Sport

Még az Eiffel-torony is bezárt az Eb miatt

Párizs | Nem nyitott ki hétfőn a párizsi Eiffel-torony a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előző esti döntője alatt a randalírozó szurkolók és a rendőri erők közötti összecsapások miatt - közölte a látványosságot működtető SETE nevű cég.
MTI

2016. július 11. 14:40

A jelenlegi helyzetben "nem lehet elfogadható biztonsági feltételekkel kinyitni" - fogalmazott a vezetőség.
    
Vasárnap este akkor történtek az incidensek az Eiffel-torony tövében, amikor a rendőrség este 7 óra után már nem engedett több embert a teljesen megtelt szurkolói zóna felé menni. A dühös szurkolók az Eiffel-torony környékén szemeteskukákat, egy robogót és egy autót is felgyújtottak, a rendőröket pedig megdobálták. A hatóság vízágyú és könnygáz bevetésével fékezte meg a többségében fiatalokból álló randalírozókat. 
    
A pánikhelyzetben az egyik megtámadott gépkocsi sofőrje elütött két embert, az egyiküket kórházban ápolják. 
    
A hatóságok közlése szerint 40 embert vettek őrizetbe.
    
A szurkolói zóna két órával a finálé kezdete előtt megtelt, több mint 90 ezer drukker tartózkodott ott, ezért a rendőrség a Twitteren és a párizsi metró hangosbemondóján keresztül is tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy nem engednek be több embert a helyszínre. A bejutásra várók kígyózó sorában ekkor többen sírni és visítani kezdtek. 
    
A mérkőzés végére teljesen helyreállt a rend a környéken, ahova nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök. 
    
Az Eiffel-torony az egyik leglátogatottabb turistalátványosság, tavaly több mint 7 millióan keresték fel, nyolcvan százalékuk külföldi turista. Naponta 15-20 ezer látogatót fogad a létesítmény.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"238847","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"330","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Deschamps: nincs mit a játékosok szemére hánynom
 
Hatalmas kiábrándulást okozott a francia válogatott számára a vereség a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Portugáliával szemben. Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint ugyanakkor nincs mit a játékosai szemére hánynia.
 
A csalódottság jelei akkor is egyértelműen érezhetőek voltak vasárnap este, amikor Antoine Griezmann szomorú arccal átvette a legjobb góllövőnek járó trófeát, vagy amikor Blaise Matuidi középpályás könnyes szemekkel ment le a Stade de France dísztribünjéről nyakában az éremmel. 
    
"Iszonyat, ez egy rémálom" - foglalta össze a csapat érzéseit André-Pierre Gignac a vereség után. "Kevesen múlt. Voltak helyzeteink. Kapufát lőttünk a 92. perben" - tette hozzá. 
   
 Gignac szerint a rendes játékidőben a hazai válogatott uralta a mérkőzést, de azt nem tudta sikerre fordítani. 
    
"A portugálok vártak minket, és ránk erőszakoltak egy rossz ritmust. A hosszabbításban aztán végeztek velünk" - mondta a csatár.
    
Hasonlóan látta a mérkőzést Didier Deschamps szövetségi kapitány is. 
    
"Kegyetlen elveszíteni a döntőt, de gratulálunk Portugáliának, amely az új Európa-bajnok. Voltak helyzeteink, de hiányzott egy kis sikeresség, egy kis tisztánlátás, egy kis fizikai frissesség. Nincs mit a játékosaim szemére hányni. Kevés dolgon múlt az egész" - mondta a mérkőzést követően a francia edző.     
     
Blaise Matuidi szerint a portugál válogatottnak az volt az érdeme, hogy végig hitt a győzelemben, és ezt a maga javára tudta fordítani.  
    
