„Madari gyerek menjen haza a falujába”

madari birkózóklub

Tavaly év végén ünneplete megalapításának 60. évfordulóját a madari birkózóklub.
 

A madari birkózóklub múltja egészen 1959. decemberig nyúlik vissza. Megalapítója Margit Ferenc, aki a Privigyei Bányász Birkózóklub egykori elsőligás csapatának versenyzője volt, 1959-ben hazatért Madarra, és megalapította és vezette a birkózóklubot egészen 1970-ig, amikor is Kohút Milan vette át a madari birkózás irányítását. Ő két évig keményen dolgozott Margit Ferenc irányítása alatt, majd amikor 1961-ben a hajógyári tanonciskolába ment szakmát tanulni, a Spartak Komárom birkózószakosztályának lett a versenyzője, ahol Bohuš János edző egyengette további útjait. 


Katonaként is sportolt
Nem sokkal később Sztrecskó József, a kiváló birkózó megalapította a komáromi ČH birkózóklubot, és Milán oda igazolt. Ennek a klubnak a színeiben előbb megnyerte a járási, majd a kerületi ifjúsági bajnokságot, és néhány hét múlva súlycsoportjában már Szlovákia legjobbja volt. Katonaéveit a Dynamo Hradec Královéban töltötte, amely egy civil csapat volt. Csehszlovákiában akkor egyedüli katonaegyesületként a prágai Rudá Hvězda foglalkozott birkózással, szlovákiai srácnak oda szinte lehetetlen volt bejutnia. Virágh Istvánnak, a komáromi Slavia B.K. edzőjének az egész országban kapcsolatai voltak, neki is ő intézte el, hogy katonai szolgálata alatt is hódolhasson ennek a gyönyörű sportágnak. Így nem kellett két évet kihagynia, ami talán pályafutása végét is jelentette volna. 


Nem az Ostravának
A Dynamo csapatában, amely az országos csapatbajnokságban is a jobbak közé tartozott, František Maňásek volt az edzője. Ez a név Csehszlovákiában annyit jelentett, mint fociban Andrej Kvašňáké. A Dynamo színeiben, 1965-ben Havličkův Brodban Milán megnyerte az országos hadseregbajnokságot, ezzel rendesen megtépázta a prágai katonaegyesület domináns szerepét. A katonaévek letelte után válaszút elé érkezett, és még ma sem tudja úgy igazából, mi lett volna a helyes döntés. Csehszlovákia akkori legerősebb birkózóközpontjának, Ostravának a vezetői keresték meg, szerették volna, ha náluk folytatja. Elgondolkodott ugyan az ajánlaton, hiszen akkor Ostrava volt számára a birkózóvilág közepe, de aztán mégis úgy gondolta, egy madari gyerek menjen csak haza a falujába, mert ő sehol máshol nem tudná magát jól érezni. 


Komáromi sikerek
Virágh Pista hívása a komáromi Sláviához már nagyobb erővel bírt. A versenyzés mellett elvégezte az edzői tanfolyamot, így Virágh segédedzője is lett egyben. Közben nem feledkezett meg szülőfalujáról sem, hiszen rendszeresen kezdett foglalkozni a madari birkózótehetségekkel. Aztán 1975-ben a komáromi Slávia, Virágh István edző vezetésével és Máriási László elnökletével, elérte minden idők legnagyobb komáromi birkózósikerét. Megnyerve a szlovák csapatbajnokságot, feljutott az I. csehszlovák ligába. Az akkori csapatot olyan hírességek alkották, mint id. Pólya Ernő, Csoma András, Korim András, Kohút Milán, Kúr Géza, Knirs Imre, Atkáry József, Vizsgyák István, Jankovics Tibor, Mezei Sándor, Ember László, Zobák István, Tuchyňa Miroslav, Rozbroj Károly és Sklenár Peter, a későbbi klubelnök. 
 

madari birkózóklub

Pozsonyi váltás
Két évig tartott a komáromi diadalmenet ebben a bajnokságban, de aztán búcsút kellett venni a legmagasabb országos bajnokságtól. Ekkor a pozsonyi Lokomotíva hívta Milánt soraiba. Három évig volt a pozsonyi csapat edzője és versenyzője egy személyben, csapatának legjobb helyezése a tabella negyedik helye volt a legmagasabb országos bajnokságban. Mint versenyző azonban egyéniben országos bajnokságot nyert. A Lokiba sem ment egyedül, magával vitte a két madari tehetséget, Szete Lászlót és Madarász Zoltánt, akik az országos bajnokság döntősei voltak.


