Meglepték riválisaikat a magyarok ellenfelei

kézilabda

A magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda Európa-bajnokság szombati játéknapján Hollandia és Izland meglepetésgyőzelmet aratott, pedig a koronavírus őket sem kíméli.

Munkából jött a kapus

A holland válogatottban is sorra jönnek elő a pozitív esetek, így a franciák ellen már a kapusedző is beszállt néhány percre, és négy lövésből hármat ki is védett. Ennek ellenére a szövetségi kapitány újabb játékosokat utaztatott Budapestre, főleg miután pénteken kiderült, hogy másik kapusa is elkapta a fertőzést.

Ezek után nem túl jó előjelekkel várták a horvátokat magabiztosan legyőző Montenegró elleni mérkőzést. Utóbbiak szurkolói már az aréna előtt hangoltak és a lelátón is nagyon jól kezdtek, csakúgy, mint válogatottjuk. Nebojsa Simic védései és a gyors holland játékosokat megállító szabálytalanságok után már 10:6-ra is vezettek.

A félidő végére azonban Smitsék újra úgy játszottak, ahogy Magyarország ellen és 15:18-ra fordítottak. Ekkor már a montenegrói drukkerek sem voltak olyan lelkesek.

A második játékrész elején ugyan volt, amikor egyre zárkózott Montenegró, de jellemzőbb volt a 2-3 gólos holland vezetés, sőt, a remekül védő Thijs van Leeuwen vezérletével növelték is a különbséget és végül 34:30-ra győztek. A holland kapus a meccs után elmondta, mikor megtudta, hogy utaznia kell az Eb-re, éppen munkában volt és hozta is magával a laptopját, hogy két meccs között be tudja fejezni az elkezdett feladatait. A 42 százalékos védési hatékonysággal záró, a meccs emberének is megválasztott van Leeuwen egyébként koponyaimplantátumok tervezésével foglalkozik.

Kézilabda

Vezérek nélkül

A francia–izlandi meccs előtt mindkét oldalon alaposan beleszólt a Covid a keretek összeállításába. A francia válogatottnál már a torna előtt is sokan kiestek sérülés és a koronavírus miatt, de jöttek az újabb esetek. A szövetségi kapitány, Guillaume Gille mellett a Veszprémben játszó Kentin Mahé is pozitív tesztet produkált, míg Ludovic Fabregas ugyan negatív volt, de tünetei miatt őt is elkülönítették.

Izlandnál a legnagyobb sztár, Aron Pálmarsson és az eddig remeklő kapus, Björgvin Páll Gústavsson is hiányzott. A szövetségi kapitány a megengedettnél kettővel kevesebb, csupán 14 játékost tudott nevezni a mérkőzésre.

Ennek ellenére egy izlandi védéssel indult a játék, hiszen ne feledjük, hogy az egyik legnagyobb jövő előtt álló hálóőr, Viktor Hallgrimsson ugrott be rutinos társa helyére. Ez meg is adta az alaphangot. A franciák 3:2-nél vezettek utoljára és a szurkolók által erősen támogatott Izland már az első félidő végére 17.10-re vezetett.

A második harminc percben tovább fokozódott az amúgy is remek hangulat, mivel a különbség nem akart csökkenni a két csapat között. A semleges szurkolók is beálltak az izlandiak mögé, és a fociszurkolók által világhírnévre szert tevő ütemes tapsolásba a nem túl hangos francia drukkereken kívül mindenki beszállt. Ezen kívül időnként felharsant a „Ria, Ria, Hungária!” rigmus is, jelezve, hogy magyarok is helyet foglalnak a lelátón.

Már-már azt hihettük, hogy nem tud tovább javulni Izland kapusteljesítménye, mikor Hallgrimsson a hajrában egy 127 km/h-ás lövést könnyedén fogott, majd egy időntúli hetes védésével zárta le a 29:21-es eredménnyel záruló találkozót. A kapus a félidőben 47 százalékos védési hatékonysággal állt, amely a végére 44-re csökkent ugyan, de így is ő lett a meccs embere.

A Covid ma nem mentség, Izland jobb volt nálunk. Ők nagyon jól játszottak, védekezésben és támadásban is felülmúltak minket. Nincs mit magyarázni, egyszerűen nem játszottunk elég jól. Remélem, holnap rendbe tudunk tenni néhány dolgot és két nap múlva újra fel tudjuk venni a ritmust” – nyilatkozta a végső dudaszó után az olimpiai bajnok franciák játékosa, Valentin Porte.

Kézilabda

Csak a végén szólaltak meg

Az esti Dánia–Horvátország mérkőzés hozta a legjobb hangulatot szombaton az MVM Dome-ban. Magyarország déli szomszédjától rengeteg szurkoló érkezett, és ami ennél is fontosabb, lelkesedésük végig töretlen volt. A bemutatásnál viszont kiderült, hogy bőven maradt magyar drukker is a lelátón, hiszen a spanyol bírópárost erős füttykoncert fogadta. A Marin–Garcia Serradilla duó fújta a sípot Bánhidiék Izland elleni meccsén is.

Világbajnokhoz méltón a dánok kezdték jobban a találkozót, az első horvát gólra közel négy percet kellett várni. Egy-egy jó védekezés után a Horvátországból érkező drukkerek kis híján akkora ovációval reagáltak, mint mikor Maricék gólt lőttek. A magyar drukkerek végig segítették szomszédaikat, de mikor egy Magyarországon játszó játékos lépett pályára, rátettek még egy lapáttal. Így volt ez, mikor érkezett a kapuba Mirko Alilovic, a Veszprém korábbi, a Szeged jelenlegi játékosa, de ő sem tudott tartósan kiemelkedőt nyújtani. A számukra kedvezőtlen ítéletek után a kispad is rendre kérte a drukkerek biztatását. Ez sem bizonyult elégnek, hiszen az első harminc perc után 12:11-re Dánia vezetett.

A második félidőben kétszer sikerült egy gólra felzárkóznia a horvát válogatottnak. Ekkor még az újságírók is felugrottak a székükből, de a világ egyik legjobbja, Mikkel Hansen ilyenkor rendre megvillant. Bő két perccel a vége előtt egy ütemtelenül ellőtt labdával éppen ő biztosította be Dánia sikerét. Ekkor hárommal vezettek, a vége pedig 27:25 lett.

Az ünneplés során már a dán szurkolók hangja is hallatszott, és volt is okuk az örömre, hiszen válogatottjuk továbbra is száz zázalékos az Európa-bajnokságon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?