"A szomorúság ellenére mi is büszkék lehetünk arra, amit a torna alatt végigvittünk, az jó volt, sőt nagyon jó" - vélte a középpályás. "Egyesítettük a francia népet. Lelkesedést teremtettünk a csapat körül. És örömet adtunk azoknak az embereknek, akik szeretik a focit, és azoknak is, akik talán eddig egy kicsit kevésbé szerették. Ez is egy kicsit a mi munkánknak köszönhető. Erre azért büszkék lehetünk" - tette hozzá. 
    
André-Pierre Gignac szerint azért "meg kell emészteni az egészet, rossz nyarunk lesz".
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"238848","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"315","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Több mint 20 millióan nézték a döntőt Franciaországban
 
Franciaországban 20,8 millióan, a tévénézők 73 százaléka nézte a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjét, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg hosszabbítást követően a házigazda franciákkal szemben - közölte az M6 országos tévécsatorna, amely tízéves nézettségi rekordot döntött meg.
 
A Németország-Franciaország csütörtöki elődöntő is rekordot döntött, azt 19,2 millióan nézték, a tévénézők 68,8 százaléka. 
    
A vasárnapi döntő több nézőt vonzott, mint az 1998-as hazai rendezésű világbajnokság döntője, amelyben Franciaország nyert 3-0-ra Brazília ellen. Akkor 20,6 millióan ültek a képernyő elé, és a tévénézők 75,6 százaléka kapcsolt a mérkőzésre.  
 
Az adatokba nem számolták bele azokat a nézőket, akik a helyszínen, a szurkolói zónákban, vagy bárokban követték a döntőt, illetve a beIN Sports nevű fizetős sportcsatornán.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"238849","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"313"}}]]
 
Francia sajtó: Az álom véget ért
 
A szomorúság és a kiábrándultság hangján számoltak be hétfőn a francia lapok a hazai válogatott vereségéről a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében.
 
A Le Figaro címlapján a Stade de France gyepén láthatóan elveszett Antoine Griezmann látható a mérkőzés lefújását követően, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg a hosszabbításban. 
    
Összeomlottak - írta a L’Equipe című sportlap, amely a mezébe burkolózva zokogó Paul Pogba fotóját választotta a francia válogatott hatalmas csalódottságának illusztrálására. 
    
Túl kegyetlen - vélte a La Dépeche du Midi című regionális lap, amely André-Pierre Gignacot tette címlapjára, miután kapufát lőtt. 
   
 A La Voix du Nord szerint "széttört egy álom", míg a Sud Ouest szerint "megszakad a szívünk", a Le Courrier de l'ouest szerint "a kék álom elszállt". "Mekkora csalódás" - írta a Le Courrier picard. 
    
A Le Parisien csak annyit írt, hogy "ez nem a mi napunk volt". A legolvasottabb fővárosi lap egyébként az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg. 
    
A francia sajtó összességében inkább szomorú, mintsem keserű a kudarc miatt. 
    
A Libération címlapján "Mint a Kékek" felirat olvasható, amely arra utal, hogy az ország együtt sír a csapattal.
    
A L’Humanité pedig csak annyit írt, hogy "Köszönet a pillanatért", utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció újjászületésének éve volt. Valamennyi lap gratulált Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki "felépítette a csapatot", és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.  
    
A francia lapok azt is kiemelték, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt. 
    
"Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között" - írta a L,Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos "egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba".
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"238850","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"297","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Pepe szerint végig a torna megnyerése lebegett a szemük előtt
 
Pepe, a portugál válogatott középső védője szerint a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság során végig világos és egyértelmű volt a céljuk: meg akarták nyerni a tornát.
 
Ez végül annak ellenére összejött nekik, hogy legjobbjuk, Cristiano Ronaldo a franciák elleni vasárnapi döntőben sérülés miatt már a 25. percben kiszállt a játékból.
    
"Nehéz volt, mert elvesztettük a vezérünket, a legjobbunkat. Azt mondtam csapattársaimnak, hogy most már nyerjük meg a mérkőzést neki, küzdjünk ő érte". - mondta Pepe.
    
