László Csaba Skóciából is figyeli a DAC-ot

László Csaba

László Csaba november elejétől a sokkal szebb napokat látott skót második vonalbeli Dundee United labdarúgócsapatát irányítja. Az ötvenhárom esztendős mesterrel, a DAC korábbi vezetőedzőjével beszélgettünk.

Hogyan került újra Skóciába? A Dundee Uniteden kívül máshonnan is megkeresték?

A skót klubon kívül két konkrét ajánlatot kaptam. Az egyik a román élvonal újoncától, az erdélyi sepsiszentgyörgyiektől érkezett, a másik pedig az erdőháti senicaiaktól. Bevallom, székely edzőként sokat hezitáltam a sepsiszentgyörgyiek felkérésén, szerettem volna segíteni a kiesőzónában álló csapatnak, csakúgy, mint egy éve ezt a DAC-nál is sikeresen megtettem. Végül a Skóciában élő családom miatt a Dundee Unitedet választottam, és 2019 júniusáig szóló szerződést írtam alá. Egyébként vonzó volt a senicai megkeresés is, a tulajdonosváltás előtt álló egyesület jövendő osztrák mecénása tárgyalt velem.

A patinás skót klub – amely 1983-ban BEK-elődöntős, 1987-ban pedig az UEFA-kupában döntős volt – nyilván azért szerződtette, hogy a csapat visszajusson az élvonalba.

A szigetországban a Celtic és a Glasgow Rangers külön kategóriát képvisel, de utána a Hibernian, Hearts, Aberdeen, Dundee United négyes következik. Tehát komoly hírneve van az egyszeres bajnok (1983), kétszeres Skót Kupa-győztes (1994, 2010) egyesületnek, amely második éve a Championshipben játszik. Nem csoda, hogy mindenki ellenünk akar bizonyítani. A St. Mirrennel különcsatát vívunk az élvonalbeli szereplésért, bízom benne, hogy mi leszünk a sikeresebbek.

Eddig vezették a tabellát, de mivel szombaton, a pálya alkalmatlansága miatt a félidőben a bíró félbeszakította a meccset, így ismét a St. Mirren állt az élre. Annyira rossz volt a talaj?

Craig Thompson játékvezető a meccs előtt úgy döntött, hogy a harmadik helyen álló Queen of the South műfüves pályáján lehet csak futballozni, ezért útjára is indult a labda, és le is játszottuk az első félidőt. A szünet után aztán a bíró megvizsgálta a talajt, úgy döntött, a második félidőre már nem kerülhet sor, mert egyes részeken felfagyott a pálya, csúszós lett, így balesetveszélyes és futballra már nem alkalmas. Így az egész meccset újrajátsszuk.

Nem lesz furcsa, hogy hosszú idő után ismét a kispadon tölti a karácsonyi és az újévi ünnepeket?

Ez Nagy-Britanniában normális, így annak idején a Hearts edzőjeként is fontos meccseket játszottunk december végén, illetve január elején. Ezúttal is így lesz, 23-án a Livingstont fogadjuk, 29-én pedig a legnagyobb riválisnak számító St. Mirren otthonában lépünk pályára. Majd január másodikán a sereghajtó Brechint látjuk vendégül. Tehát nincs megállás, pedig egy kis szünet jól jönne, hiszen indul az átigazolási időszak, eléggé szűkös a keretünk, mert sérülések, betegségek és eltiltások is hátráltatnak bennünket.

Három győzelem és egy döntetlen az eddigi mérlege. Milyen a skót Championship?

Nagyon kiegyensúlyozott a pontvadászat, nem mehetünk neki egyetlen mérkőzésnek sem úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ebben a bajnokságban bármelyik gárda legyőzheti a másikat, úgyhogy nagyon óvatosnak kell lennünk, különösen hazai pályán. A játékosaim bíznak egymásban, ez nagyon fontos. Egészen más stílusban játszanak a csapatok, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. Sokkal fizikálisabb és gyorsabb a foci, nagy a hajtás, rengeteg a kemény párharc. Vannak olyan összecsapások, amelyeknél még én is becsukom a szemem. Hozzáteszem, nincsenek alattomos belemenések, csak a sziklakemény ütközések. Rengeteg a beívelés és a fejpárbaj. Mi próbálunk focizni, de az ellenfeleink nem nagyon hagynak…

Érdekes
László Csaba

László Csaba

Született: 1964. február 13-én, Székelyudvarhelyen

Egykori posztja: középpályás

Klubjai játékosként: Székelyudvarhely FC, SpVgg Oberaussen, TuS Grevenbroich Ford Niehl Köln, Bayer 05 Uerdingen, Volán FC, BVSC

Klubjai edzőként: Ferencváros (2004–2005), a magyar válogatott másodedzője (2004–2005), Sopron (2006), Uganda – szövetségi kapitány (2006–2008), Hearts (2008–2010), Charleroi (2010–2011), Litvánia – szövetségi kapitány (2012–2013), MTK (2015–2016), DAC (2016–2017), Dundee United (2017–)

Tervez új erősítéseket?

Skóciában tiszta a kép, a tulajdonosok jóváhagyják a klub költségvetését, és ez szentírásnak számít. Csak akkor vásárolhatunk új játékost, ha valakit eladunk. A szigetországban nem vezetőedzőnek, hanem menedzsernek hívják a szakvezetőt, mert az ő dolga a futballisták adásvétele. Nekem tetszik ez a munka, járom az országot, és tehetségeket keresek, de nagyon észnél kell lenni. Mindenképpen szükségünk lenne egy minőségi belső védőre, valamint egy csatárra, remélem, sikerül megerősíteni a keretünket.

A magyar szövetségikapitányválasztás előtt az ön neve is felmerült. Mit szól a belga Georges Leekens kinevezéséhez?

Megtisztelő, hogy felmerült a nevem, csakúgy, mint székely kollégámé, Bölöni Lászlóé is. De ez gyorsan abban is maradt. Pedig sok pozitív visszajelzést kaptam, de konkrétan nem tárgyaltam az MLSZ vezetőivel. Már Dárdai Pál kinevezése előtt velem ijesztgettek, az elején még nagyon beleéltem magam, de azóta már reálisan nézem a dolgokat, és a legutóbbi választás előtt már nem is vettem komolyan a pletykákat. Természetesen, ha tényleg ajánlatot kapnék, magyar emberként ezt a legnagyobb megtiszteltetésnek tartanám, és azonnal rábólintanék.

Figyelte a DAC őszi eredményeit?

Természetesen, sőt, az interneten megnéztem a DAC valamennyi meccsét, ez a klub a szívem csücske. Nagyon jól éreztem magam Dunaszerdahelyen, ennyi szeretetet még a Ferencvárosnál sem kaptam. Örülök az együttes jó eredményeinek, ez azt is jelzi, hogy stábommal jó munkát végeztünk, így az új trénernek volt mire építeni, hiszen amikor átvettem a gárdát, az utolsó előtti helyen állt. Bízom benne, hogy a DAC kiharcolja az Európa Ligába jutást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?