Marek Hamšík hatodszor nyerhet

<p>A máltai vb-selejtező előtt derül ki, ki lett a szakemberek szerint a 2016-os év legjobb szlovák futballistája. Az első tízben csak légiósok vannak, a legnagyobb esélyes a címvédő és már ötszörös győztes Marek Hamšík.</p>

A szlovák futball számára sikeres év volt 2016, a válogatott ott volt az Európa-bajnokságon, az U21-es csapat pedig csoportelsőként jutott ki a kontinensviadalra. Ez az ankéton is megmutatkozott, a 33 szakember (19 edző és 14 újságíró) szavazólapjain összesen 21 név fordult elő, ez az eddigi legkevesebb (2014-ben is ennyi volt). Az első tízes markánsan elkülönült a mezőny második felétől, a tizenegyedik helyezett Matúš Bero 14 pontot kapott, és 68 ponttal maradt le a tizedik helyezettől. A Fortuna Ligából négy játékos kapott szavazatot, Viktor Pečovský (15. hely, 5 pont), Saláta Kornél (18. hely, 3 pont), Filip Hlohovský (19. hely, 2 pont) és František Kubík (20. hely, 1 pont).

Az elmúlt kilenc évben vagy Marek Hamšík, vagy Martin Škrtel győzött az ankéton. Hamšík soha nem végzett a másodiknál rosszabb helyen, öt elsőségével csúcstartó, és tavaly beállította Dušan Tittel rekordját, aki zsinórban háromszor tudott nyerni. Most akár meg is hosszabbíthatja ezt a sorozatot, hiszen nagyon jó évet futott a nápolyiaknál, és a válogatottban is kulcsember volt az Eb-n, valamint a vb-selejtezőkön is.

Škrtelnek ezzel szemben nem volt túl jó éve, a Liverpoolban többször hibázott, megingott a pozíciója, nyáron el is hagyta a klubot, és a török Fenerbahcéhoz igazolt. Ott ugyan stabil kezdő, de a török bajnokság presztízsét nem lehet a Premier League-hez hasonlítani.

Juraj Kucka ezzel szemben megbízhatóan magas színvonalon teljesített az AC Milanban, de jó évet zárt Peter Pekarík és Milan Škriniar is. A Sampdoria hátvédje egyébként először kapott szavazatot az ankéton, de ezzel rögtön bekerült a top 10-be. Az U21-es válogatott kulcsembere, aki tavaly a felnőttek között is több lehetőséget kapott, a legjobb fiatal játékosnak járó Peter Dubovský-díjra is esélyes, rajta kívül Matúš Bero (Trabzonspor) és Nikolas Špalek került be a legjobb háromba.

A legjobb edző Ján Kozák szövetségi kapitány, Pavel Hapal U21-es szövetségi kapitány és Adrián Guľa, a zsolnaiak mestere közül kerül ki.

A Fortuna Liga legjobb játékosa a zsolnai Filip Hlohovský lett 59 ponttal, a bajnok trencséniek gólvágója, Matúš Bero úgy lett második, hogy az év másik felét már Törökországban töltötte, a harmadik helyen pedig a szintén zsolnai Michal Škvarka zárt.

Az Év futballistája-gálaestet március 21-én kedden rendezik a pozsonyi Refinery Galleryben, a szurkolók addig a sport.sk weboldalon szavazhatnak a közönségdíjasra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?