Megállítják a hazaiakat?

Szöul. A dél-koreai fővárosban ma közép-európai idő szerint 13.30-kor Németország a vendéglátó Dél-Koreával találkozik a labdarúgó világbajnokság elődöntőjének első összecsapásán. Németország tizedszer jutott a legjobb négy közé, Korea legjobb ázsiai együttesként és legjobb újoncként száll harcba az érmekért. A mérkőzést a svájci Urs Meier vezeti 64 ezres teltház előtt.

Meddig fog tartani a koreaiak öröme?TASR/EPA-felvételNémetország aránylag kedvező sorsolással, kiválóan fejelő játékosainak és a kapuban remeklő Kahnnak köszönheti az elődöntős szereplést. Játékossággal nem győzték meg a nézőket, viszont az is igaz, hogy egyszer sem álltak vesztésre, mert mindig rúgtak egy vezető gólt, és utána képesek voltak tartani előnyüket. Egyetlen alkalommal (az írek elleni 1:1-es mérkőzésen) egyenlített az ellenfél. Vereséget szenvedtek Svédországtól.

„Főként a védelemben kell helytállnunk, nem válhatunk a légkör áldozataivá. Világos számunkra, hogy a koreai labdarúgók mögött van az egész ország. Számunkra azonban óriási lehetőség kínálkozik a döntő kiharcolására” – állítja Rudi Völler , aki 1990-ben játékosként szerzett vb-címet, s most edzőként is csúcsra vezetheti csapatát.

„Ellenfelünket fantasztikus győzelmi mentalitás jellemzi, a hazaiak egyetlen vágya, hogy legyőzzék bármelyik ellenfelüket. Ezért nem mi vagyunk az esélyesek az elődöntőben” – vélekedik Michael Skibbe, Völler segédedzője.

Szinte teljes a német keret, csupán Dietmar Hamann sérülése (szalagbántalmak) okoz némi gondot. Szombaton kihagyta az edzést, vasárnap csak könnyű gyakorláson vett részt. Közvetlenül a mérkőzés előtt dől el, hogy Völler jelöli-e a kezdőcsapatba.

Kisebb sérüléssel bajlódik Christoph Metzelder és Michael Ballack is. mindketten. Azonban pályára lépnek. Öt német játékos vitt sárga lapot az elődöntőbe: Baumann, Kehl, Ballack, Schneider, Neuville. Egy újabb sárga lap megfosztaná őket a helyosztókon való szerepléstől.

- Korea a világbajnokság legnagyobb meglepetése. Azért is, mert az idei vb előtti világbajnokságokon 14 alkalommal nem győzött. Hazai környezetben azonban fokozatosan négy európai csapatot búcsúztatott: a csoportban Lengyelországot és Portugáliát, a nyolcaddöntőben Olaszországot és a negyeddöntőben Spanyolországot. Hogy mennyire segítették a csapatot a játékvezetői ítéletek, azt már megállapították a kritikus dél-európai médiák, ez azonban végeredményben nem befolyásolja a vb történetének alakulását. Ezzel kapcsolatban Oliver Kahn, német csapatkapitány megjegyezte: „Tudjuk, hogy az vár ránk, mint a koreaiak korábbi ellenfeleire. Telt lelátók és néhány olyan bírói ítélet, amelyek ellenünk szólhatnak. Ezzel azonban számolni kell, és nem dönthet romba bennünket.”

Spanyolország kiverése után óriási ünnepség volt a koreai táborban, de Guus Hiddink, az ázsiaiak holland edzője szerint az elődöntőre már teljes mértékben felkészült a csapat. Az európai szakvezető az eredményeket tekintve pillanatnyilag tán a világ legjobb edzője, hisz négy évvel ezelőtt Franciaországban Hollandiát, most pedig Koreát vezette a legjobb négy közé. „Állandóan olyan helyzetben vagyunk, hogy nincs mit veszítenünk. Ismét azzal a tulajdonsággal szeretnénk boldogulni, amelyek sikerre vittek bennünket az előző mérkőzéseken, vagyis a győzelem utáni határtalan vágyakozással, olyanoknak kell lennünk, mint a fiatal kutyák falkája” – nyilatkozta szó szerint Hiddink. Főleg a koreaiak erőnléte csodálatra méltó, hisz a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben közel 120 perces mérkőzést játszottak, s mindkét alkalommal képesek voltak mezőny-fölényt kiharcolni esélyesebb ellenfelükkel szemben. Kérdés, hogyan tudnak majd helytállni egy esetleges harmadik hosszabbításban a németek ellen. A koreai csapatban sincs komolyabb sérülés, egyetlen játékosuk a középpályás Kim Nam-ila bokasérüléssel bajlódik, de kezdőjátékos volt az olaszok és spanyolok elleni mérkőzésen is.

Németország és Dél-Korea eddig egyszer találkozott: az 1994-es vb C csoportjában a németek 3:2-re győztek.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLĺTÁSOK, Németország: Kahn–Metzelder, Kehl, Linke–Frings, Schneider, Jeremies (Hamann), Ballack, Ziege–Klose, Neuville. Dél-Kórea: Li Vo Dzse–Csoj Dzsin Csul, Hong Mjung Bo, Kim Te Jung–Park Dzsi Szung, J- Szang Csul, Song Csong Gug, Lee Jung Pjo, Li Eul Jung (Kim Nam Il)–Ahn Dzyung Hvan, Szeol Ki Hjeon. (sr)

ÚT AZ ELŐDÖNTŐBE

Németország, az E-csoport győztese: Szaud-Arábia 8:0, ĺrország 1:1, Kamerun 2:0; nyolcaddöntő: Paraguay 1:0; negyeddöntő: USA 1:0.

Koreai Köztársaság, a D csoport győztese: Lengyelország 2:0, USA 1:1, Portugália 1:0; nyolcaddöntő. Olaszország 2:1(hosszabbítás után); negyeddöntő: Spanyolország 0:0 , 5:3 tizenegyesekkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?