Megint Messi volt a megváltó

Argentína kijutott, az USA lemaradt, Robben vissza-vonul, Svájc még kieshet – körkép a labdarúgó-vb-selejtezők legfontosabb történéseiről.Messi vezérletévelAz argentin válogatott nehéz feladat előtt állt a dél-amerikai selejtezősorozat utolsó fordulója előtt, hiszen a vb-részvételhez nyernie kellett

Argentína kijutott, az USA lemaradt, Robben vissza-vonul, Svájc még kieshet – körkép a labdarúgó-vb-selejtezők legfontosabb történéseiről.

Messi vezérletével

Az argentin válogatott nehéz feladat előtt állt a dél-amerikai selejtezősorozat utolsó fordulója előtt, hiszen a vb-részvételhez nyernie kellett Ecuadorban. A mérkőzést viszont Quitóban, közel 3000 méterrel a tengerszint felett rendezték, ami komoly fizikai terhelést jelent a játékosoknak.

A hazaiak ugyan már a 39. másodpercben vezetést szereztek, de jött Messi, és mesterhármasának köszönhetően a 2014-es vb-ezüstérmes 3:1-re győzött, így – 1974 óta sorozatban tizenkettedszer – most sem fog hiányozni a tornáról. „Kész őrület lett volna, ha nem jutunk ki – fogalmazott a lefújás után Messi, aki szerint a csapat megérdemli a részvételt. – Kaptunk kritikákat, de sorozatban három döntőt kellett megvívnunk.” Az argentinok a nehéz helyzetükben előbb Venezuelával (1:1), majd Peruval (0:0) is döntetlent játszottak.

Jorge Sampaoli, az argentinok szövetségi kapitánya Messit dicsérte: „Szerencsére a világ legjobb futballistája argentin. Azonban dolgoznunk kell azon, hogy ne minden egyedül tőle függjön.”

Panama először

Észak-Amerikában az Egyesült Államok válogatottja meglepetésre 2:1-re kikapott a sereghajtó Trinidad és Tobago vendégeként, így nem lesz ott a vb-n. Erre utoljára 1986-ban volt példa.

Az amerikaiak ugyan már az első félidőben kétgólos hátrányba kerültek, mégse volt sok okuk az aggodalomra, ugyanis a vb-résztvevő Mexikó Hondurasban, míg a szintén vb-induló és a magyarokkal novemberben barátságos mérkőzést játszó Costa Rica Panamában vezetett. Csakhogy a második félidőben előbb Honduras fordított és 3:2-es sikerével pótselejtezős helyre taszította az amerikai együttest, amely végül arról is lecsúszott, mivel a 88. percben Panama is maga javára fordította a mérkőzést, és 2:1-re nyert.

A panamai válogatott – keretében Eric Davisszel, a DAC balhátvédjével – története során először lehet ott a világbajnokságon, míg a negyedik részvételéért küzdő Honduras novemberben Ausztráliával találkozik az interkontinentális pótselejtezőn.

Svájc csak pótselejtezős

Európában is véget ért a selejtezősorozat, kedden este a már kvalifikált belgák mellé a franciák és a portugálok csatlakoztak biztos vb-résztvevőként. A B csoportban ki-ki meccset vívott Portugália és Svájc, az addig százszázalékos svájciak 2:0-ra kikaptak Lisszabonban, így jobb gólkülönbséggel az Európa-bajnok portugálok lettek a csoportelsők.

Svájc tehát a nagyszerű mérlege ellenére is pótselejtezőre kényszerül, ott azonban kiemelt lesz Olaszországgal, Horvátországgal és Dániával együtt. Észak-Írország, Svédország, Írország és Görögország nem kiemeltként várhatja a jövő heti sorsolást.

Robben és Vidal búcsúzik

Egy-egy selejtezősorozat vége a búcsúzó csapatoknál sokszor egy-egy játékos válogatott pályafutásának is a végét jelenti. A chileiek játékosa, Arturo Vidal eltiltás miatt nem játszott kedden a brazilok ellen, és a 3:0-s vereség után a Twitteren közölte, nem szerepel többet a válogatottban. „Mindent köszönök!” – írta a 30 éves középpályás, a chilei csapat egyik legnagyobb sztárja.

Chile a legutóbbi két világbajnokságon nyolcaddöntős volt, a Copa America legutóbbi két kiírását pedig megnyerte, így meglepetés, hogy ezúttal lemaradt a vb-ről.

Elköszönt a nemzeti csapattól a holland Arjen Robben is. Búcsúja keserédesre sikerült, Hollandia az ő két góljával nyert 2:0-ra Svédország ellen, de a továbbjutáshoz ez kevés volt. „Még egyszer meg akartam mutatni, mire vagyok képes” – nyilatkozta Robben, majd bejelentette, hogy utolsó mérkőzését játszotta nemzeti színekben. „Harminchárom éves vagyok, Európa egyik legnagyobb klubjában játszom, és választanom kellett. Sokáig gondolkodtam, mielőtt döntöttem” – tette hozzá a Bayern szélsője.

Škrtel még gondolkodik

A szlovák válogatott hiába szerezte meg csoportja második helyét, a másodikok tabelláján azonban az utolsó helyen zárt, így lemaradt a pótselejtezőről. Martin Škrtel csapatkapitány egyelőre nem döntött, ott lesz-e a válogatottban a következő kvalifikációban is.

„Most még minden nagyon friss, az érzelmek dolgoznak bennem. Novemberben biztosan eljövök a válogatottba, ha behívnak, de minden más a jövő zenéje. Alaposan át kell gondolnom a dolgot, és konzultálni fogok a családommal és az edzőmmel is” – nyilatkozta Škrtel a sportnapilapnak. (MTI, šport)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?