elleni játékban sokkal inkább használható Lucas Mourát tegye a támadósorba (Szon Hung Min eltiltás miatt nem játszhat a párharc első meccsén).

Érdekes

Luis Suárez a volt klubjait legyőzve nyerhet Bajnokok Ligáját

A Barcelona–Liverpool elődöntő előtt az angol Guardian interjút készített Luis Suárezzel, aki 2014-ben a Liverpooltól igazolt a Barcelonához, előtte pedig az Ajaxban játszott. „Furcsa, de biztosan jó érzés lesz újra a találkozás, a pályán azonban már nem lesz barátság, ilyenkor már nem szabad, hogy eszedbe jussanak a régi szép emlékek. A mostani Liverpool támadó hármasa nagyon technikás és gyors, úgyhogy egy nagyon jó csapat ellen kell pályára lépnünk. Az lenne a legjobb, ha az Ajax a döntőbe jutna és ott ellenük a Barcelonával megnyernénk a BL-t, a Liverpool pedig megnyerné a bajnokságot. Tudom, hogy mennyire ki vannak éhezve a sikerre a drukkereik” – vázolt fel egy lehetséges opciót az uruguayi csatár, aki bármennyire is gólerős a spanyol bajnokságban, az idei Bajnokok Ligája-szezonban még egyszer sem talált a kapuba, idegenbeli BL-meccsen pedig legutóbb 2015 szeptemberében szerzett gólt.

Egy ember van, aki megállíthatja Messit

Amikor a szezon elején a Barcelona játékosai köszöntötték a szurkolókat a Camp Nou-stadionban, Lionel Messi arról beszélt, hogy számukra idén a Bajnokok Ligája-győzelem a prioritás. Később Luis Suárez erre azt mondta, hogy ha Messi ezt így kijelentette, akkor csinálja is meg. A bajnoki cím és a kupadöntő ellenére láttunk már az ideinél sokkal jobb Barcelonát, de tavasszal ellenállhatatlanul játszik a csapat, amely elsősorban Messinek köszönhető. Az argentin vezeti a spanyol bajnokság góllövőlistáját és gólpasszlistáját, emellett a Bajnokok Ligájában is ő a legeredményesebb játékos. 

A Manchester United elleni negyeddöntő visszavágóján Ole Gunnar Solskjaer csapata egy, a Paris Saint-Germain elleni bravúros fordításra készült, és már rögtön az első percben kapufát rúgott, utána viszont Messi egyszemélyes műsorba kezdett, és a komplett manchesteri védelemből hülyét csinálva két gyors góllal eldöntötte a továbbjutást. „Messi jelentette a két csapat közötti különbséget, a góljai után sajnos számunkra gyakorlatilag véget ért a mérkőzés és a párharc is. Teljesen más szintet képvisel, mint a többiek, ezt ma is bebizonyította a pályán” – nyilatkozta Solskjaer a meccs után. Gary Lineker, a Barcelona volt futballistája, az angol BT Sport műsorvezetője és Messi nagy csodálója azt írta a Twitteren, hogy Messit nézni értelmet ad az életnek. Az argentin eddigi pályafutása során 24 gólt szerzett angol ellenfelekkel szemben a Bajnokok Ligájában, de egyet sem a Liverpool ellen.

A Premier League-címre hajtó Liverpool megúszta a sorsolást, hiszen a negyeddöntőbe jutott csapatok közül megkapta a leggyengébbet, a Portót, amelyet 6–1-es összesítéssel ejtett ki. A tavalyi döntős szereplése azonban becsapós, hiszen a csoportkörben mindhárom idegenbeli meccsét elveszítette (még a szerb Crvena zvezda ellenit is), és csak nagy nehézségek árán lett meg neki a második hely. A nyolcaddöntőben aztán a Bayern Münchent pont egy idegenbeli győzelemmel búcsúztatta, de Jürgen Klopp láthatóan sokkal visszafogottabban játszatja csapatával a gegenpresszinget (az ellenfél folyamatos letámadása). A letámadás továbbra is megvan, de csak a passzsávokat zárják le, a labdás embert nem támadják meg direktben, ami egy olyan labdabiztos csapat ellen, mint a Barcelona, visszaüthet. 

A Premier League-ből még két forduló van hátra, verhető ellenfelekkel játszanak, de a sorsuk nem a saját kezükben van, hiszen ha a a City sem hibázik, akkor a manchesteri csapat a bajnok. Így aztán Klopp nyugodtan fókuszálhat a Barcelonára, amelynél csapatszinten egyértelműen jobb a Liverpool, de ezt a különbséget Messi bármikor képes eltüntetni. „Hogy hogy fogjuk megállítani Messit? Fogalmam sincs” – mondta mosolyogva Virgil van Dijk, akit sokan a világ legjobb védőjének tartanak. A 193 centis védőben minden megvan, amit a posztja megkövetel, erős, gyors, elegáns, ráadásul jól is olvassa a játékot. Az idei szezonban még nem volt olyan játékos, aki egy az egyben meg tudta volna verni, úgyhogy ha valaki, akkor ő lehet az, aki képes megállítani Messit.

Kovács Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?