Manchesteri elcseszések

Rangadóval indult a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015/16-os idénye: a tavalyi döntős Juventus az angol bajnokság listavezetőjével, a Manchester Cityvel találkozott. A játékintelligencia döntött: az olaszok nyerték az idény első nagy meccsét.A mérkőzés előtt minden az angolok mellett szólt.

Rangadóval indult a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015/16-os idénye: a tavalyi döntős Juventus az angol bajnokság listavezetőjével, a Manchester Cityvel találkozott. A játékintelligencia döntött: az olaszok nyerték az idény első nagy meccsét.

A mérkőzés előtt minden az angolok mellett szólt. A City százszázalékos teljesítménnyel, 11:0-s gólkülönbséggel vezeti az angol bajnokság tabelláját – míg a Juventus három mérkőzés után mindössze egy ponttal áll a Serie A tabellájának hátsó felében. Anyagi téren sem egyenrangú a két együttes: az angolok idén nyáron mintegy kétszáz millió euróért vettek új játékosokat, miközben a Juventus elveszítette három legfontosabb emberét (Andrea Pirlo, Carlos Tévez, Arturo Vidal), a negyedik (Claudio Marchisio) pedig sérült.

Ehhez képest csak néhány olyan pillanat volt a találkozón, amikor a City nyeregben érezhette magát. Ez a hasonlat Vincent Kompanyra érvényes leginkább: a belga védő egyszerűen felkapaszkodott Giorgio Chiellini vállára, földre szorította (ez nem kis teljesítmény!), így a lefogott olasz fejéről a Juventus kapujába pattant a labda. A szlovén Skomina bíró szerint mindez gólt ért. Ezzel vezettek az angolok az 57. percben, majd néhány perccel később el is dönthették volna a mérkőzést, ha Raheem Sterling (63 millió euró) gurítását nem menti óriási bravúrral Gianluigi Buffon, akinek az első félidőben is volt egy hatalmas robinzonádja.

A Manchester City gólja felpaprikázta az addig is magabiztosan, de meglehetősen passzívan futballozó olasz csapatot. A Juventus váltott, és azonnal kiderült, hogy hol játszanak a dörzsöltebb futballisták. Előbb egy parádés Pogba-beadás után küldte kapuba a labdát az ötösre vetődő Mario Mandzukic, majd az álmélkodó kékmezes védők közül kilépve Álvaro Morata tekert a jobb sarokba – mindkétszer a kapufáról pattant a labda Joe Hart kapujába. Manuel Pellegrini kétségbeesetten cserélt, de ezúttal semmi sem jött be, a hajrában beküldött Kevin de Bruyne (74 millió euró) egy cselt sem mert megkockáztatni, Nicolás Otamendi (45 millió euró) pedig csak asszisztált Morata parádés góljához. Az utolsó tíz percet (mint ahogy a mérkőzés nagy részét) a Manchester City tétova passzolgatással töltötte a Juventus térfelén, mindenfajta kreativitás nélkül, egyedül egy távoli Yaya Touré-lövés miatt kellett tornásznia Buffonnak. Ha viszont az olaszok labdát szereztek, akkor Cuadrado és Dybala hosszú másodpercekre kivonta a játékszert a forgalomból.

Nem először történik ez meg a Cityvel. Hiába emelkedik ki a csapat az angol bajnokságból, a Bajnokok Ligájában csak szenved. Ötödször indult el a Bajnokok Ligájában, s az igazán nagy rangadókon rendre kiderül, hogy a csapat – kevés. A BL-mérkőzések listáját böngészve kiderül: a City elverte ugyan háromszor a Bayernt, de a bajorok számára már mindhárom mérkőzés tét nélküli volt a csoportmérkőzések utolsó vagy utolsó előtti fordulójában. Komoly, a továbbjutásról döntő meccset a Manchester City az elmúlt négy évben mindössze egyszer nyert: tavaly a csoportkör zárónapján idegenben győzte le a Romát, így jutott be a legjobb tizenhat közé. Ezen kívül csak vereségek vagy döntetlenek: a ManCity a csoportmérkőzések során képtelen volt legyőzni a Napolit, a Dortmundot és az Ajaxot. A Barcelonával kapcsolatos sztorit pedig ismerjük: ha a Manchester City továbbjut, akkor a nyolcaddöntőben jön a Barca, és a menetrend szerinti vereség (0:2, 1:2, 1:2, 0:1).

Az angol klubfutball mélyrepülése folytatódni látszik, hiszen kedden a másik manchesteri csapat, a ManUnited is kikapott Hollandiában, a PSV Eindhoventől. Memphis Depay betalált ugyan egykori csapata ellen, de a hazaiak fordítottak. A vereségnél is jobban fájhatott a United szurkolóinak Luke Shaw brutális sérülése, a belső védő kettős lábszárcsonttörést szenvedett (a bíró szerint nem történt szabálytalanság, a lábat törő Moreno később gólt fejelt, az UEFA pedig a meccs legjobbjának választotta).

Az igazi megtörést azonban az angol klubok produkálják, látványosan. Az előző három idényből kétszer a legjobb nyolc közé sem jutottak be angol csapatok, s ez a trend idén könnyen folytatódhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?