Ma DAC–Slovan – több mint derbi

<p>Telt ház előtt fogadja ma (15.30) a DAC a pozsonyi Slovant a labdarúgó Fortuna Liga 26. fordulójában. Ez a meccs több mint egy átlagos derbi, mindkét oldalon elképesztő érzelmeket mozgat meg, főleg a 2008-as szurkolóverés óta.</p>

Határtalan szenvedély – ez lett a DAC futballklub új hivatalos szlogenje. A Slovan elleni rangadó iránti érdeklődés pontosan mutatja, mit is jelent ez: a legnépszerűbb szlovák csapat elleni összecsapásra Magyarországról, Székelyföldről és Kárpátaljáról is érkeznek érdeklődők.

Az újjáépülő stadion jelenlegi kapacitása 7000 fő, a jegyek már egy hónapja elkeltek, a fanklub látványos koreográfiával készül.

Soha többé verést!

A fokozódó várakozás összevethető azzal, ami a 2008. november 1-jei DAC–Slovant előzte meg. A dunaszerdahelyiek hosszú idő után kerültek vissza az élvonalba, s az volt az első összecsapásuk a Slovannal. A stadion akkori hivatalos befogadóképessége 6100 fő volt, de becslések szerint több mint tizenötezren szorongtak a lelátókon.

Maga a meccs azonban utólag teljesen mellékessé vált. A 17. percben a rohamrendőrök rátámadtak a magyar szurkolókra, de azóta sem nyert bizonyítást, hogy bármi olyan rendbontás történt, ami a kemény közbeavatkozást indokolhatta volna. A mérkőzés húsz percig szünetelt, a brutális rendőrattak után a helyszínen 25 embert kellett ellátni, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek. Egyiküket, Lengyel Krisztiánt, aki életében először járt meccsen, mentőhelikopter vitte el, maradandó károsodásai lettek.

Bármekkora érzelmeket mozgat is meg egy DAC–Slovan, reméljük, még csak hasonló pillanatokat sem kell többé senkinek átélnie.

Rémhírek Boženáról

Az nb1.hu portál néhány napja közzétette, hogy a szlovák rendőrség a DAC–Slovanon akár a zavargások felszámolására, tömegoszlatásra tervezett többtonnás Božena önjárót is bevetheti.

Ez gyakorlatilag rémhírterjeszés, mivel a Božena Riotot 2010-ben mutatták be, s most azért került ismét az internetes érdeklődés középpontjába, mert Angliában felfigyeltek rá, és a Daily Mail a közelmúltban leközölt egy cikket róla. Ez azonban semmilyen módon nem függ össze a DAC–Slovannal.

„A Božena egyelőre nincs rendszeresítve a rendőrségnél, és nem tudok róla, hogy valaha is használták volna már” – mondta lapunk érdeklődésére Both Péter dunaszerdahelyi rendőrkapitány. Így tehát senkinek nem kell attól tartania, hogy összefut Boženával Dunaszerdahely utcáin, a rendőrkapitány elmondása szerint vízágyúk bevetésével sem számolnak. Azt nem árulta el, pontosan hány rendőr teljesít majd szolgálatot a mérkőzés előtt és alatt: „Megpróbáltuk a megfelelő létszámú rendőrállományt kivezényelni, hogy minden esetleges rendbontást azonnal kezelni tudjunk.”

Gólérzékeny Slovan

A táblázat 7. helyén álló DAC kilenc mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, utoljára tavaly ősszel éppen a Slovantól kapott ki Priskin Tamás góljával 1:0-ra. Tavasszal azonban eddigi öt bajnokijukból csak egyet nyertek meg a sárga-kékek, négyszer döntetlent játszottak.

A második helyezett Slovan remek formában várhatja a meccset, tavasszal hat bajnoki meccsből ötöt megnyert, egyszer döntetlenezett, és a kupában is ott van a legjobb négy között.

„Csak dicsérni tudom a Slovant, rendkívül gólérzékenyek a támadóik” – nyilatkozta az ellenfélről László Csaba, a dunaszerdahelyiek vezetőedzője. Az égszínkékek nyolc tavaszi tétmeccsükön 19 gólt lőttek, Priskin Tamás egymaga hetet, ötöt a bajnokságban, kettőt a kupában. A magyar válogatott támadó a Fortuna Ligában eddig tíz gólnál jár.

„Ha gólt lőnék a DAC-nak, ugyanúgy nem ünnepelném, mint a dunaszerdahelyiek ellen elért korábbi találataimat sem. De gólt akarok rúgni, nagyon fontos lenne számunkra a győzelem” – mondta lapunknak Priskin. A Slovan nagy versenyfutásban van a bajnoki címért, immár csak hét pont a hátránya a zsolnaiakkal szemben, ezért nem akarnak megengedni maguknak semmilyen megingást.

Energia és adrenalin

A dunaszerdahelyiek utoljára három hete játszottak bajnoki meccset, mert a Myjava kilépése miatti szabadnapjuk épp a válogatott szünet utáni hétvégére esett.

„Ez előny is lehet, és hátrány is – mutatott rá László Csaba. – Én annak vagyok a híve, ha folyamatosan játékban van a csapat, de ez most így jött ki. Remélem, a kihagyás nem törte meg a lendületünket.”

A sárga-kékek a válogatott szünet alatt a Zalaegerszeg háromcsapatos stadionavató minitornáján léptek pályára, ahol a harmadik helyet szerezték meg a hazaiak és a Sturm Graz mögött. A játékosok már ki vannak éhezve egy tétmeccsre.

„A legfontosabb, hogy a felgyülemlett energiákat, adrenalint a megfelelő mederbe tereljük. Egy ilyen derbin könnyen becsúszhat egy sárga vagy piros lap, oda kell figyelnünk, hogy ez ne történjen meg” – tette hozzá a vezetőedző.

A szurkolók által űzött-hajtott DAC ellen Priskin is nehéz meccsre számít: „Harcos mérkőzés lesz, százszázalékosan oda kell tenni magunkat. Az fog nyerni, aki jobban akarja a győzelmet.”

A találkozót az RTVS mellett az M4 Sport is élőben közvetíti, ennek Priskin különösen örül: „Magyarországon élek, sok a barátom ott, örülök, hogy ők is láthatják a meccset.”

Mervó még nem fitt

A korábbi meccsek alapján a DAC fő problémája a helyzetkihasználás, László Csaba is többször rámutatott erre. Az azonban biztos, hogy egyelőre nem mutatkozhat be Mervó Bence, aki közvetlenül a leigazolása után szenvedett fáradásos törést. Bár eleinte úgy tűnt, a Slovan elleni rangadóra felépülhet, mostanra eldőlt, hogy még legalább egy hétre szüksége van.

A középcsatár Pavol Šafranko azonban lőtt már gólt a Slovannak, júliusban még a Podbrezová színeiben talált be, és a közép-szlovákiaiak 2:0-ra meg is nyerték azt a meccset.

A DAC utoljára 2015. március 15-én idegenben nyert a Slovan ellen, hazai pályán legutóbb 2011 szeptemberében tudta legyőzni az ősi riválist.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?