Építkezési felügyelő
Újabb nagy változás volt az életében, hogy 1982-ben mint a pozsonyi Priemstav dolgozóját a Szovjetunióba küldték ki építkezési felügyelőnek. Milán azonban feltételhez kötötte kiküldését. Csak abban az esetben volt hajlandó vállalni, ha vállalata biztosítani tudja számára a birkózási lehetőséget. Ennek nem látták semmi akadályát, így nem sokkal később már a szaratovi körzetben lévő Jersov városában tevékenykedett. Mint versenyző és mint a diákcsapat edzője. Milán itt sem tagadta meg önmagát, és előbb megnyerte a szaratovi körzet bajnokságát, majd a Szovjetunió bajnokságán bronzérmet szerzett. Neki megadatott az a szerencse, hogy olyan versenyzőkkel állhatott fel a dobogóra, mint például Valerij Korban, olimpiai bajnok és többszörös világ- és Európa-bajnok. 


Újra otthon
Hazatérve a Szovjetunióból a komáromi Slavia tornatermébe vezetett az útja. Néhány évig még tette a dolgát a Slaviában, aztán 1998-ban végleg úgy döntött, hogy csak és kizárólag a madari tehetségekkel fog dolgozni. Kilencszer vett részt a veterán világbajnokságon, amelyeken az egy ezüst- és két bronzérem mellett háromszor végzett a negyedik helyen. Kohútot a szakági szövetség, majd az oktatásügyi miniszter az utánpótlás-nevelés terén elvégzett több évtizedes munkáját értékelve kitüntetésben részesítette. 


Focistákból birkózó
„Kezdetben nehéz körülmények között edzettünk, egy 15x5 méteres helyiség állt rendelkezésükre, majd az alapiskolában, kultúrházban gyakoroltunk. Az első birkózók közül kiemelt tehetségek voltak: Szuri Albert, Pinke Béla, Takács Ernő,Kuszala József, Ladányi Márton. Sok labdarúgó is sikeres birkózó lett, mivel a focicsapatot is Margit Ferenc edzette, aki maga is kiváló kapus volt. Egyre népszerűbb sportág lett a birkózás a községünkben, így a 70-80-as években már kimagasló birkózóink is voltak: Szuri Dezső, ifj. Margit Ferenc, Szente István, Varga Péter, Szente László, Madarász Zoltán, aki a pozsonyi Lokomotíva csapatában is versenyzett” – emlékezett vissza a régmúltra Kohút.


Rengeteg tehetség
A 90-es években is nagyon sok tehetséges birkózót sikerült kinevelniük. Országos bajnokságot nyert Répás Róbert, Csicsó Tibor, Pavelka Márió, Pavelka Nikolasz, Paradi Ferenc, Tóth Gergely, Csicsó Zoltán, Marcinkó Nikolasz. Európa- és világbajnokságon sikeresen szerepeltek: Sluka István, Kovács Nikolasz, Megály Attila, Paradi József, Papp Lajos, Lakatos Nikolasz, Kajtár Sándor. Az országos bajnokságokon számtalan dobogós helyezést nyertek, például Mácsodi Tamás, Édes Sándor, Édes Dávid, Szlávik János, Szabó Bence, Uhlík Krisztián, Csicsó Kevin, Csicsó Adrián, Tóth Dávid, Csicsó Tibor, Pavelka Márió, Pavelka Nikolasz, Füsi Ferenc, Csicsó Zoltán, Tóth Dávid, Regály Arnold, Bak Roderik, Rencés Norbert, Rencés Krisztián, Édes János.
A lányok közül a válogatottban szerepelt Kurucz Anna, Kovács Vanessza, Kurucz Mária, országos bajnok pedig Janovics Petra, Janovics Mónika, Galbavy Stefánia volt.
A birkózást népszerűsítette a Polgármester-kupa megrendezése is, amelyen olyan neves vendégek is részt vettek, mint Polyák Imre vagy Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó.


Szomorú jelenkor
A madari birkózók utolsó nagy sikereiket 2016. november 12 -én Somorján érték el az idősebb diákok kötöttfogású országos bajnokságán. A birkózóklubot három versenyző képviselte Kovács László edző vezetésével. Mind a hárman dobogós helyezést értek el. A 73 kg-os súlycsoportban madari házi döntőre került sor, melyben Kovács Nicolas és Kajtár Sándor küzdöttek meg az aranyéremért. A párharcból végül Kovács Nicolas került ki győztesen, ezzel megszerezve sorrendben ötödik bajnoki címét.
2016 végén a 60 éves, neves hagyományokkal bíró birkózóklub, amely országos és nemzetközi vonatkozásban is jelentős és kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet(ett), gazdasági és egyéb okok miatt megszűnt.

Miriák Ferenc

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?