Martin Škrtel először a futballtrónon

Fantasztikus évet zárt Martin Škrtel. A 23 esztendős játékos bajnokságot nyert a szentpétervári Zenittel, az orosz liga legjobb védői közé tartozott, s kihagyhatatlanná vált a válogatottban. Januárban jött a hab a tortán: leigazolta az FC Liverpool. Nem csoda, hogy a legnagyobb esélyesként érkezett az Év labdarúgója ankét ünnepélyes eredményhirdetésére a Carlton Szállóba, és a várakozásoknak megfelelően ő is lett 2007 legjobbja.

Škrtel magabiztosan játszott a Sunderland elleni bajnokinSITA/APMiként értékeli a tavalyi teljesítményét?

Ha a válogatottnak jobban ment volna, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy szuper esztendő volt számomra 2007-es. Sajnos, a nemzeti együttessel elbuktuk a sorsdöntő Eb-selejtezőket. A Zenittel viszont 1984 után bajnokságot nyertünk, volt is hatalmas dáridó Szentpétervárott, majd egy hétig ünnepeltünk. Összességében jól ment a játék, a liga legjobb védői között tartottak számon. Pedig augusztusban az egyik bajnokin agyrázkódást szenvedtem, s közel kéthónapos kényszerpihenőre szorultam.

Állítólag fejenként egymillió dolláros jutalmat kaptak az elsőségért.

Köztudott, Oroszországban jól keresnek a futballisták, a Zenitet a Gazprom vállalat bőkezűen támogatja. Nem akarok köntörfalazni, nagyjából helyénvaló az összeg.

Melyik válogatott meccsére emlékszik vissza a legszívesebben, s melyiket szeretné gyorsan elfelejteni?

Mivel az Eb-selejtezők során a vert mezőnyben végeztünk, különösebben nincs mivel dicsekednem. Úgy érzem, a csehek elleni prágai meccsen a vereség ellenére nem okoztam csalódást, s kikapcsoltam a játékból a gólvágó Kollert. Persze ez csak szerény vigasz számomra.

Három hete került a Liverpoolhoz, milyenek az első tapasztalatai?

Teljesen más világba kerültem, a Premier League-ben hatalmas az iram, s a küzdelem dominál. Mivel nem beszélek angolul, a kezdet rendkívül nehéz volt. Egyelőre csak az ukrán Voronyinnal értem meg magam, de tanárnőm szerint napról napra javul az angoltudásom. Szerencsére, Rafa Benitez mester és a játékosok szívélyesen fogadtak, s biztatnak. Nagyon kemények az edzések is, meglepődve tapasztaltam, hogy két nappal a bajnokik előtt alaposan megdolgoztatnak bennünket.

Valamelyest már megszokta a szigetországi életet?

Még nem is volt időm körülnézni. Egyelőre szállodában lakom, autóm még nincs. Azt ígérik, hogy miután visszatérek a válogatottól, lakást és gépkocsit kapok. Alig várom már, hogy két hét múlva megérkezzen a barátnőm. Kettesben biztosan jobban telnek majd a napjaink.

Milyenek a liverpooli lányok, s hogy ízlik a szigetországi kaja?

Hát mit mondjak, diplomatikusan fogalmazva a szlovák és orosz hölgyek jóval csinosabbak… Ami pedig az ételeket illeti, olasz étterembe járok, még nem is ettem tipikus angol főztöt.

Rendkívül balszerencsésen, öngóllal mutatkozott be az Angol Kupában. Leszúrták emiatt a játékostársai?

Egyáltalán nem. Menteni akartam a hatodik ligás Havant csatára elől, ám pechemre rólam pattant a labda a hálóba. Ez megesett már nálam ismertebb védőkkel is, az a fontos, hogy végül 5:2-re nyertünk.

Vasárnap a Sunderland ellen játszott először bajnokin a kezdőcsapatban. Mikor tudta meg, hogy pályára lép?

A csütörtöki taktikai edzésen már éreztem, hogy ott leszek a kezdőben, de Benitez edző csak két órával a meccs előtt hirdetett csapatot. Fantasztikus érzés telt ház előtt játszani, szinte libabőrös lettem. Az első félidőben nem jeleskedtünk, de szünet után belendültünk, simán nyertünk. Úgy érzem, nem okoztam csalódást, s egyre több lehetőséghez jutok majd. Érdekes, a találkozók után nincs közös program, mindenki megy a maga útjára.

Legközelebb a Chelsea otthonában szerepel a Liverpool, ez lehet majd az igazi megmérettetés.

Ha egyáltalán szóhoz jutok a Stamford Bridge-n. Ugyanis Beniteznél semmi sem biztos, gyakran szinte teljesen felforgatja a csapatot. Persze azért reménykedem…

Ez volt a Liverpool első idei győzelme, azt rebesgették, hogy esetleges kudarc esetén menesztik az amerikai tulajdonosokkal hadilábon álló Benitezt.

Mi is hallottunk ilyen pletykákat, volt is némi feszültség az öltözőben. Többet erről nem tudok mondani, mert nem értettem, miről beszéltek Gerrardék. Nekem nagyon rosszul jönne, ha esetleg elküldenék a vezetőedzőt, hiszen az ő kívánságára szerződtettek. Egyébként a meccset követően a szurkolók egy csoportja tüntetett a tengerentúli tulajdonosok ellen.

Milyen utasításokkal küldi pályára Benitez?

Csak azt kéri, hogy egyszerűen és hiba nélkül játsszak, s lehetőleg ne sárguljak be.

Úgy hírlik, Liverpoolban kevesebb a fizetése, mint Szentpétervárott volt. Igaz ez?

A foci nem csak a pénzről szól…

A LEGJOBBAK

A 2007-es év legjobb labdarúgói és az ankéton elért pontszámuk:

1. Martin Škrtel ?323

2. Marek Hamšík ? 239

3. Marek Čech ?212

4. Stanislav Šesták ?186

5. Róbert Vittek ?183

6. Marek Sapara ?159

7. Marek Mintál ? 108

8. Filip Hološko ?85

9. Ján Kozák ? 82

10. Ján Ďurica ?78

...

28. Borbély Balázs és Horváth Csaba ? 2

30. Szabó Ottó ?1

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?