Megvalósított edzői ígéret

A szeptemberi Eb-hullámvölgy után magára talált a szlovák női kosárlabda-válogatott: novemberben megnyerte mindhárom selejtező mérkőzését a 2003. évi kontinensviadalra, így a jövőre folytatódó sorozat félidejében Peter Kováčik edző fölöttébb elégedett lehet.

„Mérkőzésről mérkőzésre javult a csapat teljesítménye”Somogyi Tibor felvétele Valóban az?

Mindenképpen. Elégedettségemet főleg az táplálja, hogy teljesítettem a mérkőzések előtti ígéretemet, miszerint mindháromszor győzünk. Ugyanakkor tapasztaltam, hogy a nevezett kosarasokban nagyon égett a sikervágy, és megörvendeztetett az is, hogy mérkőzésről mérkőzésre javult a csapat teljesítménye. Ha figyelembe veszem, hogy a sorozat előtt mindössze hat edzésen voltunk együtt, s az pedig igazán kevés a más játékrendszer elsajátításához, akkor igazán nem lehet kivetnivalóm.

Egyik győzelem sem született könnyen, hiszen az első két mérkőzésen félidőben még vesztésre állt a csapat. Mi volt a legnehezebb az edzőnek a sikerkovácsolásban?

Meggyőzni védenceimet arról, hogy a franciaországi Eb-kudarc csak véletlen volt. Játékstílusváltásra készültünk, s ez igényes tehertételnek számít, de láttam, hogy a játékosok fokozatosan azonosulnak elképzeléseinkkel. Kicsit tartottam attól, hogy megértésre talál-e minden, ami elvárok a csapattól. Úgy gondolom, a lettek elleni mérkőzés szertefoszlatta kételyeimet.

Kilenc ponttal (74:65) verték meg a fehéroroszokat. Nagy hátrány volt, hogy a találkozó előtt keveset tudtak róluk?

Nem is. Mi azt szeretnénk, ha az ellenfelek hozzánk igazodnának a pályán, ne nekünk kelljen lesni, ki mit játszik. Fontosnak tartom, hogy tizenkét pontnyi hátrányunkból három perc alatt fordítani tudtunk, s a hajrá igazi önbizalom-erősítőnek bizonyult.

Miről árulkodik a jugoszláviai mérkőzés, melyen már 14 ponttal is vesztett a csapat, s a végén 83:72-re nyert?

Fordulópontot hozott az egészpályás agresszív letámadás. Meglepő módon a házigazdák ennek nem találták az ellenszerét. A második félidőben mindössze 21 pontot szereztek, és a végén szinte lesöpörtük őket a pályáról. A legutóbbi Eb ötödik legjobbját, amely Mandics helyén Vilipicset szerepeltette, és legerősebb csapatával állt ki. Nagy dolog egy ilyen hatalmas hátrány ledolgozása, roppant erős válogatottat vertünk meg otthonában.

Valóban Jugoszlávia volt a legnehezebb csoportellenfél?

Játékfelfogásával és -stílusával mindenképpen a legtöbb kellemetlenséget okozta. Teljesen máshogy kosaraznak, mint a szovjet utódállamok csapatai, s ez érződött az egész összecsapás alatt.

Két csoportgyőzelem után Lettország veszélyesebbnek tűnt, mint amilyennek a pályán bizonyult. A 100:64-es eredmény gyenge ellenállásról tanúskodik. Ennyire egyértelmű volt a találkozó?

Az eredmény nagyon félrevezető. A vendégek jól szőtték támadásaikat, magassági fölényben voltak. Negyven percen át egészpályás letámadást alkalmaztuk ellenük, mert csak az vezetett a siker felé. Huszonnégy percig tartották magukat.

Az Eb-selejtezők előtt kijelentette, hogy önnél nem a név, hanem a teljesítmény a mérvadó. Ki szerzett jó nevet magának a három mérkőzésen?

Mindegyik játékosom, kivétel nélkül. A kosárlabda csapatsportág, több ember összmunkájának eredménye. Védenceim kellemesen megleptek.

Mi a legfontosabb észrevétele a válogatott körüli ténykedése néhány hete alatt?

Kiváló a csapatszellem, felfokozott a játékosok sikervágya. Erre a jövőben is lehet építeni.

Belecsöppentünk az I. liga hétköznapjaiba. Somorjai edzősködése mellett mit kíván tenni a válogatott szakvezetőjeként a következő hónapokban?

Szeretném klubcsapatukban látni a légiósokat, az otthon kosarazó kiszemelteknek pedig edzőtáborokat hozunk össze. Májustól aztán megkezdődik a felkészülés a 20 éven aluliak horvátországi Eb-jére. Abban a korosztályban is Ladislav Štajgerrel irányítjuk a válogatottat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?