Mára jelentősen csökkent a bulik száma

<p>Évekkel ezelőtt a bulizás fontosabb volt számára a tenisznél, ma már azonban tudja, mikor lehet kiereszteni a fáradt gőzt. Minden évnek úgy vág neki, hogy a top 100-ba kerülés a cél, de most inkább a játéka fejlesztésére koncentrál, azzal az eredmények is jönni fognak. A hétvégi Szlovákia&ndash;Magyarország Davis-kupa-mérkőzés előtt Fucsovics Mártonnal, a magyar teniszválogatott első számú játékosával beszélgettünk.</p>

Mit vár a szlovákok elleni mérkőzéstől?

Győzelmet várok, de nagyon nehéz mérkőzés lesz. A szlovákoknál játszik Kližan is és Lacko is, úgyhogy nehéz dolgunk lesz, de úgy gondolom, ha jól játszunk, meglepetést okozhatunk.

Kližan és Lacko nem volt ott a tavalyi budapesti összecsapáson, ahol Szlovákia 3:0-ra nyert, és ennek köszönhetően szeptemberben a Világcsoportba kerülésért játszhatott. Mennyire ismeri a szlovákok két legjobbját?

Kližannal még nem játszottam, de láttam már néhány ATP-tornán játszani, élőben is. Lackóval játszottam egy challenger-tornán, ahol döntő szettben nyertem. Őt több versenyen láthattam, ismerjük az egész csapatot.

A ranglistahelyezések alapján Szlovákia az összecsapás favoritja. Mi lehet esetleg a magyarok titkos fegyvere?

Szerintem az lehet az erősségünk, hogy mi az esélytelenek nyugalmával tudunk játszani, nincs veszítenivalónk. Nagyon erős a második játékosunk, Balázs Attila, aki sérülésből tért vissza, és most nagyon motivált, nagyon jó erőben van. Bízok benne, hogy ő is meg tudja lepni az ellenfelet.

Amikor ismét összesorsolták a magyar válogatottat Szlovákiával, mi volt a reakciójuk?

Hát, nem örültünk neki, inkább nevettünk, hogy megint pont velük játszunk…

A barátok, családtagok készülnek Pozsonyba? Lesz magyar szurkolótábor az NTC-ben?

Szerintem nagyon sokan fognak jönni. Nekem az egész családom, a barátnőm és az ő családja is készül, és a többi csapattagnak is sok ismerőse tervezi, hogy eljön Pozsonyba.

Miloš Mečíř, a szlovákok kapitánya azt mondta, attól tart, önnek jobban fekszik a kemény borítás, mint a salak, amelyen tavaly Budapesten játszottak.

Valóban, nekem jobban megfelel a kemény pálya. Remélem, ezen a hétvégén minél jobban el fogom találni a labdákat.

Miben lehet ez a mérkőzés más, mint a tavaly nyári, a borítástól eltekintve?

Szerintem pont a borítás miatt lesz más. Nekem a salakpálya annyira nem feküdt, nagy melegben játszottunk, másnapra viszont nagyon elromlott az idő, megváltoztak a körülmények. Én jobban szeretek fedett pályán, kemény borításon játszani, ezért nekem az NTC borítása mindenféleképpen kedvezni fog.

Általában a házigazda csapat az első számú játékosának igényeihez igazodva szokott borítást választani, hiszen ő három pontot is hozhat a csapatnak. Budapesten miért nem így volt?

Nehéz erre a válasz. Tavaly az izraeliekkel játszottuk az első mérkőzést, ellenük az volt a taktika, hogy mindenképpen salakon játsszunk, mivel az nekik nagyon nem felelt meg. Majd nyárra már úgyis bentmaradtunk a csoportban, így maradtunk a salaknál, így volt a legegyszerűbb megrendezni a meccset.

Decemberben változás történt a magyar csapat élén, Kuhárszky Zoltán helyett Köves Gábor a kapitány. Változott valami ezáltal?

A hangulat mindig is jó volt, most is az. Kicsit még furcsa, hogy új kapitányunk van, de nagyon jól kijövünk, mindent meg tudunk beszélni. Az edzések is jól mennek, minden jól működik.

A sajtótájékoztatón is elhangzott az a kérdés, amelyet saját bevallása szerint nagyon gyakran megkap: mi az oka annak, hogy a magyar teniszezők juniorként szép sikereket érnek el, de nem tudják ezt átvinni a felnőttek közé. Azt mondta, nem tudja a választ, de akkor próbáljon csak az első felére felelni. Mi a titka annak, hogy a magyar teniszezők a korosztályos versenyeken olyan jól szerepelnek?

A 18 év alattiak között sok tehetséges játékosunk van, ami egy bizonyos korig elég. Utána fel kell lépni a felnőttek közé, de szerintem nincs annyi olyan edző Magyarországon, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezne ehhez a váltáshoz. Szerintem ez hiányzik a legjobban. Remélem, hogy az Australian Open junior tornáját most megnyerő Piros Zsombornak és a korosztályában világelső Valkusz Máténak könnyebb dolga lesz úgy, hogy én már négy éve ott vagyok az első kétszázban. Sokat szoktunk együtt edzeni, amikor lehet, akkor segítek nekik. Ami pedig engem illet: 25 éves leszek, szerintem nem vagyok semmiről lekésve. Versenyről versenyre járok, remélem, egyszer sikerül odaérni.

