Meggyógyítja-e a holland mágus a Manchester Unitedet? (Premier League 2014/15, előzetes)

<p><strong>Szombaton kezdődik a Premier League 2014/15-ös szezonja. Van-e gyenge pontja a Chelsea-nek? Mi lesz a Liverpoollal Suárez nélkül? Miért örülhetnek az Arsenal-drukkerek? Előzetes.</strong></p>

Jön a szabadrúgás-spray, a Nike-labda (az „Ordem”), jönnek az egyre drágább jegyek (a Chelsea-nél egy AA-kategóriás meccsre 82 fontba kerül a belépő a hosszanti tribün felső szektorába), jön néhány nagy tehetség (Sterling, Ibe, Shaw, Herrera), jön a „spanyol” Chelsea (a londoniakhoz ezen a nyáron négy játékos érkezett a La Ligából), jön Van Gaal és jön – QPR-mezben! – Rio Ferdinand.

Néhányan azonban hiányozni fognak. Például Ryan Giggs, aki 1991 óta minden egyes szezonban pályára lépett, s összesen 35 nagy trófeát szerzett a Manchester Uniteddel (a ManCity 1880 óta mindössze 14-et). Vagy Luis Suárez, akit tavaly a Premier League legjobbjává választottak, s aki 133 meccsen 82 gólt lőtt liverpooli mezben. Suárez volt az egyetlen liverpooli, aki odafért a legjobban kereső angliai focisták „top 10-es” listájára. Kik keresték tavaly a legtöbbet? Heti fizetések, brit fontban:

300 ezer: Wayne Rooney (ManUtd)240 ezer: Yaya Touré (ManCity)225 ezer: Sergio Agüero (ManCity)225 ezer Robin van Persie(ManUtd)220 ezer: Luis Suárez (Liverpool)185 ezer: Eden Hazard (Chelsea)180 ezer: Mesut Özil (Arsenal)175 ezer: John Terry (Chelsea)175 ezer: Fernando Torres (Chelsea)160 ezer: David Silva (ManCity)

A Manchester Citynél meglepően nyugodt, csöndes nyár volt, kibékültek a több figyelmet követelő (és távozással fenyegetőző) Yaya Touréval, aztán szépen átaludták a vasárnapi szuperkupa-meccset (Arsenal 0–3).

Újfent bebizonyosodott, hogy Mourinho egy zseni: eladta David Luizt (PSG), Demba Bát (Besiktas) és Romelu Lukakut (Everton) összesen 86 millió fontért (50+8+28), és megvette Filipe Luist (Atlético), Diego Costát (Atlético) és Cesc Fábregast 78 millió fontért (16+32+30). A legravaszabb edzővel és a legerősebb játékoskerettel a Chelsea a bajnoki cím első számú esélyesévé lépett elő.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"158608","attributes":{"alt":"Giggs és Van Gaal","author":"","class":"media-image","height":"314","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Louis van Gaal feladata világos: feledtetni a Moyes-féle hidegleléses rémálmot, s a tavalyi 7. hely után bajnoki címet nyerni a Manchester Uniteddel. A csapatból szinte a teljes védelem távozott (Evra, Vidics, Rio), s a hírek szerint nem tartanak igényt Rafael, Fellaini, Anderson, Zaha, Nani, Chicharito és Kagawa játékára sem. A bilbaói Ander Herrera szerződtetése viszont telitalálatnak tűnik, a baszk középpályás pontosan olyan, mint Scholes: lát a pályán, remekül osztogat, jól lő, s ha kell, kíméletlenül odalép hátulról.

A rossz nyelvek szerint a Manchester Utd esélyeit gyöngíti, hogy Howard Webb visszavonult – a legismertebb angol futballbíró kilenc büntetőt ítélt a Vörös Ördögök javára, és számtalan internetes mém született arról, hogy ő a ManUtd 12. játékosa, bár Webb statisztikáiból kiderül, az általa vezetett meccseken nem a United, hanem a ManCity szerezte a legtöbb pontot.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"158607","attributes":{"alt":"Howard Webb","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"310"}}]]

Megismétli-e tavalyi „101 gólos” szezonját a Liverpool? Brendan Rodgers szerint igen, bár ennek némiképp ellentmond, hogy a világ egyik legjobb játékosát (Luis Suárezt) egy kétballábas, darabos mozgású, körülményes csatárral (Rickie Lamberttel) akarják pótolni. A statisztika mindenesetre Rodgers mellett szól: a Liverpool hatékonyabb volt Suárez nélkül, mint vele.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"158606","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"455","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Markovic óriási tehetség, Sterling és Coutinho pedig ösztönös zseni, de ha a BL-ben is helyt akar állni a Liverpool, Sturridge mellé sürgősen igazolnia kell egy klasszistámadót.

Az Arsenal, mint mindig, most is megkínálta legjobbjaival a Manchester Cityt (Sagna) és a Barcelonát (Vermaelen). Az utóbbi években az Arsenal három csapatkapitánya kötött ki a Camp Nouban (Henry, Fábregas, Vermaelen), rajtuk kívül Overmars, Petit, Van Bronckhorst, Hleb és Song is Észak-Londonból került Barcelonába. A Metro kiszámolta, hogy a Barca eddig 135 milliót fizetett játékosokért az Arsenalnak – ez az Emirates Stadion építési költségeinek 34,6 %-a!

De pánikra semmi ok, az Ágyúsok kifejezetten jó passzban vannak – ahhoz képest, hogy kilenc évig vártak trófeára, most 85 nap alatt begyűjtöttek kettőt (FA-kupa, Community Shield), övék a világ talán legerősebb középpályája (Ramsey, Wilshere, Cazorla, Arteta, Diaby, Walcott, Özil, Oxlade-Chamberlain), s hozzájuk került a vébé néhány sztárja (a chilei Alexis Sánchez, a kolumbiai David Ospina és a Costa Rica-i Joel Campbell).

Érdemes lesz odafigyelni az Evertonra is, amely megtartotta Leighton Bainest, és klubrekordot jelentő 28 milliót fizetett Romelu Lukakuért – a belga csatár hatékonyságát az alábbi lista érzékelteti a legjobban. Hány bajnoki gólt lőttek a legismertebb támadók 21 éves korukig?

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"158604","attributes":{"alt":"(A listáról hiányzik a 62 gólos Fernando Torres)","author":"","class":"media-image","height":"475","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Szétesett a tavalyi év meglepetéscsapata, a Southampton: távozott a sikeredző, Mauricio Pochettino (Tottenham), és távoztak a kulcsjátékosok is: Lallana (Liverpool), Shaw (ManUtd), Lovren (Liverpool), Lambert (Liverpool) és Chambers (Arsenal). A klubkassza persze gyarapodott, az említett játékosokért nem egész 10 millió fontot fizetett a Southampton, s most 91 millióért adta el őket.

Az 1. forduló műsora + tippünkAugusztus 16., szombat:13:45     ManUtd–Swansea          (1)16:00     Leicester–Everton          (x2)16:00     QPR–Hull City   (x2)16:00     Stoke–Aston Villa           (1)16:00     WBA–Sunderland           (1x)16:00     West Ham–Tottenham (2)18:30     Arsenal–Cr. Palace         (1)Augusztus 17., vasárnap:14:30     Liverpool–Southampton             (1)17:00     Newcastle–ManCity      (2)Augusztus 18., hétfő:21:00     Burnley–Chelsea            (2) 

Gazdag József

A cikk lapunk keddi futballmellékletében, a Focitippben jelent meg.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"158717","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"332","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?