A védő elárulta, hogy a szövetségi kapitány a szünetben átszervezte a játékukat, aztán azokban a pillanatokban cserélt, amelyekben kellett.
    
"Tanúbizonyságát adtuk alázatosságunknak, a portugál embereket képviseltük. Keményen dolgozva megpróbáltunk azonosulni a népünkkel. A kapott kritikák ellenére világos és egyértelmű célunk volt: megnyerni a tornát. Végül a portugál futball történelmének egyik legszebb lapját írtuk" - tette hozzá.
    
A középpályás Raphaël Guerreiro is azt emelte ki, hogy Ronaldo kiválása után észnél kellett lenniük.
    
"Természetes, hogy ez hatással volt ránk, de összeszedtük magunkat, egymást segítve nagyon szigorúan védekeztünk. Játékban talán nem mutattunk sokat egy nagyszerű csapat ellen, de a lényeg, hogy megnyertük az Európa-bajnokságot. Hagytuk játszani az ellenfelet, és a kontrákra építettünk. Sikerült kihasználni a hibájukat, s végül megleptük a világot" - összegzett.
    
A hat találattal gólkirály Antoine Griezmann ugyanakkor azon kesergett, hogy bár mindent kiadtak magukból és nagyon akarták a sikert, nem volt meg a "bajnoki esélyük".
    
"A kapusuk parádézott, illetve néhány helyzetünknél a labda csak kevéssel kerülte el a kaput" - utalt Rui Patricio nagyszerű védéseire és az elszalasztott lehetőségekre, hozzátéve, hogy a portugálok jól játszottak és tíz perccel a vége előtt szereztek vezetést, amivel nagyon megnehezítették a dolgukat.
    
A csereként beállt Eder a hosszabbításban, a 109. percben döntötte el a mérkőzést.
    
"Frusztráló és bosszantó volt, de ilyen a futball" - szögezte le Griezmann úgy összegezve, hogy ez nem az ő estélyük volt.
    
"Kegyetlen csalódásról" beszélt a középpályás Moussa Sissoko.
    
"Minden adott volt a sikerhez. A stadion megtelt, a szurkolók velünk voltak, jól is játszottunk, csak éppen gólt nem tudtunk szerezni. Nagy a csalódás és a szomorúság. Saját közönségünk előtt meg akartuk szerezni az Európa-bajnoki címet, de hát ez van, ezt el kell fogadni" - mondta.
 
 
Ronaldo az összes portugálnak ajánlotta a győzelmet
 
"Ez a kupa az összes portugálé, minden bevándorlóé, mindazoké, akik hittek bennünk" - jelentette ki Cristiano Ronaldo, a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon győztes portugál válogatott csatára.
 
"Nem ilyen döntőt kívántam magamnak, nem tudtam pályán maradni, nagyon fájt a lábam" - utalt arra, hogy a franciák elleni, saint-denis-i döntőben a 25. percben le kellett őt cserélni. "De így is nagyon boldog vagyok" - tette hozzá.
    
A Real Madrid háromszoros aranylabdása arról is beszélt a beIN Sportnak nyilatkozva, hogy a torna eleje óta "a maga módján" végig igyekezett segíteni, vezérelni a csapatát.
    
"Mindig jelen voltam" - szögezte le.
    
Ronaldo, akit az első félidő közepén hordágyon vittek le a pályáról, a hosszabbításra visszajött a kispad mellé, és a szövetségi kapitány mellett biztatta csapatát. Először akkor sírt, amikor kiderült, hogy nem tudja folytatni a játékot, másodszor viszont már örömkönnyekben tört ki, amikor a lefújást követően a kapitány és a társai ölelgették őt.
    
A mérkőzés Eder lövésével, a 109. percben dőlt el.
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
választás 2020 illusztráció

A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

parlament tüntetés
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.