Ma a csoportelsőség a tét

<p>Simán meglett a középdöntő a magyar női kézilabda-válogatottnak a Horvátországgal közösen rendezett Európa-bajnokságon: Tomoriék 29:23-ra nyertek Lengyelország ellen, s ma a csoportelsőségért meccselnek a spanyolokkal.</p>

BŐD TITANILLA

Kedden Győrben kiderült, lehet infarktus nélkül is abszolválni egy női kézilabdameccset. Kár, hogy a magyarok egyértelmű győzelmét nem látta telt ház, az ötezres csarnokban csak 3500 néző volt kint.

Tájainkon

a jegyárpolitika

mindig érzékeny téma: a szervezők azzal érvelnek, hogy egy világszínvonalú sporteseménynek meg kell kérni az árát, az átlagember meg azzal, hogy a havi költségvetésből nem jut fejenként 50 euró a kézilabdára. A győri meccsekre szóló legolcsóbb háromnapos bérlet 13 000 forint volt (kb. 43 euró), a legolcsóbb napijegy 4900 forint (16 euró), de ez a kategória a spanyolok elleni meccsre is elfogyott már, és a 7900 forintos (25 euró) jegyeket is eladták. A 15 900 forintos (52 euró) és a 9900 forintos (32 euró) belépőkből azonban még lehet venni…

A hírek szerint a lengyelek elleni mérkőzés előtt a szervezők megpróbálták last minute áron értékesíteni a jegyeket, de nem túl sok sikerrel – aki nem helybeli, annak a meccs délutánján már nehéz megoldani az utazást. Mindenesetre vállalkozó szelleműek ma is próbálkozhatnak, ki tudja, mit hoznak a mérkőzés előtti utolsó órák.

A második csoportmeccsen jól érezhették magukat a drukkerek, már nyoma sem volt az oroszok elleni kezdeti zavarodottságnak – a magyar válogatott ezúttal

káprázatosan kezdett,

s gyakorlatilag az első félidőben eldöntötte a meccset. A lengyelek csak nyolc percig tudták tartani a lépést (ekkor vezettek még 3:2-re), aztán beindult a magyar henger. Az első meccsen elég bizonytalan Szucsánszki sokat vállalkozott és nagy gólokat lőtt, Kovacsics Anikó most is energiabombaként játszott, Tomori pedig igazi csapatkapitány módjára a hátán vitte a csapatot. A Fradi átlövője elképesztően markánsan jelen volt a pályán támadásban és védekezésben is, elképesztő tűzzel, mégis higgadtan kézilabdázott.

A nagy magyar előnyhöz azonban még

Kiss Éva bravúrjai

is kellettek – a Fehérvár kapusa az első félidőben csak öt gólt kapott (egy hetesre Bíró Blanka állt be, egyszer meg emberhátrányos helyzetben a vészkapus Bulathnak kellett beszaladnia a kapuba), 54 százalékos hatékonysággal védett. Ezért is lehetett a szünetben az előny 14:7 Magyarország javára.

„Az első félidőben nem ismertem a csapatomra. A másodikban már igen, csak addigra elment a meccs” – foglalta össze a mérkőzést Kim Rasmussen, a lengyel válogatott dán szövetségi kapitánya.

Mert ugyan a lengyelek a második félidőben valamennyit ledolgoztak a hátrányukból, igazán feljönni nem tudtak. Tomori ugyan kapott egy nagyot, és mivel nem kellett kockáztatni, az utolsó húsz percet már a padról nézte, de így is volt, aki szállítsa a gólokat:

a beálló Mayer Szabina

hatszor kapta meg a labdát a hatoson, hatszor fordult kapura, és hat gólt szerzett. Mindebben óriási érdeme van Planéta Szimonettának is, aki remek passzokkal látta el Mayert.

„Vezettünk 20:10-re is, de ennek a hatgólos győzelemnek is nagyon örülök, mert ez ennek a csapatnak az első diadala egy nagy tornán. A második félidőben azért jöhettek fel a lengyelek, mert a lányok elfelejtették, hogy egy olyan ellenféllel állnak szemben, amelynek már nincs veszítenivalója, ezért bátran játszhat” – mondta Németh András szövetségi kapitány.

A magyar válogatott ezzel a győzelmével már bejutott a középdöntőbe. „Már ott vagyunk a második helyszínen, s most

a harmadik helyszínért

kezdünk harcolni” – jelentette ki Németh András, utalva arra, hogy a középdöntős küzdelmeket Debrecenben, a legjobb hat együttes helyosztóit pedig Budapesten rendezik. A magyarok mindhárom városban pályára akarnak lépni.

A mai nap döntő fontosságú lesz a torna későbbi alakulását illetően: az orosz–lengyel összecsapáson eldől, ki csatlakozik a spanyolokhoz és a magyarokhoz a középdöntőben, vagyis melyik csapat elleni pontokat viszik tovább. A magyarok szempontjából ezért a lengyel győzelem lenne kedvezőbb.

Este (20.30) pedig következik a harc a csoportelsőségért a spanyolokkal. Az egymás elleni tétmérkőzések magyar fölényt mutatnak, az eddigi 11 találkozóból hatot nyertek a magyarok, és csak egyet a spanyolok, négy pedig döntetlennel végződött. A tavalyi vb nyolcaddöntőjében 28:21-re nyert a magyar válogatott, a két évvel ezelőtti Eb-n pedig az alapcsoportban 32:31-es magyar sikerrel végződött a meccs, ez akkor szintén csoportelsőséget ért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?