Meglepte az elsőség

<p>Ján Kozákot, a szlovák futballválogatott szövetségi kapitányát választották 2013-ban az év edzőjének. Az 59 éves szakembert a nagyszombati ünnepélyes díjátadó után faggattuk.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Meglepte, hogy önt választották az év edzőjének?

Az igazat megvallva már lemondtam arról, hogy valaha is megnyerem az ankétot. Hiszen korábban voltak jóval sikeresebb éveim, kétszer bajnokságot nyertem a kassai csapattal, majd bejutottam az együttessel a Bajnokok Ligájába, és ne tűnjön szerénytelenségnek, de sok jó játékost kineveltem. Így aztán nagyon kellemes meglepetés ért Nagyszombatban, amikor megtudtam, hogy én kaptam a legtöbb szavazatot. Az elsőséghez hozzásegített, hogy tavaly nyártól a válogatott kapitánya vagyok, és a nemzeti csapat több meccsen jól focizott, ami tetszett az embereknek.

Mi a titka, hogy ilyen gyorsan megtalálta a közös nevezőt a válogatott focistákkal?

Kicsit visszakanyarodom. Bevallom, meglepett, amikor a szövetség elnöke felkért, hogy vállaljam el a szövetségi kapitányi posztot. Már nem hittem benne, hogy leülhetek a nemzeti csapat kispadjára. Szerencsére tévedtem. Kinevezésem után első dolgom az volt, hogy megismerjem a futballistákat. Sajnos, a válogatottnál nincs idő hosszú edzőtáborozásokat tartani, ahol hosszasan el lehetne beszélgetni a futballistákkal, hiszen mindössze 2–3 napot van együtt a csapat. Ezért nagyon sokat segített a fiam, aki tökéletesen ismeri a játékosokat emberileg is, és nagyon sok hasznos információt adott róluk. Ezek a fiúk játszottak már vb-n, már bizonyítottak, de szerintem valami még szunnyad bennük, ezt akarom kihozni belőlük. Bízom benne, hogy remek kollektíva alakul ki, és sikeresek leszünk.

Sokkal higgadtabb lett, mint klubedzőként volt.

A futball számomra örök szerelem, 15 évesen is éltem-haltam érte, most is. Eléggé lobbanékony típus vagyok, és korábban sokszor felkaptam a vizet. Természetesen 59 évesen az ember máshogy gondolkodik és viselkedik, mint húszévesen, már kordában tudom tartani az indulataimat. 40 esztendős játékos- és edzői pályafutásom során voltak rendkívül sikeres és felejthető éveim is.

Mi a gyengéje a válogatottnak?

Fontos lenne, hogy a játékosok állandósítani tudják a formájukat. Mert a favoritok ellen felszívják magukat a fiúk, például a Bosznia-Hercegovina elleni két vb-selejtezőn, valamint Görögországban remekül játszottak, és az erős ellenfelek ellen képesek pontokat szerezni. Kulcsfontosságú lesz, hogy a velünk egyenrangú csapatokat és a papíron valamivel gyengébbeket le tudjuk győzni. Ma már minden egyes győzelemért alaposan meg kell küzdeni, de ha a válogatott sikeresen akarja venni az Eb-selejtezőket, akkor meg kell tanulnia megnyerni ezeket a meccseket.

A nemzeti csapatból hiányzik egy gólvágó. Visszahívja Róbert Vitteket?

Európában nem csak mi küszködünk mesterlövészhiánnyal, hanem a válogatottak többsége. Több jó szélsővel rendelkezünk, de egy gólerős csatár nagyon hiányzik. Robót már kétszer meghívtam a válogatottba, sajnos sérülés miatt novemberben nem jöhetett velünk Lengyelországba, csakúgy, mint most Izraelbe. Vittek igazi befejező csatár, ha formába lendül, hasznára lesz a nemzeti csapatnak.

Nehéz selejtezőcsoportba került a válogatott, hogyan készülnek a szeptemberben kezdődő kvalifikációra?

Nagyon rövid idő áll a rendelkezésünkre. Miután a FIFA törölte a februári és az augusztusi meccseket a válogatottak számára, az izraeli összecsapásunkon kívül csupán két barátságos találkozónk lesz. Május végén négy napon belül megmérkőzünk Montenegróval és Oroszországgal. Ez lesz az utolsó teszt a szeptemberi, ukrajnai selejtező előtt. Eredetileg az oroszok helyett a macedónokkal játszottunk volna, ám miután egy csoportba kerültünk, lemondták a meccset. Futballistaként részt vettem Eb-n és vb-n is, az lehetne az edzői karrierem csúcsa, ha kivezetném a válogatottat a franciaországi tornára. Remélem olyan csapatot alakítunk ki, amely sikerrel veheti a kvalifikációt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?