Mennyi pénzt ad a szlovák szövetség a DAC-nak?

MOL Akadémia

Mennyivel támogatja a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) a DAC utánpótlás-képzését? Peter Dedík, a SFZ főtitkár-helyettese szerint a 2017 és 2021 közötti öt évre a SFZ évi 350 000 eurót ítélt meg a DAC-nak az akadémia felépítésére és működésére. A DAC közleményben reagált Dedík szavaira, a klub szerint ugyanis ez így pontatlan információ.

Világi Oszkár, a DAC labdarúgó és a MOL Akadémia tulajdonosa az akadémia múlt heti avatását megelőző sajtótájékoztatón beszélt a költségvetésről. A létesítmény 14 millió euróba került. Bethlen Gábor Alaptól 300 millió forintot (mintegy 1 millió euró), az MLSZ-en keresztül 2,1 milliárd forintot (több mint 6,5 millió euró), a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől félmillió eurót kapott az akadémia, a fennmaradó 6 millió euróból pedig hármat banki hitelből finanszírozott, három pedig a klub betéte.

„Sajnálom, hogy nem tudom azt mondani, hogy a SFZ nagyobb összeggel járult hozzá az akadémiához, holott ezek a gyerekek megérdemelnék”

– mondta a sajtótájékoztatón Világi.

Ezzel kapcsolatban megszólaltatta az RTVS Peter Dedíket, a SFZ főtitkár-helyettesét, akinek szavait aztán több sajtótermék is átvette. „350 000 eurós összeget hagytunk jóvá, öt éven át, 2017-től 2021-ig az akadémia befejezésének és működésének finanszírozására” – nyilatkozta Dedík.

„Megerősítjük, hogy az építésre és a logisztikára fordított kiadások több mint 14 millió euróba kerültek. A SFZ 500 000 eurós támogatást nyújtott erre – olvasható a DAC közleményében. – Hozzá kell azonban tennünk, hogy a SFZ egyidejűleg 200 000 eurót elvett az utánpótlás-nevelésre szánt támogatásunkból. Valójában tehát a SFZ nem 500 000 euróval, hanem 300 000 euróval járult hozzá a MOL Akadémia felépítéséhez.”

Kapcsolódó cikkünk

A közlemény kitér arra is, hogy a SFZ vállalta, hogy 2017-ben és 2018-ban évi 350 000 euróval támogatja az akadémia működését, ezt az összeget a FIFA Forward utánpótlás-nevelő programból biztosítja. „A SFZ csak közvetítője, nem pedig adományozója ennek a támogatásnak” – hangsúlyozza a DAC, hozzátéve, hogy a SFZ azt is vállalta, hogy 2019 és 2021 között az adott év költségvetésében meghatározott összeggel támogatja a klubot, de ez nem haladhatja meg az évi 350 000 eurót.

„A 2017-re és 2018-ra jóváhagyott összesen 700 000 euróból egyelőre 100 000 eurót kaptunk meg előlegként” – áll a DAC közleményében.

„Hangsúlyozzuk, hogy ez a támogatás nem áll összefüggésben az akadémia felépítésével, hanem az utánpótlás-nevelésre vonatkozik. Ráadásul, az építkezéssel kapcsolatos számlákat már rendeznünk kellett, így a FIFA-tól kapott pénzt nem tudjuk felhasználni befektetési célokra.”

A DAC közleményében azt is hozzátette, a SFZ-vel kötött szerződés része az is, hogy az akadémiát a klub a szlovák utánpótlás-válogatottak rendelkezésére bocsátja. A szövetség 20 évig ingyen használhatja az akadémiát, a válogatottak számára külön öltözőt és irodahelyiséget is elkülönítettek az akadémia főépületében. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?