Lancz Barbora remek formában várja az utolsó Eb-selejtezőket

kézi
Pozsony |

A héten eldől, ott lehet-e a magyar–osztrák–svájci közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságon a szlovák válogatott.

Már vasárnap megérkeztek a kézilabdázók a szlovák női válogatott pozsonyi miniedzőtáborába, ahol húsvéthétfőn kétfázisú edzésekkel készültek az Eb-selejtezősorozat kicsúcsosodására. Szerdán ugyanis (Németországban) Izrael vár rájuk, a továbbjutásról döntő, csoportzáró találkozóra pedig vasárnap Vágsellyén kerül sor Ukrajna ellen.

„Az Izrael elleni mérkőzés, remélem, segít a jó felkészülésben a vasárnapira. De persze nem vagyunk olyan állapotban, hogy megengedhessük magunknak lebecsülni az első ellenfelet sem, válogatottmeccsen egyébként is nehéz beszélni tartalékolós játékról” – mondta lapunknak Lancz Barbora, a mosonmagyaróváriak átlövője. 

A még mindig csak 21 éves játékos komoly sorozatterhelésből érkezett a nemzeti csapatba, az MKC-vel nemrég búcsúzott az európai kupaszerepléstől, az EL negyeddöntőjében a Gloria Bistritával szemben.

„Amikor  megtudtuk, kihez lesz szerencsénk a kieséses szakaszban, számítottunk rá, hogy egy erős, tapasztalt ellenfél következik. Respektáltuk a román csapatot, de bíztunk abban, hogy meg tudjuk csinálni, és valóra válik az álmunk, a négyes döntőbe jutás. A párharc előtti esélyek egyenlőek voltak, számítottunk rá, hogy nagyon sok faktor döntheti el a továbbjutást. A beszterceiek nem volt jobb csapat nálunk, de kevesebb hibát követtek el és a végjátékban eredményesebbek voltak, így ők örülhettek – mondta a végül két kétgólos vereséggel végződött találkozóról Lancz, akire az Eb-selejtezők után kulcsfontosságú meccs vár az NB I-ben, a tabellán két ponttal előttük álló DVSC-hez látogatnak a gyakorlatilag a harmadik helyről döntő bajnokira. – Egyelőre a válogatottmeccsekre fókuszálok, de hazudnék, ha azt mondanám, nem motoszkál a fejemben ez a rangadó, és gondolom, így vannak vele csapattársaim is. Tudjuk, hova utazunk majd és milyen erőt képviselnek a debreceniek, akik a Bajnokok Ligájában is kiváló eredményeket értek el, de biztosak lehetnek benne, hogy nem feltett kezekkel fogunk odautazni.”

Lanczon biztos, hogy semmi nem fog múlni, az utolsó három tétmeccsén összesen 16 gólt dobott. 

„Szerencsésnek tartom magam, hogy kiváló klubcsapat, az MKC játékosa vagyok. Sokat tanultam itt, mert van kitől: a tapasztalt csapattársaimtól és a szakmai stábtól is, akik nagy nyomást helyeznek mindenkire a céljaink elérése, de a játékosok fejlődése miatt is. Nincs könnyű dolgom, de mindennap nagyon keményen dolgozom. A csapat sikerei, a jó teljesítmény, a góljaim, de az elismerések is nagy örömet tudnak szerezni” – tette hozzá Lancz. 

A szlovák válogatottban is hasonló szerep szokott rá hárulni, már csak azért is, mert Jorde Duenas szövetségi kapitány dolgát ismét nehezítik a sérülések. Ezúttal két dunaszerdahelyi kézilabdázóról, Erika Rajnohováról és Kristína Pastorkováról kellett lemondania egészségi okok miatt. Ráadásul a pótlásukra behívott Demeter Orsolya, Mészáros Réka (szintén HC DAC) duóból utóbbi szintén nem tud a spanyol szakember rendelkezésére állni, őt az egri Zsákovics Sára pótolja.

kézi

A már említetteken kívül további négy magyar játékost, Bízik Rékát (HC DAC), Oláh Bellát, Pastorek Edinát (Šaľa) és Győri Viktóriát (NEKA) találunk a 18 tagú keretben, amelyből ma 16-an utaznak Németországba, épp Oláh és Zsákovics marad Szlovákiában.

„Tudatában vagyunk annak, hogy csütörtökön is nagyon fontos meccs vár ránk. Igaz, az első meccset magabiztosan nyertük Izrael ellen 31:22-re, de a rivális aztán az ukránok ellen már jobban muzsikált. Nem számítunk könnyű feladatra” – nyilatkozta Duenas, hozzátéve, az ukrán származású Irina Jablonszka-Bobal honosításával kapusposzton tovább nőttek a variációs lehetőségei.

Míg egy hónapja sérülés miatt nem tarthatott a válogatottal, ezúttal az utazók között van a vágsellyei Olívia Ščípová. „Remélem, tudok segíteni a csapatnak és megbirkózunk a héten ránk váró meccsekkel. Először csak az izraeliekre készülünk, ellenük is 100%-ot fogunk nyújtani. Legalább olyan teljesítményt, mint itthon” – jegyezte meg az átlövő.

Klubbéli edzője, a válogatott másodedzője, Peter Pčola is hangsúlyozta, Izrael kizárólag egy gyözelemmel tarthatja életben továbbjutási esélyeit (az első két csapatok mellett a négy legjobb csoportharmadik is Eb-szereplő lesz), az első találkozón pedig nagy hátrányban már spóroltak az erejükkel. „A minőség a mi oldalunkon van, de ezt a pályán bizonyítanunk kell” – szögezte le Pčola. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?