Van konkrét célkitűzése, hogy mikorra szeretne bekerülni az első százba?

Minden évre ezt tűzöm ki magam elé. Most az edzőmmel inkább azon vagyunk, hogy a játékom fejlődjön, és az eredmény úgyis fog jönni.

Úgy tűnik, a top 100 egyfajta lélektani határ, több teniszező is hosszabb időre megreked a kapujában. Miért olyan nehéz átlépni ezt a határvonalat?

Tényleg olyan, mintha egy fal lenne előttünk. Ez tényleg lélektani dolog, el kell hinni magamról, magunkról, hogy mi is ott lehetünk.

Négy évvel ezelőtt egy emlékezetes interjúban beszélt arról, hogy a bulizás az élete szerves részét képezte. Mostanra megkomolyodott?

Néha-néha mindenkinek szüksége van arra, hogy kiengedje a fáradt gőzt. Szerencsére már eljutottam arra a szintre, hogy ezeket a szórakozásokat, bulikat jól be tudom osztani. Tudom, mikor fér bele, és mikor nem, és mára nagyon lecsökkent a számuk.

Úgy érzi, hogy a fiatal játékosok számára az is komoly gondot jelent, hogy rájuk kényszerítenek egy nagyon szigorú napirendet, és nem tudják kiélni magukat?

Igen, ez biztosan így van. A tenisz nagyon nehéz sportág, szerintem a világon az egyik legnehezebb, gyakorlatilag egész nap edzeni kell, egy héten hat napot, érthető, hogy néha lazítani is kell. Persze mindenki máshogy fogja ezt fel, de én úgy gondolom, mindenkinek jár a szórakozás, a fiatalság. Egyszer vagyunk fiatalok, de azért módjával kell bulizni.

Nem bánta meg utólag azt az időszakot? Nem szokott eszébe jutni, hogy talán már a top 50-ben lehetne, ha tizenévesként komolyabban veszi a teniszt?

Nem. Ilyesmin inkább nem is szoktam gondolkodni, mindig előre tekintek. Nem bánom a múltat.

Abban az ominózus interjúban arról is beszélt, hogy nem nagyon hisz a sportpszichológusokban. Változott azóta a véleménye ezzel kapcsolatban?

Ezt a mai napig így gondolom. Jobban szeretem a mentális dolgokat az edzőmmel vagy olyan valakivel megbeszélni, aki benne van a teniszben.

Ön szerint mitől keményebb sport a tenisz, mint a többi?

Ez egy egyéni sportág, minden tőled függ, minden rajtad múlik a pályán. Egy csapatsportban akkor is lehet nyerni, ha éppen egy konkrét játékosnak nem megy jól a játék, de a teniszben ez lehetetlen.

Mennyire támogatja a magyar szövetség a tehetséges játékosokat? Szlovákiában a Nemzeti Teniszközpont karolja fel az arra érdemes fiatalokat, működik hasonló rendszer Magyarországon is?

Igen, szerencsére nagyon sokat fejlődött a Magyar Teniszszövetség az utóbbi pár évben. Nagyon sokat segítenek a fiatal játékosoknak, és szerencsére még nekem is. Finanszírozzák az edzőmet, egy-két utazásomat. 18–20 éves korig nagyon jól fel van építve ez Magyarországon, szerintem ez a következő években meg is fog mutatkozni.

Ha már szóba hozta a finanszírozást: hányadik helytől éri meg a tenisz, amikor egy játékosnak már nem kell azon gondolkoznia, miből megy el a következő tornára?

Aki már az első 200-ban van, az már jó életet tud magának teremteni.

Akkor már ön is rendben van anyagilag?

Igen, teljesen a magam lábán állok.

Mennyire fontos egy játékosnak, hogy az országában legyenek rangos tornák? Budapest az utóbbi időben ismét magasabb összdíjazású tornákat is rendezhetett.

Ez nagyon fontos, szerintem ennek is köszönhető a magyar tenisz sikere az utóbbi években. Eleinte Futures-tornákat rendeztünk, tavaly már volt egy challenger-tornánk, most lesz két challenger és egy ATP-, illetve tíz Futures-torna. A fiatalok így otthon tudnak játszani, többen lehetőséget kaphatnak, így megjön a kedvük a teniszhez.

Önnek van példaképe?

Példaképem annyira már nincs, de szimpatikus Federer, Wawrinka és Djokovics, nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is.

Mit szól az Australian Open döntőjéhez? Mintha visszamentünk volna az időben, Federer játszott Nadal ellen.

Nagyon szurkoltam Federernek, és szerintem többen szorítottak neki, mint Nadalnak. Csak az ötödik szettet tudtam megnézni, mert pont edzésen voltam, de nagyon örülök neki, hogy sikerült nyernie. Ez egy óriási eredmény.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?