Már szándékosan is balhéznak a szurkolók

Szövegelés, rugdosódás, durva játék a pályán, zsidózás, tiltott zászló kiaggatása, lincshangulat a nézőtéren. Szóval igazán „hangulatos“ Fradi–MTK-t láthattunk vasárnap este.

Szövegelés, rugdosódás, durva játék a pályán, zsidózás, tiltott zászló kiaggatása, lincshangulat a nézőtéren. Szóval igazán „hangulatos“ Fradi–MTK-t láthattunk vasárnap este. Természetes, hogy ezek után folytatása lesz még ennek a mérkőzésnek, bár Muszbek Mihály, a liga igazgatója nem kívánt a fegyelmi tárgyalás elé menni.

„A rendőri és játékvezetői jelentés, valamint a tévéfelvétel alapján dönti el a fegyelmi bizottság, hogy kell-e büntetést kiszabni a rendező klubra” – mondta elöljáróban az igazgató.

Nos, a későbbiekben leginkább a kamerák által ugyan jóindulatúan eltakart, de ettől még feltűnt nyilas zászló jelenléte lehet érdekes, amely aligha legálisan került oda. Elvégre a szezon előtt minden transzparenst kötelező lepecsételni, márpedig ez a drapéria nem kapta meg az előírt passzust.

„Gondolom, ezt a zászlót becsempészték – mondta Muszbek Mihály. – Ha tiltott jelkép van rajta, akkor viszont el kell távolítani, ám ez nem a liga dolga. Azért van a rendőr a stadionban, hogy a törvények szerint járjon el.“

Igaz, a játékvezetőnek is illenék betartani valamiféle előírásokat. Hiszen emlékezhetünk, két éve immár kötelező félbeszakítani a meccset bármiféle rasszista vagy antiszemita megnyilvánulás esetén, és ha a közönség továbbra is ilyesféle szólamokkal él, akkor befejezettnek kell nyilvánítani a mérkőzést. Persze bíró legyen a talpán, aki ilyet mer tenni tízezer feldühödött emberrel a nyakán, de Dubraviczky Attila egy alkalommal Zalaegerszegen várt néhány percet, amíg a szemben álló felek abbahagyták egymás kisebbségi szidalmazását. Bede Ferenc most nem volt ilyen bátor, bár időnként jól hallhatóan zúgott a „Mocskos zsidók!”, miként a már korábbról ismert vonatos szlogen is felhangzott.

„Én nem hallottam ugyan ezeket a tévéből, de az a játékvezetőre van bízva, hogy ilyen helyzetben miként dönt – reagált erre a felvetésre a ligaigazgató. – Mérlegelnie kell, nincs megszabva, hogy iksz decibelnél félbe kell szakítani a meccset, annál kevesebbnél pedig még nyugodtan lehet futballozni. De nem is az elítélendő szólam volt a legborzasztóbb, hanem az a gyűlölködő magatartás, ami a nézőtérről aztán a két csapat futballistáira is átragadt“ – jellemezte az igen csúf helyzetet a liga igazgatója.

A nagy kérdés persze, hogy miként lehet megelőzni a hasonló eseteket, bár egy előrelépés már történt: mert még mindig jobb, ha a nézők csak verbálisan gyilkolják egymást, mintha igazából tennék, márpedig a szurkolói balhék az utóbbi hónapokban igencsak megcsappantak, igaz, a szurkolók is...

Hogy mégis milyen szankcióra számíthatnak a zöldek?

„A büntetésnek átgondoltnak kell lennie – mondta Muszbek Mihály. – Úgy vesszük észre, tendencia lesz, hogy a szurkolók némelyike szándékosan akar kárt okozni a rendező csapatnak, azért balhézik. Ezért kell nagyon vigyázni, hogy az ilyen álszurkolók miatt ne büntessünk igazságtalanul.“

Természetesen megkérdeztük a ferencvárosi rendőrkapitányságon is, hogy a hatóság miként avatkozott közbe, és történt-e előállítás.

„Igazán rendkívüli esemény nem történt – szögezte le Ormossy Attila kapitányságvezető. – Egyszer kellett a szurkolók közé menniük a kollégáimnak, de nem az Árpád-sávos zászlót vették le, hiszen annak kitűzése nem tilos. Ellenben volt ott egy nyilas zászló, és annak tartása tiltott önkényuralmi jellege miatt már bűncselekmény, és ennek a felemelőjét vettük ki a tömegből. Az úriembert eláállítottuk, és azóta szabadlábon védekezhet. Ennyi esemény volt, és bár ez sem hiányzott, egy Fradi–Újpesthez képest olcsón megúsztuk...“

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?