Lewandowski négyszer, Ronaldo egyszer

<p>A második német–spanyol BL-elődöntő is fölényes német sikert hozott, érik a Bayern–Dortmund finálé a labdarúgó Bajnokok Ligájában.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Ki gondolta volna két nappal ezelőtt, hogy a Bayern München 4:0-ra legyőzi a Barcelonát a BL elődöntőjének első mérkőzésén? Ezek után aztán szinte meg sem lepődtünk azon, hogy szerdán a másik német–spanyol BL-elődöntőben is lenullázzák a spanyolokat. A Dortmund 4:1-re megverte a Real Madridot, s ezzel hatalmas lépést tett a Bajnokok Ligája döntője felé.

Ezúttal nem volt akkora különbség a két csapat között, mint Münchenben, de a Dortmund is nagyon meggyőző játékot mutatott. A közönség eksztázisban tombolta végig a második félidőt, még az sem zavarta őket, hogy a mérkőzés előtti napon derült ki: kedvencük, Mario Götze nyártól éppen a Bayern Münchennél folytatja. „Minek nekünk Götze?” – kérdezhették a drukkerek. Minek is, ha ott van a csapatban Robert Lewandowski.

Robert Lewandowski ugyanis négy gólt rúgott a Realnak. A varsói születésű futballista ezzel minden idők legeredményesebb lengyel játékosa lett a Bajnokok Ligájában (11 gólos), s az idei szezonban már tíz találatnál jár. Kivételes a helyzetfelismerő képessége, a Madridnak három egészen különböző gólt lőtt. Bevetődve, külsővel a rövid sarokba, a léc alá bikázva – mindig éppen úgy oldja meg az előtte adódó helyzeteket, ahogy kell. Bizonyos szempontból könnyű dolga van, a vérében van a sport: édesapja lengyel dzsúdóbajnok volt, emellett a második ligában futballozott. Édesanyja és lánytestvére röplabdázott, a menyasszonya pedig 2009-ben bronzérmet nyert a karate-világbajnokságon. Lewandowski a négyessel klubrekordot is döntött: korábban Borussia Dortmund-játékos még csak mesterhármasig sem jutott a BL-ben.

A Dortmund sikere persze nem csak a lengyelen múlott. A Borussia tökéletes csapatszelleme és közönsége a siker igazi kulcsa. Küzdeni tudásból a BVB már a Málaga ellen is bizonyított, és a szerdai, Real Madrid elleni találkozón is össze kellett kapniuk magukat. Az első félidő hajrájában Cristiano Ronaldo Mats Hummels bődületes hibája révén egyenlített – a szünet után a Dortmund mégis turbófokozatba kapcsolt, és lelépte a királyiakat.

„Az egész csapat jól játszott, kivéve engem” – nyilatkozta önkritikusan Hummels, és ezzel mindent megtudtunk a dortmundi sportetikáról. Ebben egyébként José Mourinho is sokat fejlődött, a portugál a meccs után elismerte, hogy a Dortmund ilyen arányban is jogosan nyert. „A jobbik csapat győzött, a Dortmund egyénileg és csapatszinten is jobb volt, megérdemelte a sikert” – elemzett a találkozó után a portugál edző, aki szerint a Realnak még van esélye a továbbjutásra. Valami azt súgja, hogy ez csak a kötelező szöveg volt a részéről. Mourinho igazán peches, sorozatban ez lehet a harmadik idény, amikor a Bajnokok Ligája elődöntőjében búcsúzik a Real Madriddal. Érdekesség, hogy a Dortmund mellett a mostani négyes két másik tagja (2011-ben a Barcelona, 2012-ben a Bayern) ejtette ki a Mourinho-féle Realt a sorozatból.

A BL-elődöntők első két mérkőzése alapján úgy tűnik, vége annak a korszaknak, amikor egész Európa remegve várja a soron következő El Clásicót. A Bayern és a Dortmund elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Kellett ehhez az alaposan újjászervezett német futballutánpótlás: beértek azok a futballisták, akik négy-öt évvel ezelőtt sorozatban nyerték az Eb-címeket a maguk korosztályában. Kellett ehhez a német futballfelfogás: a Bayernnél és a Dortmundnál is a megalkuvás nélküli támadófocira esküsznek. És – lássuk be – kellett ehhez a spanyol gigasztárok ellustulása. „Borzalmas volt a hozzáállásunk” – mondta a Real Madridról és saját magáról Sergio Ramos, a spanyolok csapatkapitánya. Talán itt van a kutya elásva, a hozzáállásnál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?